Sutra je 29. veljače. Objavljeno koliko će građana Hrvatske proslaviti rođendan na taj dan

Ljudi koji imaju rođendan svake prijestupne dolaze na svoje

FOTO: screenshot

U Hrvatskoj je 2399 osoba rođeno 29. veljače pa rođendan imaju svake prijestupne godine, kakva je i ova 2024., objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS) pozivajući se na popis stanovništva iz 2021. U proteklih 40 godina najviše je djece rođeno 29. veljače 1988. godine, kada ih se rodilo 202-je.

Najmanje ih je bilo 2020., kada je na taj datum rođeno ukupno 66 beba, priopćio je DZS u kojemu su provjereni podaci za deset prijestupnih godina. Tog specifičnog datuma podjednako se rađaju i djevojčice i dječaci, iako je, ukupno gledajući, unutar promatranih godina rođeno više dječaka.

Roditi se na ovaj dan posebno je samo po sebi, no sreća može biti i dvostruka. Tako su u milenijskoj godini, 29. veljače 2000., rođena čak tri para blizanaca, a u promatranome četrdesetogodišnjem razdoblju jedina prijestupna godina bez blizanaca 29. veljače bila je 1992.

Svake četvrte godine je 29. veljače

U DSZ-u su uvjereni da je veliko zadovoljstvo puhnuti svjećice na rođendanskoj torti upravo 29. veljače iako se taj datum rođendana inače slavi dan prije ili dan poslije. Svima koji sutra slave rođendan poželjeli su da uživaju u tom jedinstvenom danu jer do sljedećega ih dijele četiri (duge) godine.

Veljača je jedini mjesec ženskog roda, a ujedno i najkraći u godini, kojemu se svake četiri godine dodaje 29. dan kako bi se vrijeme kalendarske godine poklapalo sa Zemljinom rotacijom.

Ima li među vama onih koji rođendan slave 29. veljače? Više o statistici na prijestupni datum saznajte na linku. :)https://dzs.gov.hr/vijesti/u-hrvatskoj-2-399-osoba-slavi-rodjendan-29-veljace/1816

Posted by Državni zavod za statistiku on Wednesday, February 28, 2024