Talijanska premijerka družila se s Vučićem. Kaže da Srbija može računati na njihovu podršku na putu u EU

Predsjednica talijanske vlade doputovala je danas u svoj prvi službeni posjet Srbiji

FOTO: AFP

Italija će i dalje biti među prvim zemljama koje se zalažu za proširenje Europske unije i podržavat će Srbiju na putu ka Europi, poručila je u nedjelju u Beogradu talijanska premijerka Giorgia Meloni.

Predsjednica talijanske vlade doputovala je danas u svoj prvi službeni posjet Srbiji otkad je postala premijerkom, a uz najviše državne počasti dočekao ju je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Italiji je bitno da Zapadni Balkan uđe u europsku obitelj”, rekla je Meloni na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora s Vučićem u četiri oka i poručila da će “Italija biti uz Srbiju na putu ka Europi”.

Zalaže se za proširenje EU-a

“Ono što europske institucije trebaju učiniti je ozbiljan i brz proces kako bi bilo zajamčeno da dođe do ujedinjenja cijele Europe”, ocijenila je Meloni.

Italija se zalaže za proširenje EU-a i “ponovno ujedinjenje Europe”, dodala je talijanska premijerka istaknuvši važnost odnosa Italije i Srbije koji se, uvjerena je, “mogu i dodatno razvijati” jer Srbija ima “strateški značaj” za njezinu zemlju.

“Predsjednik Vučić zna da može računati na našu podršku kako bismo ubrzali taj proces približavanja Europskoj uniji“, rekla je Meloni. Ona je ukazala na uspješan međuvladin dijalog Rima i Beograda i značajnu trgovinsku razmjenu, ustvrdivši da “zajednička budućnost Srbije i Italije obećava”.

Borba protiv ilegalnih migracija

Meloni je, naglasivši da se Italija bori protiv ilegalnih migracija, zahvalila Beogradu “na svim naporima” koje ulaže na tom polju.

Vučićeva je ocjena da “Italija objektivno i suštinski” pristupa rješavanju problema u regiji i da dvije zemlje imaju dobre političke i ekonomske odnose, uz robnu razmjenu od 4,6 milijardi eura.

On je zahvalio talijanskoj premijerki “jer je uvijek željela” čuti mišljenje službenog Beograda, a da pritom “nije imala jednostran pristup problemima u regiji”.