Težak udarac za ruske zračne snage, Ukrajinci srušili najmoderniji špijunski avion vrijedan 319 milijuna eura

Rusija je navodno imala samo osam operativnih A-50 aviona

This picture taken early morning on May 9, 2023, in Kyiv, shows a smog of explosion after Ukrainian air defence downed missile, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajina je srušila ruski špijunski zrakoplov A-50 vrijedan 319 milijuna eura, piše The Telegraph. Pojedinosti o oružju kojim je zrakoplov navodno pogođen još nisu objavljene.

Zrakoplov je oboren iznad Azovskog mora u nedjelju navečer, navela je novinska agencija RBC-Ukrajina citirajući anoniman izvor iz oružanih snaga.

Oboren i avion kod Hersona

Oboreni avion iz sovjetske ere koristi radar za otkrivanje projektila i neprijateljskih zrakoplova, a može ga se koristiti i kao zapovjedni centar u zraku.

Rusija je navodno imala samo osam operativnih A-50 aviona u svojim zračnim snagama prije incidenta u nedjelju. Posljednji ruski A-50 koji je stradao dignut je u zrak u partizanskom napadu dronom u veljači prošle godine u Bjelorusiji.

Također je objavljeno da je iznad Strilkova u Hersonu u nedjelju navečer srušen zapovjedni i kontrolni zrakoplov Il-22M.