U NE Krško pronašli mjesto iz kojeg je curilo: 'Trebat će nam nekoliko tjedana za popravak'

Iz Krškog ističu da je 'nuklearna sigurnost osigurana'

26.11.2013., Krsko -  Obilazak Nuklearne elektrane Krsko u organizaciji Drzavne uprave za zastitu i spasavanje.rPhoto: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Određena je mikrolokacija propuštanja u priključnom sustavu primarnog kruga Nuklearne elektrane Krško (NEK), a predviđa se da će za otklanjanje odstupanja trebati nekoliko tjedana, priopćeno je iz NEK-a u ponedjeljak.

“Uspostava parametara tzv. hladne zaustave Nuklearne elektrane Krško (NEK) tijekom vikenda omogućila je ekipama elektrane određivanje mikrolokacije propuštanja koja se nalazi na priključnom sustavu primarnog kruga. Slijede analiza uzroka i priprema aktivnosti za otklanjanje odstupanja.

Sve će to zahtijevati više vremena, prema predviđanju nekoliko tjedana; međutim, trenutno je prerano za procjenu prognoze povratka elektrane u pogon. NEK je u stalnom kontaktu s domaćim i međunarodnim institucijama i tvrtkama kako bi se osigurala podrška za što brži povratak elektrane na mrežu”, kaže se u priopćenju.

Nuklearka isključena iz mreže

Ističe se da je nuklearna sigurnost osigurana, kao što je bila osigurana čitavo vrijeme od prve indikacije puštanja. Sve odluke su i bit će zasnovane na načelima konzervativizma i visoke sigurnosne kulture, koja osiguravaju sigurnost zaposlenika, stanovništva i okoliša, dodaje se.

Puštanje u primarnom krugu unutar zaštitne zgrade u NEK-u koje je inače bilo ispod vrijednosti postavljene kao granična Tehničkim specifikacijama, otkriveno je prošli tjedan u četvrtak.

Istoga dana krenulo se u kontroliranu postupnu redukciju snage te je u petak ujutro elektrana bila isključena iz mreže i u tzv. stanju vruće pripravnosti. Nakon obavljenog očevida bilo je utvrđeno da je točno lociranje uz osiguravanje sigurnih uvjeta rada biti potrebna tzv. hladna zaustava elektrane koja je bila uspostavljena krajem tjedna.

Uvjeti za sigurnost radnika

Hladna zaustava elektrane znači da osim što elektrana ne proizvodi električnu energiju, značajno se smanjuju temperatura i tlak u primarnom krugu čime i stvaraju se uvjeti za sigurnost radnika. Toplina koja se oslobađa u reaktorskoj jezgri zagrijava vodu koja kruži u primarnom krugu.

Toplina vode prenosi se preko primarnih cijevi u parogeneratoru na vodu sekundarnog kruga. Para, koja nastaje na sekundarnoj strani parogeneratora, pogoni turbinu. Turbina dalje pogoni generator, koji šalje električnu energiju u elektroenergetsku mrežu.

Inače, Saša Medaković iz uprave Nuklearne elektrane Krško ranije je za RTL kazao da je došlo do curenja vode unutar zaštitne ograde te da nema mjesta panici. “Radi se o manjem odstupanju normalnog pogona koje smo primijetili u noći sa srijede na četvrtak. Došlo je do propuštanja vode na primarnom krugu. To propuštanje je veličine dvadesetak do četrdeset litara na sat. To bi odgovaralo rupici od oko dva milimetra”, rekao je.