U Slavoniji premještali svinje s jednog imanja na drugo i tako proširili afričku svinjsku kugu po cijelom selu

Državni inspektorat potvrdio je i da su podnesene kaznene prijave

27.06.2023, Posavski Podgajci - Na podrucju Posavskih Podgajaca, sela uz Savu u Vukovarsko - srijemskoj zupaniji, pojavila se africka kuga svinja. Potvrdio je to danas i Hrvatski veterinarski institut pozivajuci se na rezultate pronadjene u uzorcima krvi bolesnih svinja i u uzorcima organa uginulih svinja uzetih s dva objekta na podrucju Posavskih Podgajaca. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Državni inspektorat potvrdio je da su svinje zaražene afričkom svinjskom kugom u Slavoniji premještane iz jednog mjesta u drugo, piše 24sata.

Veterinarska inspekcija obavila je nadzor kod dva uzgajivača svinja i utvrđeno je da svinje premještene suprotno Naredbi o mjerama kontrole za suzbijanje bolesti.

Kako doznaje 24sata incident se dogodio prije mjesec i pol dana, a svinje su premještane unutar Vukovarsko-srijemske županije, iz Općine Andrijaševci u Općinu Cerna.

Bolest se proširila

Kada je inspekcija utvrdila da su svinje u Cerni zaražene, odmah su eutanazirane, a objekt je dezinficiran, kažu iz Inspektorata.

Do tada se afrička svinjska kuga pojavila na samo jednom gospodarstvu u Cerni, a nakon premještanja bolest se proširila na 15-ak gospodarstava, navodi 24sata. Državni inspektorat potvrdio je i da su podnesene kaznene prijave Državnom odvjetništvu.