U Splitu štapom napao gej mladića i vikao mu: 'Pederu, gubi se odavde'. Dobio 30 dana zatvora i 1500 eura kazne

Branio se na sudu s pričom da je gej mladići 'samo htio pomoći'

28.04.2023., Split - U Splitu je večeras u stanu pronađen mrtav muškarac na čijem su tijelu tragovi koji upućuju na kazneno djelo, doznaje se od policije koja je privela osobu koju dovodi u vezu s tim, a neslužbeno se doznaje da je riječ o ženi. Photo: Milan Sabic/PIXSELL
FOTO: Milan Sabic/PIXSELL/Ilustracija

Općinski prekršajni sud u Splitu osudio je 37-godišnjaka na kaznu od 30 dana zatvora i novčanu kaznu od 1500 eura jer je napao mladića zbog njegove seksualne orijentacije. U presudi se navodi da je 37-godišnjak 19. srpnja oko 23:30 na splitskoj Matejuški napao mladića sa štapom za hodanje, motiviran “razlikom u spolnoj orijentaciji”.

Osuđen je zbog tri različita prekršaja. Za narušavanje reda i mira prvo je dobio kaznu od 15 dana zatvora, a zatim isto toliko dana jer je mladića i njegove prijatelje napao štapom koji je sud tretirao kao hladno oružje, prenosi Index.

‘Pederu, gubi se odavde!’

Ove dvije kazne su kombinirane u ukupnu kaznu od 30 dana. S obzirom na to da je već proveo osam dana u pritvoru, ostalo mu je još 22 dana kazne. Također, sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije, dobio je novčanu kaznu od 1500 eura.

Incident je započeo kada je 37-godišnjak, koji je bio pod utjecajem alkohola s 1.89 promila u krvi, prišao mladiću s leđa i stavio mu štap za hodanje oko vrata i vikao: “Pederu, gubi se odavde!”. Zatim je mladića i njegove prijatelje više puta udario štapom i prijetio im.

Napadač je na sudu tvrdio da nije želio napasti mladića i da mu je zapravo želio pomoći. Kaže da se na Matejuški nalazio u društvu svoga prijatelja kada je načuo da neki momci žele napasti jednog dečka zato što je gej. Tvrdi da je tada prišao mladiću, stavio mu štap oko vrata i rekao: “Vidiš kako te mogu napasti, moraš biti spreman.”

Ranije kršio javni red i mir

Nakon toga ga je mladić napao, ispričao je, pa se on štapom pokušao obraniti. Priznao je da je vikao: “Pederu, gubi se odavde!” Sud mu nije povjerovao, s obzirom na snimku događaja i iskaze svjedoka koji su se poklapali s iskazom napadnutog mladića.

Sud je 37-godišnjaku kao olakotnu okolnost uzeo činjenicu da je nezaposleni otac jednog djeteta te da se brine o svojoj majci, koja ga uzdržava. S druge strane, kao otegotne okolnosti uzete su mu brojne presude za kršenje javnog reda i mira za koje je ranije dobio novčane, uvjetne i zatvorske kazne.