U Seini bi se trebale održati neke olimpijske discipline. Pariška rijeka kontaminirana je fekalijama

Plivanje je bilo zabranjeno u Seini tijekom prošlog stoljeća zbog opasnih razina zagađenja

A countdown clock of Paris Paralympics is set near the Seine in Paris on Feb. 12, 2024. 2024 Summer Olympics and Paralympics will be held in Paris. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Kaname Muto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
FOTO: The Yomiuri Shimbun via AFP

Skoro 100 dana prije početka Olimpijskih igara u Parizu, nevladina organizacija za zaštitu voda, Surfrider Foundation je upozorila na “alarmantno” stanje voda rijeke Seine gdje će se održati nekoliko olimpijskih i paraolimpijskih natjecanja.

Nevladina organizacija Surfrider Foundation izrazila je zabrinutost zbog kvalitete vode rijeke Seine nakon što je analizirala uzorke vode posljednjih šest mjeseci. Od 14 mjerenja koje je ova fondacija provela od kraja rujna 2023. do ožujka ove godine, na mjestima na kojima će se održati natjecanja u triatlonu i plivanju na otvorenim vodama, za 13 je utvrđeno da su “iznad ili veoma iznad pragova preporučenih za plivanje”.

Plivanje je bilo zabranjeno u Seini tijekom prošlog stoljeća zbog opasnih razina zagađenja. Francuska je provela operaciju u nadi da će se rijeka otvoriti za Olimpijske igre. Predsjednik Emmanuel Macron je obećao da će sam plivati u njoj. Ključni testovi na bakterije bit će napravljeni u lipnju.

Fekalna kontaminacija

S obzirom na europsku “plivačku” direktivu iz 2006. i ljestvice plivačkih i triatlonskih saveza, koncentracije dviju bakterija koje ukazuju na fekalnu kontaminaciju, Escherichia coli i enterokoka, ne smiju prijeći 1.000 jedinica za stvaranje kolonija (cfu)/100 ml u E. coli i 400 cfu/100 ml u enterokoku. Analize koje je proveo Surfrider, u partnerstvu s laboratorijem Eau de Paris i Analy-Co pokazuju koncentracije E.coli redovito veće od 2.000 cfu/100 ml (maksimalno 7250 ispod mosta Alma 7. veljače 2024.) i 500 cfu/100 ml za enterokoke (maksimalno 1190 7. veljače).

Analizirano razdoblje nije dio onog predviđenog za natjecanja u Seini, koja će biti rezervirana za ljetne mjesece. Međutim, druge analize koje je pariška gradska vijećnica poslala AFP-u početkom 2024. već su pokazale da između lipnja i rujna 2023. nijedna od 14 pariških točaka nije postigla dovoljnu razinu kvalitete u odnosu na europske direktive.

Suočen sa ovim alarmantnim rezultatima, Surfrider izražava sve veću zabrinutost za kvalitetu vode i ukazuje na rizike za sportaše, ali i stanovništvo. Olimpijske igre su od 26. srpnja do 11. kolovoza, dok su Paraolimpijke igre od od 28. kolovoza do 8. rujna.