U Pančevu pretučeno više hrvatskih državljana, MVEP od Srbije traži primjereno kažnjavanje nasilnika

Napali su i dvoje srpskih državljana koji su stali u obranu Hrvata

BELGRADE, SERBIA - MAY 03: Police take security measures after a 7th grade student opened fire at the school, in Belgrade, Serbia on May 03, 2023. It is reported that a security guard and nine children were killed in school. Milos Miskov / Anadolu Agency (Photo by Milos Miskov / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
FOTO: Anadolu via AFP

Nakon što je u Pančevu u Srbiji u subotu po nacionalnoj osnovi napadnuto više hrvatskih državljana, a četiri mladića iz Omoljice su privedena, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH (MVEP) uputilo je prosvjednu notu Republici Srbiji.

Povod je ničim izazvan teški fizički napad u Pančevu na četvero hrvatskih državljana, kao i na dvoje srpskih državljana koji su stali u njihovu obranu, priopćilo je jutros Ministarstvo. Ministarstvo izražava najoštriju osudu ovog čina, koji je prema dostupnim informacijama očito nacionalno i etnički motiviran.

Također, ministarstvo očekuje “hitnu i jasnu javnu osudu tog napada od strane dužnosnika Republike Srbije”, traži žurnu dostavu svih relevantnih informacija vezanih za djelovanje policijskih i pravosudnih tijela Republike Srbije u ovom konkretnom slučaju, te očekuje “primjereno kažnjavanje počinitelja”.

Sukob na parkingu

Kako su ranije tamošnji mediji pisali, sumnja se da je četvorica mladića u Pančevu, na parkingu u blizini jednog ugostiteljskog objekta, 13. travnja po nacionalnoj osnovi vrijeđala četvero hrvatskih državljana. Osim toga, neke od njih udarali su rukama i remenima, piše Blic.rs.