Video. Uhvaćen zloglasni talijanski narkobos koji je lani pobjegao iz zatvora uz pomoć - plahti

Europol navodi da je on bio glavna osoba u skupini i nemilosrdni ubojica, odgovoran za ubojstva, trgovinu drogom i iznudu

Marco Raduano
FOTO: Telegram/screenshot X/Europol

Zloglasni mafijaški šef Marco Raduano koji je lani pobjegao iz strogo čuvanog zatvora u Italiji koristeći plahte uhićen je u Bastiji na francuskom otoku Korzici, priopćile su lokalne vlasti u petak. Raduano je bio na Europolovom popisu najtraženijih kriminalaca i opisan je kao opasan.

Ovaj se 40-godišnjak iz primorskog grada Viestea u veljači 2023. spustio niz zidine zatvora Nuoro na Sardiniji, koristeći tradicionalnu metodu vezanih plahti za spuštanje niza zid.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi rekao je da je i Raduanov suradnik Gianluigi Troiano pritvoren u blizini Granade u Španjolskoj. “To je još jedan značajan udarac organiziranom kriminalu”, dodao je Piantedosi.

Služio kaznu zatvora od 24 godine

Raduano je šef klana Gargano, takozvane pete mafije u Italiji, čije se sjedište nalazi u Foggi, u južnoj talijanskoj regiji Puglia. Služio je zatvorsku kaznu u trajanju od 24 godine za različita kaznena djela, uključujući sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, trgovinu drogom i ilegalno posjedovanje oružja, izvijestio je Europol.

Europol navodi da je on bio glavna osoba u skupini i nemilosrdni ubojica, odgovoran za izvršenje ubojstava, trgovinu drogom i iznudu. Uz Cosa Nostru na Siciliji, ’Ndranghetu u Kalabriji, Camorru u Napulju i Sacra Corona Unita, istražitelji su posljednjih godina identificirali kriminalnu organizaciju sa sjedištem u regiji Puglia kao petu mafiju, piše The Guardian.

Opasna mafija s okrutnim metodama

Tužitelji navode da je riječ o skupini koju karakterizira visok stupanj agresije i nasilja, “koja leševima hrani svinje kako ne bi ostavili trag”. “To je opasna mafija koja se služi okrutnim metodama”, dodaje se.

Mafija u Foggi pojavila se kasnih 1970-ih. Tada se šef napuljske mafije i osnivač Nove organizirane Camorre Raffaele Cutolo susreo s izaslanstvom lokalnih kriminalaca s ciljem da ih zaposli i proširi svoj utjecaj na krijumčarenje cigareta na Balkanu.

Međutim, Cutolov plan je propao nakon unutarnje borbe iz koje je jedan klan izašao kao pobjednik i postupno se počeo infiltrirati u druga područja Puglie. Vjeruje se da je mafija iz Foggie ubila više od 360 ljudi samo u području Gargana.