Švedska ne čeka primanje u NATO. Nakon 200 godina neutralnosti šalje vojsku na granicu s Rusijom

Premijer Ulf Kristersson je priopćio da neće čekati ratifikaciju kandidature

Soldiers of the P18 Gotland Regiment of the Swedish Army camouflage  armoured vehicles during a field exercise near Visby on the Swedish island of Gotland on May 17, 2022. Finland and Sweden are expected to announce this week whether to apply to join NATO following Russia's Ukraine invasion, in what would be a stunning reversal of decades-long non-alignment policies. On Sweden's strategically-located Baltic Sea island of Gotland, Home Guard troops were last week called in for a special month-long training exercise, coinciding with annual military exercises taking place across Finland and Sweden next week. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
FOTO: AFP

Švedska se obvezala poslati kopnene borbene jedinice da sudjeluju u operacijama NATO saveza na ruskoj granici nakon 200 godina neutralnosti, piše Newsweek.

Premijer Ulf Kristersson je jučer priopćio da Švedska neće čekati ratifikaciju kandidature za članstvo od Turskog i Mađarskog parlamenta te da će poslati svoje trupe u Latviju na istočnu granicu NATO-a.

Šalju vojnike i oklopna vozila

“Švedska i naši susjedi žive u sjeni ruskog rata protiv Ukrajine. Ali ruske prijetnje, dezinformacije i kibernetički napadi pokušaj su destabilizacije cijele Europe. Prošle sam godine najavio da je Švedska spremna osigurati kopnene borbene jedinice za obranu baltičkih zemalja. Danas mogu izvijestiti da vlada namjerava doprinijeti bojnim snagama predvođenim Kanadom u Latviji”, rekao je švedski premijer.

Za sada se još ne zna u kolikim razmjerima će Švedska osnažiti NATO granicu. Švedski dnevnik Dagens Nyheter citirao je anonimne vojne izvore koji su rekli da će se biti raspoređeno oko 800 vojnika uz podršku oklopnih vozila. Šef švedske vojske Jonny Lindfors ranije je rekao novinarima da bi vojne snage mogle biti raspoređene početkom 2025. godine.

Grupa pod vodstvom Kanade

Švedske će se snage pridružiti, kako je najavio premijer, borbenoj grupi pod vodstvom Kanade. To je jedna od četiri takve formacije bazirane u Estoniji, Latviji, Litvi i Poljskoj, a namijenjena je kao prva linija obrane protiv svake buduće ruske kopnene invazije na baltičke države.

Uključuje kontingente iz Albanije, Češke, Kanade, Islanda, Italije, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije i Španjolske. Ukupan broj vojnika je oko 4000. Latvijski ministar obrane Andris Spruds pozdravio je švedsku odluku.