U sarajevskoj zračnoj luci uhićen bivši pripadnik ISIL-a. Navodno planirao teroristički napad

Uhićeni Adnan Ćatić borio se u redovima islamističkih terorista u Siriji

24.06.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Veliki broj policijskih sluzbenika cuva mjesto okupljanja sudionika Povorke ponosa. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

U Zračnoj luci u Sarajevu u subotu je uhićen je muškarac osumnjičen za terorizam, potvrdili su iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ne objavljujući identitet te osobe no mediji navode kako je riječ o Adnanu Ćatiću, koji se ranije borio u redovima terorističke organizacije Islamska država (ISIL).

Iz SIPA-e navode kako je uhićenje obavljeno u suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA) zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela organiziranja terorističke skupine i protupravnog formiranje i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama.

Da je riječ o Ćatiću, nekadašnjem pripadniku zajednice radikalnih islamista čije je sjedište bilo u Gornjoj Maoči kod Brčkog, objavio je portal “Dnevnog avaza”.

Borio se u Siriji

Navode kako je on bio pripadnik ISIL-a, odnosno kako se borio u redovima islamističkih terorista u Siriji. Iz te je zemlje nakon poraza ISIL-a uspio pobjeći u Tursku a u subotu je zrakoplovom iz Istanbula doputovao u Sarajevo gdje je i uhićen.

Ćatić je u Siriju otišao još 2013. godine također letom iz Sarajeva preko Istanbula. Nakon kaznene obrade u policiji bit će predan Tužiteljstvu BiH i čeka ga optužnica odnosno suđenje za terorizam. Do sada je pred Sudom BiH za takva kazne djela osuđeno 28 osoba.

Vlasti u BiH prikupile su podatke po kojima je u Siriju i Irak između 2012. i 2016. godine otišlo između 250 i 300 osoba koje su se tamo pridružile islamističkim terorističkim organizacijama. Nakon poraza ISIL-a do sada su se u zemlju vratile 62 odrasle osobe te 22 djece.