Tomašević najavio investiciju koja će smanjiti nesnosne gužve na ulicama: 'Uvodimo automatsko upravljanje prometom'

Sljedeće ćemo godine izgraditi i dvije tramvajske pruge, u Heinzelovoj i Sarajevskoj ulici, obećaje Tomašević

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević bio je gost Dnevnika N1 televizije gdje je pričao o nadolazećim izborima i aktualnostima u gradu Zagrebu, ali i planovima za nadolazeću godinu. Kaže kako sam sebi neće davati ocjene, već da će one doći na kraju mandata.

“U prve dvije godine se ne mogu riješiti svi problemi. U drugoj polovici mandata će većina toga doći u realizaciju i na naplatu. Ovaj smo tjedan imali najveće povećanje kreditnog rejtinga u zadnje dvije i pol godine. To je impresivno, i zato i jesmo u stanju ići u sva ta kapitalna ulaganja”, pohvalio se Tomašević.

Dodaje da će se do kraja ove godine otvoriti četiri vrtića, a u sljedećoj njih još deset.

Novac od mjere roditelj-odgojitelj

“Nama je novac od mjere roditelj-odgojitelj potreban za ulaganje u izgradnju dječjh vrtića i zapošljavanje dodatnog kadra. Samo smo ove godine zaposlili dodatnih 450 ljudi u gradskim vrtićima. Želimo da sva djeca u ovom gradu imaju univerzalnu dostupnost vrtićima do kraja našeg mandata”, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Poručuje da je njegova uprava smanjila broj ureda i da se brojka zaposenih smanjila za oko 200 ljudi, ali dodaje i da je nužno zapošljavati nove ljude.

“Sve ono što smo obećali da ćemo raditi, radimo. Grad Zagreb je imao više svojih ministarstava nego Vlada. Rekli smo da ćemo to smanjiti i smanjili smo. Ove ćemo godine povući 5 puta više novca iz EU fondova, oko 150 milijuna više nego 2019. Kad se otvarao rotor grad Zagreb je dobio 30 milijuna eura”, objašnjava gradonačelnik.

Povećat ćemo protočnost na raskrižjima

Otkrio je da će sljedeće godine na 100 semaforiziranih raskrižja uvesti automatsko upravljanje prometom.

“Time ćemo znatno povećati protočnost na tim raskrižjima. To je četvrtina raskrižja u gradu Zagrebu i to će koštati oko 10 milijuna eura. Što se tiče prometa, sljedeće ćemo godine izgraditi dvije tramvajske pruge, u Heinzelovoj i Sarajevskoj ulici. Dvadeset godina nije izgrađen ni metar tramvajske pruge. Kupili smo autobuse i tramvaje iz EU fondova i kupit ćemo ih još. Idemo i na produžetak Branimirove kako bi se riješile gužve u Sesvetama”, zaključio je.