U padu aviona kod Vinkovaca teže stradao cijenjeni profesor s 30 godina letačkog iskustva

Letio je više od 400 sati, uključujući i turističke letove iznad grada

FOTO: PU vukovarsko-srijemska

Osoba ozlijeđena u padu malog sportskog zrakoplova koji se u subotu srušio nedaleko Vinkovaca teže je ozlijeđena, ali izvan životne opasnosti, potvrđeno je iz Opće županijske bolnice Vinkovci.

“Riječ je o teško ozlijeđenom pacijentu koji je trenutačno izvan životne opasnosti i nakon kraće stabilizacije, na zahtjev samog pacijenta, prevezen je u KBC Osijek radi daljnjeg liječenja s obzirom da je pacijent iz Osijeka”, kazao je dežurni traumatolog u vinkovačkoj bolnici Tomislav Kokić.

Prema informacijama lista 24sata, u padu aviona stradao je 67-godišnji Josip J., umirovljeni profesor i iskusni pilot iz Osijeka koji je nad malom letjelicom SILA 450 kontrolu izgubio tijekom rutinskog revijalnog leta na visini od 50-ak metara.

Natukao prsa i slomio nogu

Pad su s aerodroma Sopot, oko kilometar od Vinkovaca, s kojega je Josip J. poletio, vidjeli njegovi kolege piloti koji odmah pozvali pomoć. Na mjestu nesreće zatekli su ga s natučenim prsima i slomljenom nogom.

“Pilot je, zajedno s ostalim kolegama pilotima iz okolice, bio naš gost povodom Vinkovačkih jeseni. Svake godine u ovo vrijeme organiziramo druženja pilota i revijalna letenja. Većina nas je letjela taj dan i kad je kolega iz Osijeka uzletio u SILI, sve je bilo u redu. Letio je u ‘školskom krugu’ i u trećem zaokretu dogodila se, ništa drugo nego, pilotska greška i izgubio je kontrolu i pao”, izjavio je za 24sata upravitelj zračne luke Sopot i tajnik Zrakoplovnog kluba Vrabac Milan Mravinac.

“Odahnuli smo kada smo vidjeli da nam je prijatelj živ i da od vidljivih ozljeda ima polomljenu nogu. Avion je posve uništen i zbog toga je čudo veće”, dodao je.

Primao nagrade za pilotsko umijeće

Stradali Josip ima više od 30 godina iskustva u pilotiranju sportskih zrakoplova i do sada nije imao sličnih nesreća. Član je Aerokluba Osijek, letio je više od 400 sati, uključujući i turističke letove iznad grada, a za svoje letačko umijeće primao je i nagrade.

Policija je nakon nesreće započela očevid, a prema priopćenju, promptno je o slučaju obavijestila nadležno državno odvjetništvo te Komisiju za izvanredne događaje u zračnom prometu.