Švicarski ledenjaci u dvije godine izgubili 10 posto volumena: 'Ubrzanje je dramatično'

Ledenjački jezici su se urušili, a manji ledenjaci potpuno su nestali

A rescue helicopter flies over the Punta Rocca glacier that collapsed near Canazei, on the mountain of Marmolada, after a record-high temperature of 10 degrees Celsius (50 degrees Fahrenheit) was recorded at the glacier's summit, on July 6, 2022. - The deadly collapse of an Italian glacier, causing an avalanche which killed at least seven people, is linked to climate change, Italy's Prime Minister Mario Draghi said on July 5, 2022. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
FOTO: AFP

Švicarski ledenjaci pokazali su ekstremne gubitke volumena od oko 10 posto u zadnje dvije godine, objavilo je švicarsko povjerenstvo za promatranje kriosfere (SCC) u četvrtak u Ženevi. “Jedna ekstremna godina slijedi drugu. Ledenjaci u Švicarskoj izgubili su šest posto svojeg volumena u 2022. godini. Međutim, 2023. je zabilježeno četiri posto uništenja, što predstavlja drugi najveći pad od početka mjerenja”, objavio je SCC.

“Švicarski ledenjaci tope se velikom brzinom. Ubrzanje je dramatično – u samo dvije godine izgubili su leda kao između 1960. i 1990.”, dodaje se. Gubitak je pripisan činjenici što je tijekom zime 2022.-23. bilo malo snježnih oborina, a ljetne temperature bile su visoke.

Neki nestali, neki se urušili

Ledenjački jezici su se urušili, a manji ledenjaci potpuno su nestali. Čak i u južnom Valaisu i dolini Engadin, gdje su ledenjaci na visinama iznad 3200 metara sačuvali svoju ravnotežu, zabilježeno je topljenje od nekoliko metara.

Prosječni gubitak debljine leda u tim područjima bio je do tri metra. Situacija u Bernskom gorju i dijelovima Valaisa manje je ozbiljna, s gubicima od više od dva metra, ali oni su sami po sebi “iznimno visoki”, objašnjava SCC. Podaci su preuzeti sa švicarske mreže za praćenje ledenjaka (GLAMOS), koju vode sveučilišta u zemlji.