Svi su mislili da će 2024. za Njemačku biti godina oporavka, ali upravo je objavljena prognoza koja je sve pokopala

Iako je Vlada procijenila da će doći do rasta BDP-a, Njemački ekonomski institut u to ne vjeruje

German Chancellor Olaf Scholz shakes hands with an employee next to factory manager Peter Weber of BMW group (R) during a visit of German carmaker BMW plant in Munich, on December 5, 2023. (Photo by Alexandra Beier / AFP)
FOTO: AFP

Njemački ekonomski institut (IW) očekuje u novoj procjeni da će njemačko gospodarstvo u 2024. godini pasti za 0,5 posto. IW očekuje da će u 2024. bruto domaći proizvod (BDP) pasti za 0,5 posto. To bi bila druga godina zaredom smanjenja aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu.

Njemačka vlada nedavno je procijenila da će BDP u sljedećoj godini porasti za 1,3 posto, a Njemačko vijeće ekonomskih stručnjaka, koje savjetuje vladu, očekuje 0,7-postotni rast. No IW, koji je blizak poslodavcima, vjeruje da su opći ekonomski uvjeti i dalje toliko loši da se to neće dogoditi.

U svojoj analizi navodi da su kompanije posebno uznemirene nedavnim sporom oko njemačkog saveznog proračuna, pa mnoge odgađaju ulaganja. Analitičari IW-a očekuju da će državna potrošnja pasti za više od 20 milijardi eura. Time bi se BDP smanjio oko 0,5 posto.

Recesija malo vjerojatna

“U najgorem slučaju čak je moguć pad od jedan posto”, objavio je IW. IW je svoju prognozu objavio prije nego što su postale poznate pojedinosti dogovora koalicijske vlade o saveznom proračunu za 2024. godinu.

Još jedan ekonomski prognozer, Institut za svjetsku ekonomiju iz Kiela (IfW Kiel) očekuje da će gospodarski rast u 2024. i 2025. godini biti za 0,3 posto niži, zbog proračunske konsolidacije. Znanstvenici iz Kielskog instituta očekuju 0,9 postotni rast u 2024. godini, a u godini kasnije za 1,2 posto.

Bude li štednje jače ili ozbiljnije djelovala na gospodarstvo, moguć je i slabiji rast, objavio je institut. IfW smatra da je recesija u 2024. malo vjerojatna, ali se ne može potpuno isključiti.