Turisti Marta i Jose već mjesec dana traže svog psa Louisa: 'Ostajemo u Hrvatskoj dok ga ne nađemo. Nudimo 3000 eura nagrade'

Na Biokovu postavljaju kamere, ostavljaju hranu, mole nekoga da im pomogne u potrazi s termalnim dronom

FOTO: Facebook

Paru Marti Bloch i Joseu Caruso tijekom ljetovanja u Gornjim Tučepima pokraj Makarske nestao je pas Louis, rodezijski gonič lavova, u šumi iza kuće u kojoj su boravili. Iako je prošlo više od mjesec dana od kada im je nestao kućni ljubimac, očajni vlasnici i dalje ne odustaju od potrage.

Naime, Marta i Jose u Tučepe su stigli 22. kolovoza, a osmogodišnji Louis, inače jako plašljive naravi, dva dana kasnije pobjegao je nakon što ga je prestrašila buka i propuh u kući, ispričali su za 24 sata. “Ja sam hodala s njim s gornjeg kata kuće na donji kad sam shvatila da sam bosa. Rekla sam mu da me pričeka dok se odem obuti. U trenutku kad sam ja otišla po cipele, u kući je nastao propuh koji je vrlo glasno zalupio vratima, što je jako prepalo Louisa”, prisjeća se Marta.

Na cijelom području, od Male Dube do Baške Vode, postavili su i dijelili letke. “Moguće da ga je netko pronašao i uzeo sebi, velika je šansa za to, jer je dobra pasmina i može se prodati za 200-300 eura”, kažu. Za pronalazak psa stavili su nagradu od 3000 eura.

24.09. 2023….točno mjesec dana otkada je Louis posljednji put viđen.Od tada njegovi ljudi nisu dobili niti jedan…

Posted by Udruga Šapama od srca – Makarska on Sunday, September 24, 2023

Postavili 10 termalnih kamera

Par je uložio ogroman trud u potragu za svojim psom. Postavili su 10 termalnih kamera, ostavljaju hranu po Biokovu te čak planiraju kupili i termalni dron za pretragu područja. “Čak i ako naš Louis više nije živ, samo želimo znati što se dogodilo. A dok ne znamo ništa, mi ćemo ga nastaviti tražiti i ostajemo u Hrvatskoj. Nadamo se svake sekunde svakog dana da ćemo ga pronaći”, rekli su Marta i Jose.

“Kamere smo kupili dva tjedna nakon što je Louis nestao. Svaki dan obilazimo i pregledavamo kamere, ali na njima vidimo samo mačke ili lisice. Svako dva do tri dana mijenjamo poziciju kamera”, kaže Jose. “Upoznali smo lokalnog pastira, on nas je učio kako se probijati kroz šumu i težak teren. On ima 15 koza, a kad su one na samo nekoliko metra udaljenosti i leže, gotovo ih je nemoguće vidjeti od zelenila i raslinja, te se ne može uopće doći do nje”, dodaje Jose.

Zato traže pasa tragača i osobu koja zna upravljati dronom s termalnom kamerom kako bi pretražili nepristupačne dijelove šume gdje bi se pas mogao skriti. “Nije nam problem kupiti dron i platiti toj osobi da s njim upravlja, samo moramo naći nekoga tko nam želi pomoći. Termalni dron može u jednom danu pretražiti područje koje mi pretražujemo 5 tjedana – govori Jose. Pokušali su s normalnim dronom, ali od njega nema koristi, jer se iz zraka vidi samo gusto zelenilo ili gole stijene”, kažu.

Danas smo išli u potragu za Louisom…Ovim putem se želimo zahvaliti Deanu i Ani što su nam se pridružili ❤️Također…

Posted by Udruga Šapama od srca – Makarska on Sunday, September 10, 2023

Potraga traje više od mjesec dana

Nakon više od mjesec dana potrage i dalje nisu ušli u trag Louisu. “Proveli smo mnogo noći vani, kampirajući, kako bi nas Louis lakše nanjušio, jer se životinje u šumi kreću tijekom noći. Njegova pasmina inače ima dobar njuh, ali Louis je jako plašljiv. Postoje slučajevi gdje su se psi vratili vlasnicima nakon četiri mjeseca izbivanja, tako da uvijek ima nade “, govori Marta.

Iako su svjesni teškoća i neizvjesnosti situacije, Marta i Jose ne odustaju i nadaju se da će Louis biti pronađen. Apeliraju na sve koji imaju informacije o psu da se jave putem Facebook stranice Udruge šapama od srca – Makarska.

Zaista hvala svima koji pomažu, no imamo mnoštvo dojava i dok ih sve obradimo trebamo vremena i truda.Nažalost 90 %…

Posted by Udruga Šapama od srca – Makarska on Friday, September 29, 2023