U poplavama u Bugarskoj poginule četiri osobe, među njima mlada liječnica

Španjolska, Grčka i Turska također su pogođene bujičnim kišama koje su odnijele više od deset života

People try to pull out a car submerged in the sea at Arapia camping site near Tsarevo along the Bulgarian Black sea coast, on September 6, 2023. The death toll from torrential rains and flooding on Bulgaria's Black Sea coast has climbed to three, police said on September 6. Heavy rain and thunderstorms since late September 4 caused rivers to overflow, damaging bridges and causing more than 100 seaside holidaymakers and locals to be evacuated to safer grounds. (Photo by Nikolay DOYCHINOV / AFP)
FOTO: AFP

Bujične kiše, koje su u utorak zahvatile bugarsku crnomorsku obalu, usmrtile su četiri osobe, objavile su vlasti. Proglašen je dan žalosti, a u nepogodama su pogođene i tisuće turista.

Građevinski radnik (61) utopio se, a tijelo 50-godišnjeg muškarca uočeno je pomoću drona i prevezeno u mrtvačnicu, kazao je zapovjednik pokrajinske policije Emil Pavlov. Tijela dviju žena – predsjednice pokrajinskog suda stare 54 godine i njezine 30-godišnje kćeri liječnice, pronađena su nešto poslije. Njihov automobil progutala je rijeka pošto se urušio most koji su prelazile.

Meteorološki uvjeti iznenada su se pogoršali u utorak te izazvali paniku brojnih turista koji su iskoristili produljeni vikend. Grad Carevo, koji je najteže pogođen, proglasio je dan žalosti.

U jednom danu palo kiše za nekoliko mjeseci

Presječene ceste, prevrnuta vozila, poplavljeni kamperi i nastambe: duž obale do granice s Turskom, stanovnici i dragovoljci pomažu raščistiti krhotine, javlja fotograf AFP. U 24 sata palo je kiše koliko u nekoliko mjeseci, što nije viđeno od 1994. godine, rekao je voditelj spasilačke službe Aleksandar Diartov.

“Zahvaćeno je 4000 ljudi”, rekla je ministrica turizma Carica Dinkova. Crnomorska obala rijetko je poplavljena, no s klimatskim promjenama i to se mijenja. U tom smislu, ministar za okoliš Julian Popov upozorio je na “lošu infrastrukturu i na problem preizgrađenosti obale”, što će otežati stanje.

Španjolska, Grčka i Turska također su pogođene bujičnim kišama koje su odnijele više od deset života.