U Zagrebu uvedena posebna prometna pravila. Hrpa tog mijenja se zbog Adventa, objavljene detaljne karte

Posebna prometna regulacija vrijedi od 29. studenog do 7. siječnja

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Od ovog vikenda zbog Adventa će u centru Zagreba vrijediti posebne prometne regulacije.

Od 29. studenog 2023. do 7. siječnja 2024. vrijedit će takozvani blaži režim prometne regulacije. U tom je režimu ponedjeljka do četvrtka, od 17 do 23 sata biti zabranjen za sva vozila, osim tramvaja i vozila stanara, na zapadnoj i istočnoj strani Trga Nikole Šubića Zrinskog do raskrižja s Đorđevićevom ulicom i Praškoj ulici.

Promet Berislavićevom ulicom od Gajeve do Zrinjevca bit će uspostavljen dvosmjerno za stanare, a taksiji će smjeti prometovati Gajevom ulicom do Berislavićeve ulice i prema Preradovićevoj ulici.

Grad Zagreb

Petkom, subotom i nedjeljom od 17 sati do ponoći na snazi će biti stroži režim. Tada će biti zabranjen promet za sva vozila na zapadnoj i istočnoj strani Trga Nikole Šubića Zrinskog do raskrižja sa Đorđićevom ulicom, Praška, zapadna strana Trga Josipa Jurja Strossmayera i zapadna strana Trga kralja Tomislava, na dijelu od Tesline ulice do Mihanovićeve ulice.

U Katančićevoj od Gajeve do Trga Josipa Jurja Strossmayera promet će biti dvosmjeran za potrebe stanara, dok će taksiji i dalje smjeti samo Gajevom do Berislavićeve ulice i prema Preradovićevoj.

U istom periodu zabranit će se promet za sve, osim za stanare u Gajevoj ulici od Hebrangove do Tesline ulice, u Berislavićevoj od Preradovićeve do Gajeve te u Teslinoj ulici i na sjevernoj strani Trga Nikole Šubića Zrinskog.

Također, petkom, subotom i nedjeljom od 18 do ponoći bit će obustavljen tramvajski promet od Trga bana Josipa Jelačića do Glavnog kolodvora i obratno.

Autobusi i Taksiji na Adventu

Turistički autobusi za razgledavanje grada neće moći ulaziti u zone zabrane, već će se zelenim valom moći kretati samo ravno. ZET-ovca autobusna linija 150 do 9. siječnja 2024. bit će skraćena do Ilirskog trga.

Taksiji će izvan perioda adventskih zabrana gradom prometovati kao i obično, no u vrijeme zabrana neće moći ulaziti u zone Adventa.

Također, taksi stajalište Vlaška–Europski trg premješta se na istočnu stranu Kurelčeve ulice s ulazom iz Jurišićeve i izlazom kod garaže ”Ban Centar” na Jurišićevu i dalje na Palmotićevu ulicu. Grad Zagreb napominje da će tu prometnu reglaciju policija nadzirati.

Također, u vrijeme zabrana taksi-stajalište Starčevićev trg funkcionirat će normalno, a ulaz i izlaz će biti samo prema Mihanovićevoj i Gajevoj ulici.

Dostave u pješačkoj zoni

Za vrijeme Adventa vozila dostave u pješačkim zonama moći će stajati samo od 5 do 9 sati. Za potrebe cjelodnevne dostave u pješačku zonu za Advent određena su dva dostavna mjesta.

Jedno je na istočnoj strani Trga Josipa Jurja Strossmayera u zoni raskrižja s Ulicom Pavla Hatza uzdužna parkirališna mjesta, a drugo na istočnoj strani Trga kralja Tomislava sjeverno od raskrižja sa Šenoinom ulicom, na uzdužnim parkirnim mjestima.

Mijenjaju se dostavna mjesta

Za potrebe dostave u pješačku zonu od 05 do 16 sati za manifestaciju Advent određena su sljedeća dostavna mjesta:

  • na javnoj površini zapadno od raskrižja Vlaška ulica – Palmotićeva ulica (početak pješačke zone – 1 dostavno mjesto za opskrbu lokacije Ulica Augusta Cesarca – Europski trg).
  • na javnoj površini istočno od raskrižja (kružno raskrižje) Vlaška ulica – Ulica Pod Zidom – Bakačeva ulica (početak pješačke zone – više dostavnih mjesta za opskrbu lokacija Trg bana Josipa Jelačića, Ulica Augusta Cesarca – Europski trg).
  • na javnoj površini južno od raskrižja (kružno raskrižje) Bakačeva ulica – Ulica Pod Zidom – Vlaška ulica (početak pješačke zone – više dostavnih mjesta za opskrbu lokacija Trg bana Josipa Jelačića, Ulica Augusta Cesarca – Europski trg).
  • na južnoj prometnoj traci Trga Nikole Šubića Zrinskog istočno od stajališta za kočije (2 dostavna mjesta za opskrbu lokacije Trg Nikole Šubića Zrinskog).
  • na javnoj površini sjeverno od raskrižja Gajeva ulica – Ulica Nikole Tesle (početak pješačke zone – 1 dostavno mjesto za opskrbu lokacije Gajeva i Bogovićeva ulica).
  • na sjevernoj strani u Berislavićevoj ulici do raskrižja s Preradovićevom ulicom

Što se tiče garaže ”Ban Centra”, do nje će se za vrijeme Adventa moći doći Palmotićevom – Jurišićevom – Kurelčevom – ulaz u garažu.