U Londonu mahnito traže bivšeg vojnika optuženog za terorizam. Iz zatvora je šmugnuo prerušen u kuhara

Daniel Abed Khalife pobjegao je skrivajući se ispod dostavnog kamiona

FOTO: AFP/Metropolitan Police

Londonska policija i dalje traga za 21-godišnjim bivšim vojnikom koji je u srijedu pobjegao iz zatvora Wandsworth. Daniel Abed Khalife u pritvoru je čekao suđenje u vezi s terorizmom i kaznenim djelima iz zakona o službenoj tajni. Između ostalog, tereti ga se za stavljanje lažnih bombi u vojnoj bazi, piše Sky News.

Prema najnovijim informacijama, policajci u potrazi za odbjeglim zatvorenikom pročešljali su Richmond Park, iznad kojeg su nadlijetala dva policijska helikoptera.

U međuvremenu izlaze detalji o filmskom bijegu ovog 21-godišnjaka. Kako pišu britanski mediji, Abed Khalife radio je u zatvorskoj kuhinji te je pobjegao u uniformi kuhara. To mu je uspjelo tako što se remenjem zakačio za donji dio dostavnog kamiona s hranom.

‘On je bio istrenirani vojnik’

“Potpuno je smiješno što je uspio tako lako pobjeći s tako staromodnom smicalicom. Bjegunac koji se drži za donji dio kombija nešto je što vidite u starim filmovima o Drugom svjetskom ratu”, komentirao je bivši zapovjednik policije John O’Connor za The Sun.

Dominic Murphy, šef protuterorističkog zapovjedništva Metropolitanske policije, priznao je da su okolnosti oko Khalifeova nestanka “malo neobične” te da je bijeg “možda dokaz” njegove “genijalnosti”. “Ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu imamo neke od najboljih vojnih snaga na svijetu, a on je bio istrenirani vojnik. Tako da u konačnici ima vještine koje možda neki drugi ljudi nemaju”, dodao je Murphy.

Dok istražitelji ne isključuju mogućnost da je osumnjičenik za terorizam već napustio zemlju, više od 150 protuterorističkih službenika uključeno je u nacionalnu potjeru.