U raketnom napadu ubijen snimatelj Al Jazeere. Njegov kolega novinar teško ozlijeđen

Izvještavali su o bombaškom napadu na tamošnju školu

A picture taken from Israel's southern city of Sderot shows smoke rising during Israeli bombardment of the Gaza Strip on October 31, 2023, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian Hamas movement. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
FOTO: AFP

Snimatelj Al Jazeere Samer Abu Daqqa ubijen je na jugu pojasa Gaze, javlja njegova matična kuća. Njegov kolega, novinar Wael Dahdouh teško je ozlijeđen.

Abu Daqqa i Dahdouh izvještavali su o bombaškom napadu na tamošnju školu. Zatim je došlo do novog raketnog napada izraelske vojske.

Spasioci su iz ruševina uspjeli izvući živog Dahdouha, ozlijeđene ruke. Do snimatelja prvotno nisu uspjeli doći, a kada su došli, uspjeli su izvući njegovo mrtvo tijelo.

U dva mjeseca rata ubijeni deseci novinara

Dvojica novinara surađivali još od prije rata i radili su za arapski program Al Jazeere. Dahdouh, dopisnik iz Gaze, posebno je poznat gledateljima diljem Bliskog istoka nakon što je prošlog mjeseca tijekom prijenosa uživo saznao da su njegova supruga, sin, kći i unuk ubijeni u izraelskom zračnom napadu.

U dva mjeseca rata u Gazi ubijena su najmanje 64 novinara i medijska djelatnika, priopćio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ). CPJ je pozvao međunarodne vlasti da “provedu neovisnu istragu o napadu kako bi počinitelji odgovarali”.

Upitan o ubojstvu Samera Abu Daqqe, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima: “Još uvijek nemamo naznaka da Izraelci namjerno napadaju novinare koji prate ovaj rat.”