U Bavarskoj uhićeno 17 osoba zbog širenja antisemitizma

Preko društvenih mreža i WhatsAppa dijelili su zabranjene sadržaje, negirali Holokaust i pozivali na nasilje protiv Židova

21 November 2023, Bavaria, Munich: Police officers leave a house during a search. Various properties throughout Bavaria were searched in the early hours of the morning during the "Action Day PLUS against anti-Semitism". Photo: Peter Kneffel/dpa - ATTENTION: House number has been pixelated for legal reasons (Photo by PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
FOTO: Peter Kneffel/dpa - ATTENTION: House number has been pixelated for legal reasons (Photo by PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Policija je u Bavarskoj u utorak izvršila raciju u nekoliko stanova protiv osoba za koje se sumnja da su preko interneta širile antisemitske sadržaje.

”Osumnjičeno je 17 osoba starosne dobi između 18 i 62 godine zbog korištenja protuustavnih simbola, širenje vjerske i etničke mržnje te podrške kaznenih djela”, priopćilo je državno odvjetništvo u Münchenu.

Istraga se vodi u sklopu akcije kojoj je cilj suzbijanje antisemitizma na društvenim mrežama. Osumnjičeni su preko društvenih mreža i kanala komunikacije dijelili antisemitske sadržaje te poticali na nasilje protiv Židova.

Podržavali Hamasov napad

Osumnjičeni su u svojim postovima tvrdili da su ”Židovi zaslužili da ih se kolje” i podržavali teroristički napad Hamas na Izrael od 7. listopada. Preko mreže WhatsApp je dijeljena naljepnica s natpisom “Gas the Jew”.

Neki od osumnjičenih su u svojim postovima negirali i postojanje Holokausta, što je u Njemačkoj kazneno djelo.

‘Pažljivo pratimo slučajeve’

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann (Kršćansko-socijalna unija CSU) rekao je kako vlasti neće trpjeti antisemitizam ni u kojem obliku.

”Antisemitizam nije beznačajan prekršaj i zato pažljivo pratimo sve slučajeve i privodimo ih pravdi”, rekao je Hermann.

Od napada Hamasa na Izrael 7. listopada je zabilježen ogroman porast kaznenih djela s antisemitskom pozadinom u Njemačkoj, koja sežu od iscrtavanja kukastih križeva i Davidovih zvijezda na židovske objekte pa do napada na sinagoge molotovljevim koktelima.