Uhvaćen vođa zloglasnog meksičkog kartela, povezuje ga se s otmicom četvero Amerikanaca

Vilano, poznat i kao La Kena ili Ciclon 19, vođa je nasilne grupe Los Ciclones

Security forces inspect the area where at least 11 police officers were killed in an ambush by criminal groups in Coyuca de Benitez, state of Guerrero, Mexico, on October 23, 2023. An armed attack left at least 11 police officers dead on Monday in a region of Mexico plagued by violence related to drug trafficking, authorities said. Unidentified attackers targeted a security patrol in the municipality of Coyuca de Benitez in the southern state of Guerrero, prosecutor Alejandro Hernandez said. (Photo by FRANCISCO ROBLES / AFP)
FOTO: AFP

U Meksiku je uhićen vođa frakcije ozloglašenog Zaljevskog kartela, javlja BBC pozivajući se na lokalne medije. José Alberto García Vilano uhićen je u trgovačkom centru u gradu Monterreyu, nakon što je policiji netko dojavio informacije o tome gdje se nalazi.

Vilano, poznat i kao La Kena ili Ciclon 19, navodno vodi nasilnu grupu Los Ciclones. Njegova skupina optužena je za otmicu četvero američkih državljana u ožujku prošle godine, od kojih su dvojicu ubili.

Amerikanci su oteti u pograničnom gradu Matamorosu koji se nalazi preko puta teksaškog grada Brownsvillea u SAD-u. Matamoros se nalazi između zaraćenih frakcija Zaljevskog kartela koje se međusobno bore za kontrolu nad rutama krijumčarenja droge sjeverno u SAD.

Novčana nagrada za Vilana

Četiri su Amerikanca u opasni gradić došla na estetsku operaciju, prema riječima njihove rodbine. Nije neuobičajeno da Amerikanci odlaze u Meksiko radi medicinskih usluga jer su zahvati tamo daleko jeftiniji nego u SAD-u, ali ponekad i riskantniji.

Muka otetih muškaraca trajala je četiri dana. Dvojica od njih, Zindell Brown i Shaeed Woodard, ubijeni su, kao i 33-godišnja Meksikanka koja je bila slučajni prolaznik. Motiv napada još uvijek nije potvrđen, no meksičke vlasti navodno istražuju je li grupa Amerikanaca pogrešno zamijenjena za rivalske članove kartela.

Od 2022. vlada države Tamaulipas, u kojoj se nalazi Matamoros, nudila je nagradu od oko 145.000 dolara za informacije koje bi dovele do Vilanova uhićenja. Navodno ga je tražila i američka Agencija za suzbijanje droga (DEA). Društvenim se mrežama širi neprovjerena snimka navodnog uhićenja Vilana i njegovih suradnika.