Švedska ipak neće deportirati tipa koji je palio Kuran, boje se da bi ga u domovini mučili

Nalog za deportaciju neće biti izvršen

FOTO: AFP

Švedska služba za migracije priopćila je da je odlučila deportirati Iračanina koji je spalio primjerke Kurana, muslimanske svete knjige, ali da nalog neće biti izvršen jer bi muškarac mogao biti podvrgnut mučenju u svojoj domovini. Švedska je u kolovozu podigla razinu opasnosti od terorizma na drugu najvišu razinu te je upozorila na povećanje broja prijetnji Šveđanima u zemlji i inozemstvu nakon što su paljenja Kurana razljutila muslimane i izazvala džihadističke prijetnje.

Nekoliko demonstracija je predvodio Salwan Momika, irački izbjeglica koji tvrdi da želi prosvjedovati protiv cijele institucije islama te zabraniti njegovu svetu knjigu. “Jučer je Služba za migracije odlučila opozvati njegov status i boravišnu dozvolu i odlučila da ga treba deportirati”, rekao je glasnogovornik službe za Reuters.

Po njegovim riječima, razlog je taj što je muškarac dao lažne podatke u zahtjevu za boravak. Međutim, glasnogovornik je rekao da Švedska ne može izvršiti nalog za deportaciju jer bi muškarac riskirao mučenje i nehumano postupanje ako bi bio poslan u Irak. Ako se situacija promijeni, muškarac će biti deportiran, dodao je.

On je ranije najavio žalbu

Služba za migracije u srpnju je objavila da provodi reviziju boravišne dozvole Iračanina. “Ne napuštam Švedsku. Živjet ću i umrijeti u Švedskoj. Švedska služba za migracije je počinila ozbiljnu pogrešku. Sumnjam na to da iza ove odluke stoje skriveni politički motivi. Žalit ću se”, rekao je Momika za švedsku javnu televiziju SVT.

Protuislamski aktivisti su spalili nekoliko primjeraka Kurana u Švedskoj i Danskoj, jednima od najliberalnijih zemalja u svijetu koje dopuštaju oštre kritike religije u ime slobode govora. No, mnogi muslimani oskvrnuće Kurana, koji doslovce smatraju Božjom riječi, drže teškom uvredom.

Napadač iz Tunisa je prošlog tjedna ubio dvojicu švedskih nogometnih navijača u Bruxellesu u sklopu napada za koji je švedski premijer rekao da pokazuje da Europa mora osnažiti sigurnost kako bi se zaštitila. Napadač se izjasnio kao pripadnik Islamske države i preuzeo odgovornost za napad u videu objavljenom na internetu.