Ukrajina kaže da će prebroditi zimu. Uvjereni su da imaju dovoljno energetskih resursa

Očekuju da će Rusija, kao i prošlih zima, pokrenuti masovne napade na infrastrukturu

NETISHYN, UKRAINE - AUGUST 31, 2023 - Unit 1 is pictured at the  Khmelnytskyi Nuclear Power Plant, Netishyn, Khmelnytskyi Region, western Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Volodymyr Tarasov / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP

Ukrajina će imati dovoljno energetskih resursa da prebrodi nadolazeću zimu, no očekivani porast ruskih napada mogao bi poremetiti opskrbne mreže, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko kasno u subotu. “Imamo dovoljno energetskih resursa, što se toga tiče smo mirni”, rekao je Galuščenko za ukrajinsku javnu televiziju. “Pitanje je koliko će budući napadi utjecati na opskrbu.”

U posljednjih nekoliko tjedana, Rusija je napala ukrajinsku infrastrukturu 60 puta, izjavio je Kijev u srijedu, izražavajući zabrinutost da bi Moskva već mogla početi ciljati elektroenergetsku mrežu za drugu ratnu zimu. Prošle zime tisuće ruskih bespilotnih letjelica i projektila pogodilo je elektroenergetsku infrastrukturu, uzrokujući sveobuhvatne nestanke struje.

Očekuju nove masovne napade

Ukrajina očekuje da će Rusija ponovno pokrenuti masovne napade bespilotnim letjelicama i projektilima na energetsku infrastrukturu nakon što temperature padnu i ostanu ispod nula stupnjeva Celzijevih, rekao je Galuščenko

“Niske temperature dodaju štetu, naravno”, rekao je Galuščenko. “Svaka temperatura ispod nule povećava rizike.” Do sada je ove jeseni Ukrajina uživala u neuobičajeno toplom vremenu, ali očekuje se da će temperature pasti ispod nule u Kijevu i drugim mjestima u narednom tjednu.