U centru Zagreba napadnuta skupina 14-godišnjaka. Majka jednog od njih: 'Najstrašnije mi je kako su reagirali nakon incidenta'

Na uglu Bakačeve i Trga bana Jelačića u Zagrebu napadnuta su četvorica 14-godišnjih dječaka

25.07.2023., Zagreb - Nakon jakog pljuska pracenog tucom u sredistu grada je mirno te nema vecih ostecenja. Policijska patrola i Cistoca su u stanju pripravnosti. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na uglu Bakačeve i Trga bana Jelačića u Zagrebu napadnuta su četvorica 14-godišnjih dječaka, javlja Dnevnik Nove TV. Majka jednog od napadnutih dječaka ispričala je da su im prišla dvojica tinejdžera za koje dječaci pretpostavljaju da imaju oko 16 godina.

”Dečki su se prepali, ovi su ih zastrašili i tražili su ih novac, a pretraživali su im džepove. Meni se čini strašno da se to događa na glavnom zagrebačkom trgu i ono što mi se zapravo u toj cijeloj priči čini najstrašnije jest to da su moj sin i njegovi prijatelji reagirali kao da je to normalno i da se to događa stalno”, kaže majka koja je slučaj prijavila policiji.

Policija istražuje slučaj

Glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Marija Goatti kaže da zasad nisu zabilježili brojke koje bi ukazivale na zabrinjavajuću situaciju s nasiljem nad maloljetnicima. Međutim, ističe da bi se svaki takav slučaj trebao prijaviti policiji kako bi se mogla provesti istraga i uhititi počinitelje.

Majka dječaka napadnutog u centru Zagreba smatra da je jedan od razloga zašto roditelji i djeca često ne prijavljuju ovakve slučajeve jest trauma. ”Željeli to priznati ili ne, oni su se prestrašili i vjerojatno žele to zaboraviti, žele to što prije izignorirati i praviti se da se ništa nije dogodilo”, rekla je i dodala da to ispravni put.

Psihološki profil napadača

Lana Peto Kujundžić iz Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež kaže da su mjere za mlade delinkvente odgojne.

“Odgojna mjera je najčešće pojačana briga i nadzor i posebne obveze, nalažemo im da moraju nešto učiniti otići u savjetovalište psihosocijalni tretman, odraditi humanitarno, ispričati se oštećeniku, popraviti štetu, napraviti nešto što je baš vezano uz samo djelo koje su napravili”, objasnila je Peto Kujundžić.

Psiholog i psihoterapeut Ivan Modrušan analizirao je psihološki profil maloljetnih napadača. “Nestabilna obitelj, loša škola, neorganizirana društvena sredina i nekakve okolnosti koje onda tjeraju tu djecu na ideju da moraju oteti od života to što im život nije pružio, a smatraju da im život treba pružiti”, istaknuo je.