Turci zajedrili iz Slovenije prema svojoj domovini, nasukali se na Premudu. Spasio ih heroj s otoka

S nasukane jedrilice spašena su dva člana posade

12.07.2023., Tribunj - Pomorska policija u ophodnji kod Tribunja.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Jedrilica s turskom zastavom nasukala se noćas oko 1 sat na otoku Premudi. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) s Lučkom kapetanijom Zadar pokrenula je akciju traganja nakon što im je oko 00:40 stigao poziv u pomoć, a posada je na kraju spašena uz pomoć požrtvovnog mještanina.

On je, uz asistenciju Kapetanije, vlastitom brodicom evakuirao brodolomce s nepristupačnog dijela obale.

Na jedrilici duljine 15 metara bila su dva člana posade, državljani Turske. U nasukavanju nisu ozlijeđeni u nesreći, pa im je MRCC Rijeka rekao da se opskrbe odjećom i sredstvima komunikacije te iskrcaju na obližnje kopno i čekaju daljnje upute.

Po nepovoljnim uvjetima pomogao brodolomcima

Jedrilica je bila nasukana u nepristupačnom području zbog stijena i pličine, a posada nije poznavala područje pa nisu znali kako doći do pristupačnije pozicije za evakuaciju.

U pomoć je tada priskočio mještanin s otoka Premude koji je vlastitom brodicom po nepovoljnim vremenskim uvjetima i smanjenoj vidljivosti pristao do obale i ukrcao dvoje brodolomaca. U 04:17 brodolomci su prekrcani na spasilačku brodicu i prevezeni u Zadar.

Prije nego se nasukala, jedrilica je plovila iz Slovenije za Tursku, a očevid o uzrocima pomorske nesreće provodi Lučka kapetanija Zadar u suradnji s policijskim službenicima.