Ukrajinska tajna služba otkrila korupciju u nabavci oružja. Afera je teška oko 40 milijuna dolara

U malverzacije su uključeni bivši i sadašnji visoki dužnosnici ministarstva obrane

Ukraine's President Volodymyr Zelensky reacts during a joint press conference with Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (not pictured) after their meeting in Athens on August 21, 2023. Ukrainian President Volodymyr Zelensky has landed in Athens for an official visit, the Greek prime minister's office said, and would later join an informal dinner with EU and Balkans leaders.
Greece has been a strong supporter of Ukraine since Russia's invasion, providing humanitarian aid and weapons including infantry fighting vehicles, Kalashnikov assault rifles, launchers and ammunition. (Photo by Aris MESSINIS / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajinska sigurnosna služba SBU priopćila je u subotu da je otkrila korupcijsku shemu u kupnji oružja unutar vojske te zemlje u ukupnoj vrijednosti od oko 40 milijuna dolara. Objava o masovnoj prijevari u nabavi, koju je potvrdilo ukrajinsko ministarstvo obrane, imat će velik odjek u zemlji iscrpljenoj ruskom invazijom koja traje gotovo dvije godine.

Borba za iskorjenjivanje endemske korupcije ostaje glavno pitanje dok Ukrajina nastoji osigurati članstvo u Europskoj uniji. SBU je rekao da je istraga “razotkrila dužnosnike ministarstva obrane i menadžere dobavljača oružja Lavov Arsenal, koji su ukrali gotovo 1,5 milijardi hrivnji prilikom kupnje granata”.

Oružje nikad nije isporučeno

Prema istrazi, u malverzacije su uključeni bivši i sadašnji visoki dužnosnici ministarstva obrane te čelnici povezanih tvrtki. Pronevjera je, kako se navodi, uključivala kupnju 100.000 minobacačkih granata za vojsku.

SBU je rekao da je ugovor za granate sklopljen s Lavov Arsenalom u kolovozu 2022. – šest mjeseci od početka rata – i da je plaćanje izvršeno unaprijed, a dio sredstava prebačen u inozemstvo, ali nikada nije isporučeno, stoji u priopćenju, a neka su sredstva zatim prebačena na druge strane račune.

U priopćenju se navodi da je pet osoba dobilo “obavijesti o sumnji” – prva faza u ukrajinskom pravnom postupku – i u ministarstvu i kod dobavljača oružja. Jedan je osumnjičenik, kako se navodi, priveden dok je pokušavao prijeći ukrajinsku granicu.

Osjetljivo pitanje usred rata

Korupcija u vojsci posebno je osjetljivo pitanje u Ukrajini dok pokušava održati javni moral tijekom rata i osigurati članstvo u Europskoj uniji.

Ministar obrane Oleksij Reznikov smijenjen je prošlog rujna zbog raznih slučajeva korupcije unatoč tome što je uživao čvrstu reputaciju u predstavljanju Ukrajine u njezinim razgovorima sa zapadnim saveznicima.

Premda se ne tvrdi da je osobno upleten u korupciju, nekoliko slučajeva pogodilo je vojsku pod njegovim vodstvom, jedan za opskrbu vojnika hranom, drugi za nabavu prikladne odjeće za vojnike.