Tračak nade za Ukrajince: javila se zemlja koja bi im mogla poslati 56 aviona, od toga čak 32 F-16

To bi mogao biti ogroman korak u programu opremanja Ukrajine modernim avionima

FOTO: AFP

Prema napisima jednog grčkog medija, Atena bi uskoro mogla odobriti transfer čak 32 borbena aviona F-16 Ukrajini. Osim toga, postoji mogućnost da bi im mogli poslati i 24 Miragea 2000-5 Mk 2.

Ove vijesti je objavio grčki Newsbreak tek nekoliko dana uoči susreta grčkog ministra obrane s čelnicima nizozemskih vlasti na kojem bi se trebalo govoriti o podršci Ukrajini. Kako piše Newsbreak, F-16 Grci gotovo sigurno šalju, a Mirage je još uvijek pod upitnikom.

U slučaju da se transfer odobri, Grčka će postati najveći međunarodni donator borbenih aviona F-16 Ukrajini. Kako javlja Breaking Defense, grčko ministarstvo obrane još uvijek nije odgovorilo na upit vezan uz ovaj transfer.

Prvi avioni ovoga ljeta

Što se tiče trenutnog stanja s pomoći Ukrajini, Nizozemska, Danska i SAD predvode program obuke i isporuke F-16. Program je pokrenut u listopadu 2023., a pomogle su im Norveška i Belgija. Glasnogovornik ministarstva obrane SAD-a rekao je kako u ovom trenutku ne može dati konkretan odgovor u vezi slanja grčkih aviona jer ništa nije službeno, a nije ni otkrio jesu li o tome razgovarali s grčkim čelnicima.

“Ukrajina ima pravo braniti se koristeći F-16 avione za ciljanje ruskih vojnih položaja, što odražava podršku saveza suverenitetu Ukrajine i obrani od agresije”, rekao je glasnogovornik.

Ukrajina već mjesecima poziva zapadne saveznike da pošalju borbene zrakoplove i tako pomognu ukrajinskoj vojsci u naporima protiv ruske vojske. Međutim, očekuje se kako će prvi F-16 iz Danske stići tek ovoga ljeta.