Švedska zbog vala nasilja mijenja zakon da se lakše može obračunati s gangsterima: 'Poslat ćemo im dronove'

Samo u rujnu je iz vatrenog oružja u Švedskoj ubijeno 11 ljudi

An explosion has occurred in a stairwell in an apartment building in Årsta in southern Stockholm, Sweden, January 19, 2023. Police are working with staff to secure the building. Personnel from five fire stations and a special unit are on site. Stockholm has been hit by a series of shootings and explosions since Christmas. The police believe that many of the incidents are related to disputes between criminal gangs.
Photo: Nils Petter Nilsson / TT / code 62260 (Photo by NILS PETTER NILSSON / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
FOTO: Nils Petter Nilsson / TT / code 62260 (Photo by NILS PETTER NILSSON / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)

Švedska će u borbi protiv nasilnih bandi upotrijebiti modernu tehnologiju, uključujući dronove i tehnologiju za prepoznavanje lica i registarskih tablica, rekli predstavnici švedske vlade.

Novi zakon olakšat će suradnju između policije i drugih tijela vlasti, dodali su. Software za prepoznavanje lica koristit će se za identifikaciju poznatih članova bandi i registarskih tablica, a policija će moći u većoj mjeri koristiti dronove.

Prijedlog zakona očekuje se u roku od osam mjeseci, rekao je ministar pravosuđa Gunnar Strömmer.

Val nasilja potresa zemlju

Val pucnjava i eksplozija potresa Švedsku. U rujnu je iz vatrenog oružja ubijeno 11 ljudi, a jedna žena poginula je u eksploziji.

To je povezano s obračunima između bandi koje se bave trgovinom narkoticima. Među žrtvama ima maloljetnika od kojih su mnogi imigranti. Rujan je u Švedskoj postao mjesec s najviše smrtnih slučajeva u pucnjavama od 2016. godine.