Tko će biti novi šef DORH-a? Rok za prijave istječe sutra u ponoć, u Vladi niz pravnih stručnjaka na konzultacijama

Pravni stručnjaci smatraju kako bi bilo dobro da na čelo DORH-a dođe netko izvan sustava

FOTO: Boris Scitar/PIXSELL

Rok za prijave za novog glavnog državnog odvjetnika istječe sutra u ponoć. Televizija N1 pokušala je dobiti od DORH-a odgovor koliko je prijava do sada stiglo, ali oni im nisu odgovorili. Potvrdili su tek da su još u tijeku prijave na javni poziv za glavnog državnog odvjetnika kao i da se nakon roka koji istječe sutra u ponoć čekaju kandidature poslane poštom.

Jutarnji je jučer doznao za jednu prijavu i to onu Nikše Wagnera, aktualnog zamjenika županijske državne odvjetnice u Splitu. Sam Wagner je prije dva tjedna potvrdio da se prijavio. U javnom prostoru su se spominjala razna imena, ali se nitko od spomenutih nije očitovao o kandidaturi.

Prema informacijama N1, u Vladi je na konzultacijama bilo nekoliko pravnih stručnjaka, no navodno nitko od njih nije prihvatio biti izabran na dužnost glavnog državnog odvjetnika.

Zlata Hrvoj-Šipek se više neće kandidirati

Iako je još nepoznato tko će preuzeti DORH, sigurna je jedna stvar, da se trenutna glavna državna odvjetnica više neće kandidirati. Pravni stručnjaci koji su razgovarali s N1 kazali su da smatraju kako bi bilo dobro da na čelo DORH-a dođe netko izvan sustava kako bi ga prodrmao.

Državnoodvjetničko vijeće je pak poručilo da će se oglasiti tek nakon prijava koje pristižu poštom. Po primitku svih prijava će objaviti priopćenje na svojoj stranici.

“Objavit ćemo informacije relevantne za javnost, s naglaskom na tu fazu provedbe javnog poziva. Objavu priopćenja zakazujemo za petak, 5. siječnja 2024.”, kazali su.