Ukrajinci prvi put slave Božić 25. prosinca, tvrde da im je Rusija stoljećima nametala svoje običaje

Ukrajinci se sve više odmiču se od ruskog nasljeđa

FOTO: AFP

Mnogi Ukrajinci prvi put će proslaviti Božić 25. prosinca, nakon što je vlada odbacila 7. siječnja kao datum proslave u nastojanjima da se ukloni utjecaj Moskve. Ukrajina je u srpnju donijela zakon kojim se obilježavanje pomiče na 25. prosinca, dan kada većina kršćanskog svijeta slavi Božić.

Predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim se navodi da Ukrajinci žele “živjeti vlastiti život s vlastitom tradicijom i praznicima”. Omogućuje im da “napuste rusko nasljeđe nametanja proslave Božića 7. siječnja”, dodaje se.

Crkve su se razdvojile

Kršćanstvo je najveća religija u Ukrajini, a Ruska pravoslavna crkva donedavno je dominirala vjerskim životom. Poput Ruske pravoslavne crkve, istočne kršćanske crkve uglavnom koriste julijanski kalendar koji datira još iz rimskog doba, umjesto gregorijanskog kalendara koji se koristi u svakodnevnom životu.

Promjena datuma dio je ubrzanih napora da se uklone tragovi ruskog i sovjetskog utjecaja, poput preimenovanja ulica i uklanjanja spomenika. Pravoslavna crkva Ukrajine, nova neovisna crkva koja je prvi put održala bogoslužje 2019. godine, promijenila je datum Božića na 25. prosinca.

Službeno se odvojila od Ruske pravoslavne crkve zbog ruske aneksije Krima 2014. godine i podrške te zemlje separatistima u istočnoj Ukrajini. Nova Pravoslavna crkva Ukrajine brzo raste i preuzima nekoliko crkvenih zgrada povezanih s Rusijom u potezima koje vlada podržava.

Skepsa oko Ukrajinske pravoslavne crkve

U međuvremenu je Ukrajinska pravoslavna crkva, povijesno povezana s Rusijom, zadržala proslavu Božića 7. siječnja. Iako tvrdi da je prekinula veze s Rusijom zbog rata, mnogi Ukrajinci promatraju to sa skepsom. Treća pravoslavna denominacija u zemlji, Ukrajinska grkokatolička crkva, održat će božićno misno slavlje 25. prosinca.

Ukrajina je bila pod duhovnim vodstvom Moskve od 17. stoljeća. Pod Sovjetskim Savezom i promoviranjem ateizma, božićne tradicije poput kićenja božićnog drvca i darova prebačene su na doček Nove godine koji je postao glavni praznik i još uvijek je za mnoge obitelji.

Ukrajinski božićni običaji uključuju večeru na Badnjak s 12 jela bez mesa, uključujući slatki puding od žitarica – kutja. Ukrajinci ukrašavaju domove snopovima pšenice. U nekim područjima djeca idu od vrata do vrata i pjevaju kolede.