U Srbiji održan deveti prosvjed, oglasila se liderica oporbe koja štrajka glađu: 'Najteže mi pada što ne vidim svoju djecu'

Koalicija "Srbija protiv nasilja" traži poništenje izbora, a večeras se prosvjed po prvi puta održava i u Kraljevu

Protesters gather in front of Belgrade's city council building during a demonstration in Belgrade, on December 24, 2023, a week after the parliamentary and local elections in Serbia. Serbia announced plans on December 20, to rerun elections in 30 polling locations, according to state media, just days after nationwide parliamentary and local elections triggered protests and international condemnation over alleged fraud.  "The Serbian electoral commission decided that parliamentary elections in Serbia will be repeated at 30 polling stations and will be held on December 30," said a statement published by state-run broadcaster RTS. (Photo by OLIVER BUNIC / AFP)
FOTO: AFP

Ispred središta srpske Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu započeo je deveti po redu prosvjed oporbenih stranaka i aktivista. U Beogradu je od 18 sati blokiran promet u ulici Kralja Milana. Prosvjedi se održavaju zbog, kako aktivisti i oporba tvrde, neregularnosti tijekom izbora 17. prosinca. Nakon što završe obraćanja u Beogradu, organizatori prosvjeda najavljuju i prosvjednu štednju do Palače pravde.

Koalicija “Srbija protiv nasilja” traži poništenje izbora, a večeras se prosvjed po prvi puta održava i u Kraljevu, ispred ureda policije za osobne iskaznice i putovnice.

N1 piše kako prosvjednici u Kraljevu žele pokazati da je i tamo bilo nepravilnosti. “No, do ovog okupljanja opozicije nisu imali nikakvih dokaza o tome, iako su sumnjali da se dovoze glasači iz drugih gradova, kako bi SNS, prema preliminarnim rezultatima, osvojila 41 posto glasova, i zajedno sa SPS-om, koji su imali 9,5 posto, praktički bi mogli formirati vlast, imajući 40 od 70 vijećnika u lokalnoj skupštini, dok su preostalih 30 iz opozicijskih stranaka”, navodi N1.

Birački popisi nisu ažurirani

N1 dodaje da su se prosvjednici okupili ispred ureda za osobne iskaznice i putovnice kako bi ukazali da birački popisi nisu ažurirani te da ih treba pregledati jer se pokazalo da u njima ima i mrtvih te onih koji su se odselili, što dovodi u pitanje valjanost izbora.

Iza prosvjeda u Kraljevu stoje oporbene stranke koje su prošle cenzus – Udruženje starosedelaca, Lokalni front, Srbija protiv nasilja i koalicija NADA. N1 kaže da oporba nije pružila dokaze o nepravilnostima u Kraljevu tijekom ovog skupa, iako su sumnjali da su građani dovedeni u taj grad kako bi glasali.

Apeliraju na puštanje uhićenih

Željko Veselinović, predsjednik sindikata Sloga, izjavio je kako je zabrinut za zdravstveno stanje onih koji štrajkaju glađu, posebice za Mariniku Tepić, koja više ne može ustati bez pomoći. Sama Tepić je u razgovoru za N1 rekla kako joj najteže pada što ne vidi svoju djecu, no da ipak neće odustati od svog štrajka glađu.

“Apelirao bih na sve državne organe i predsjednika da puste ove mlade ljude i sve koje su nezakonito pritvorili. Ono što se dogodilo jučer nije napad na ustavni poredak. Zahvaljujem svima koji nam ovih dana pružaju podršku. Pozivam i međunarodne organizacije i sindikalne organizacije da vrše pritisak na svoje zemlje kako bi se nešto promijenilo”, rekao je Veselinović u obraćanju okupljenima ispred sjedišta RIK-a.

Česti slučajevi policijske torture

Vladimir Obradović, kandidat za gradonačelnika Beograda iz redova koalicije Srbija protiv nasilja, rekao je kako danas postoji velik broj slučajeva policijske torture, ali i da se mlade često uhićuje.

“Privode djecu i optužuju ih za rušenje ustavnog poretka¸, samo zato što su mirno demonstrirali. Riječ je o našoj djeci, braći, sestrama, prijateljima. Oni su zatvoreni samo zato što su ukazali da je netko krao”, rekao je Obradović na prosvjedu ispred RIK-a.