U oluji Ciaran najmanje 16 mrtvih. Italija teško stradala, vlada proglasila izvanredno stanje: 'Ovo su klimatske promjene'

Olujno nevrijeme napravilo je kaos diljem europskog kontinenta

A woman walks past debris and damaged cars in Montemurlo, near Prato, after heavy rain last night, on November 3, 2023. Storm Ciaran hit Tuscany late on November 2, 2023 causing the death of five people according to authorities. (Photo by Federico SCOPPA / AFP)
FOTO: AFP

Broj žrtava oluje Ciarana u Europi narastao je u petak na 16, među kojima šest u Italiji, koja je teško stradala u olujnom nevremenu što je poremetilo promet na zapadu kontinenta.

Nakon prolaska atlantskim priobaljem oluja se premjestila na istok, gdje je u Toskani (na sjeveru Italije) odnijela život šestero ljudi i donijela rekordne oborine, zbog čega su se ulice u mnogim mjestima pretvorile u potoke i blatne bujice, objavile su mjesne vlasti.

“Ovo što se noćas dogodilo u Toskani ima samo jedan naziv: klimatske promjene”, ocijenio je guverner te pokrajine Eugenio Giani. Vlada je proglasila “izvanredno stanje” kako bi se pokrajini moglo pomoći financijski i materijalno. Prva pomoć države vrijedna pet milijuna eura odobrena je na ministarskom vijeću, rekla je predsjednica vlade Giorgia Meloni.

Kritično u Firenci

U Montemurlu stanovnici su počeli prazniti kuće, podrume i garaže poplavljene blatnom vodom, izbacujući na cestu pokućstvo i kućanske aparate prekrivene blatom, izvijestio je fotograf AFP-a.

U Firenci je “situacija kritična”, upozorio je u noći na petak gradonačelnik Dario Nardella na mreži X-u. Vodostaj rijeke Arno koja prolazi toskanskim glavnim gradom dosegnuo je vrhunac u petak oko podneva.

Oluja je zahvatila i Veneto (sjeveroistok), gdje se dvije osobe vode kao nestale, objavila su tamošnja glasila. Vodostaj rijeke Po, najveće talijanske rijeke, na sjeveru, porastao je za jedan metar u 24 sata i zaprijetio izlijevanjem.

Poginulo više ljudi

Od pada drveća pod naletom udara vjetra poginulo je nekoliko ljudi: dvoje u Belgiji – među njima maleni Ukrajinac koji se igrao napolju u Gandu – dvoje u Francuskoj i po jedan u središtu Madrida, Njemačkoj i Nizozemskoj. U Portugalu su u nevremenu koje je Ciaran donio na Atlantski ocean poginule tri osobe kada se jedrilica koja je plovila pod danskom zastavom nasukala na plaži u središtu zemlje.

Olujno nevrijeme je znatno poremetilo željeznički promet u Belgiji, većinom u Flandriji. Pomorski promet je u četvrtak bio prekinut u antwerpenskoj luci. U bruxelleskoj zračnoj luci letovi su kasnili. U Francuskoj su život izgubile dvije osobe, sedamdesetogodišnjak koji je pao u Havreu pošto je na njega pala roleta sa zgrade i vozač kamiona na kojeg se srušilo drvo.

Na tom području je ozlijeđeno 16 osoba, među kojima sedmorica vatrogasaca, jedan teže. Premijerka Elisabeth Borne rekla je da je u Francuskoj ukupno 47 ozlijeđenih. Nešto više od pola milijuna kućanstava bilo je bez struje u petak ujutro, a dan ranije bilo ih je 1,2 milijuna, rekao je vladin glasnogovornik Olivier Veran.

Otkazani avionski letovi

Ciaran je u četvrtak poslijepodne stigao u Englesku, gdje su jaki vjetrovi i obilna kiša prouzročili veće poremećaje, a dobar dio dopodneva pomorske veze iz Dovera bile su u prekidu. Stotine škola bile su zatvorene.

U zračnim lukama Jersey, Guernesey i Aurigny svi letovi su bili otkazani. U zračnoj luci Schiphol-Amsterdam u četvrtak je otkazano dvjestotinjak letova, većinom prema europskim odredištima. Poremećen je bio željeznički i trajektni promet.