Svinjogojci blokiraju promet na cesti Đakovo – Našice, pridružuju im se i novi. Sve sada ovisi o jednom sastanku

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede pozvani su na sastanak danas u podne

27.11.2023., Potnjani - Prosvjed svinjogojaca u selu Potnjani, na cesti od Dakova prema Nasicama Photo: Borna jaksic/PIXSELL
FOTO: Borna jaksic/PIXSELL

Svinjogojci koji prosvjeduju već sedmi dan doznali su, kažu, kako će se s njima sastati ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Oni su vladajućima dali rok za sastanak, danas u 12 sati, te su tvrdili da slijedi totalna blokada ne odazove li se nitko.

“Doznali smo da ćemo imati sastanak s ministricom poljoprivrede, točnu lokaciju i vrijeme ne znamo. Zbog toga odgađamo blokadu, Stožer se složio s tim. Nije samo pitanje afričke svinjske kuge, nego i cijene ratarskih proizvoda, žitarica, cijena svinja…”, rekao je Tomislav Pokrovac.

“Točke su nam se jučer poklopile, idemo prema plusu, idemo naprijed. Čekamo sastanak, blokade zasad neće biti. Ako dođe do sastanka i ako riješimo nešto, naši seljaci će biti obaviješteni, imat ćemo sastanak Stožera i odlučiti hoćemo li prihvatiti. Ako se ne slažemo, prosvjed ide dalje”, dodao je, javlja N1.

Pokrovac zahvaljuje Anušiću

Dodaje da im nije u cilju raditi probleme. “Mislim da smo bili korektni, da smo tražili ono što nam pripada… Ako nekome to smeta, neka ide u Njemačku, Irsku… Dozvolimo nakon svega ovog da se hrvatska sela resetiraju i krenu ispočetka, kao da kuge nije bilo. Ova vrijeđanja Vlade i Ministarstva nisu dobra, zahvaljujem ovim putom novom ministru Ivanu Anušiću koji nas je svaki put podržao kao seljake”, kazao je.

Komentirao je i postupke ministrice Vučković. “Mislim da je ministrica ovo odavno trebala odraditi, doći među ljude. Da je to napravila, imala bi puno bolji uvid u problematiku. Što ministrica dolazi u Slavoniju i sastaje se s nekim, ne znamo s kime, u redu.” Odgovarajući na optužbe da je prosvjed politiziran rekao je: “90 posto ljudi ovdje su svinjogojci i ratari.”

Blokada ceste kod Đakova

Inače, dio svinjogojaca s područja Đakovštine, koji su u ponedjeljak formirali prosvjedni punkt na ulazu u selo Potnjani kod Đakova, blokiravši promet na državnoj cesti Đakovo – Našice, nastavio je prosvjedovati danas, a pridružili su im se i novi prosvjednici.

Prema riječima organizatora prosvjeda na tom punktu, svinjogojca iz Potnjana Ivice Backa, člana Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, promet na tom pravcu i dalje blokira oko 40 traktora koji su na cesti od jučer. Ostavljeni su tu i preko noći, a danas im se pridružuju i novi.

Zahtjevi prosvjednika

“Pratimo današnju situaciju vezanu za to hoće li se predstavnici Ministarstva poljoprivrede odazvati na razgovor i kako potom odluče Stožer i naš Sindikat – tako ćemo postupiti”, kazao je Backo prije nego što je Pokrovac najavio sastanak. Osim što traže svinjokolju za svoje, zdrave svinje, zahtjevi prosvjednika odnose se i na kategorizaciju uzgojnih objekata.

“Nismo protiv kategorizacije, ali ne preko koljena, ne preko noći zbog čega se narod opire, nego da se ona provodi na postupan način, uz sufinanciranje troškova”, ističe Backo.