Svjedoci na suđenju monstruoznoj bandi pedofila iz Škotske: 'Jednu curicu su silovali dok je bila još dovoljno mala da nosi pelene'

Kazne su im trebale biti izrečene jučer

Pet muškaraca i dvije žene osuđeni su u studenom nakon razotkrivanja najvećeg lanca zlostavljanja djece u Škotskoj. Kazne su im trebale biti izrečene jučer, ali je sudac rekao da prvo želi provesti procjenu rizika za svakog od optuženih te nakon toga donijeti konačnu presudu.

Navodi kako bi članovi lanca mogli ozbiljno ugroziti živote djece ako budu oslobođeni te dodaje kako im prijeti doživotna zatvorska kazna. Porotnici su donijeli presude za 21 optužbu, a zločini su se dogodili između travnja 2012. i lipnja 2019.

Sve se događalo u trošnom stanu u Glasgowu koju je jedna od njihovih žrtava nazvala “beastie house”. Sud je saslušao dvije djevojčice i dječaka, koji su u to vrijeme bili mlađi od 13 godina. Članovi grupe su ih seksualno zlostavljali.

Jedan muškarac sve prijavio

Jedan od svjedoka, muškarac koji je sve prijavio, na sudu je izjavio kako su se u stanu održavale “noći silovanja” te “noći plesa i seksa”. BBC navodi kako su jednu djevojčicu silovali dok je bila još dovoljno mala da nosi pelene.

Optuženi su pred djecom koristili droge te ih tjerali da konzumiraju alkohol i droge. Skupina se suočila i s optužbama da su djecu tjerali da sudjeluju u seansama i vračanju, ali su one odbačene tijekom suđenja koje je trajalo od rujna do studenog prošle godine.

Iaina Owensa (45) porota je proglasila krivim po 18 točaka optužnice. Između ostalog, silovao je troje djece i pokušao ubiti jedno od njih. Ubojstvo je pokušao zatvaranjem djeteta u mikrovalnu pećnicu, a koristio je i druge kuhinjske uređaje. Inače ovisnik, pribavljao je i ilegalne droge.

Osuđeni i za pokušaj ubojstva

Elaine Lannery (39) osuđena je za silovanje djece, a suočila se s ukupno 12 optužbi. Lesley Williams (42) osuđen je po pet točaka optužnice, a među njima je i silovanje dviju djevojaka.

Lannery, Williams i Brannan također su osuđeni za pokušaj ubojstva. Scott Forbes (50) proglašen je krivim za silovanje jedne od djevojaka. Barry Watson i John Clark, obojica 47-godišnjaci, pridružili su im se na optuženičkoj klupi nakon što je utvrđeno da su silovali dvije mlade žrtve.

Marianne Gallagher (39) je oslobođena optužbi za seksualno zlostavljanje, ali je osuđena za sudjelovanje u fizičkom napadu na jednu djevojku. Pošteđena je zatvora i dobila je uvjetnu u trajanju od 12 mjeseci.

Presuda se očekuje idući utorak

Sudac Lord (John) Beckett rekao je da kako je izricanje presude odgođeno do utorka sljedećeg tjedna kako bi se omogućila procjena rizika. To bi trebalo pomoći sucu da odluči treba li se izdati doživotna zabrana pristupa djeci osuđenim članovima pedofilske bande.

S obzirom na to da su okolnosti njihovih zločina različite, neki bi mogli izaći prije isteka kazne te bi nakon izlaska mogli biti opasni za širu javnost, osobito mlađu djecu. Sudac im je također rekao da se svatko od njih suočava s velikom zatvorskom kaznom te će se ista, s obzirom na okolnosti, moći i produžiti. Mnogi od optuženih inzistiraju da su nevini.

Troje od onih kojima se sudi oslobođeni su svih optužbi. Radi se o Marku Carru (49), Richardu Gachaganu (46) i Leoni Laing (51). Ročište je odgođeno do idućeg utorka, a svima na optuženičkoj klupi je određen pritvor.