Ukrajinski veleposlanik: 'Izgubili smo vrijeme čekajući potpunu potporu Srbije, Rusija je to iskoristila'

Volodomir Tolkač je istaknuo da Ukrajina ne priznaje Kosovo

Ukraine's President Volodymyr Zelensky (R) shakes hands with Serbia's President Aleksander Vucic next to Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L) and Spain's acting Prime Minister Pedro Sanchez (R) before the start of a plenary session of the European Political Community summit at the Palacio de Congreso in Granada, southern Spain on October 5, 2023. Europe's quest to build a common geopolitical purpose brought four dozen of its leaders to Granada, but its credibility suffered a blow when the Azerbaijani president stayed away. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajina uvijek navodi da od 1999. podržava teritorijalnu cjelovitost Srbije i ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali bi Kijev veoma cijenio kada bi vidio kako i Srbija potpuno podržava Ukrajinu, izjavio je u intervjuu ukrajinski veleposlanik u Beogradu Volodomir Tolkač.

Srbija se, nakon početka napada Rusije na Ukrajinu u veljači 2022., pridružila rezolucijama u UN-u kojima se osuđuje invazija na tu zemlju i podržava njezina teritorijalna cjelovitost, ali se odbija pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Rusije objašnjavajući to svojim tradicionalnim vezama s Moskvom i ekonomskim interesima jer je značajno ovisna o ruskom plinu.

Ukrajinski veleposlanik je, u intervjuu “Pola sata Demostata” istoimenog beogradskog portala, rekao kako je Ukrajina izgubila vrijeme čekajući potpunu potporu Srbije, a da je Rusija to iskoristila i ojačala svoj utjecaj u Beogradu.

Susret Zelenskog i Vučića

“Bili smo uvjereni da ćemo time što podržavamo Srbiju i mi imati podršku Srbije u svim sferama. Mi smo izgubili vrijeme i time dali šansu Rusima da ojačaju utjecaj u Srbiji. A naše zapadne kolege također su, nažalost, posvetile mnogo više pažnje ekonomskim pitanjima – investicijama, ekonomskoj potpori za rast Srbije”, rekao je Tolkač .

On je podsjetio da su se predsjednici Ukrajine Volodimir Zelenski i Srbije Aleksandar Vučić ove godine već dvaput sreli, prvo u Kišinjevu, drugi put u Ateni i da je to bio “plodan susret” jer su se “međusobno razumjeli”. “Mi čekamo aktiviranje našeg dijaloga, mi smo imali taj dijalog prije nego što je počeo ovaj rat, prije 2014., i moja je dužnost da ubrzam naše kontakte u svim sferama“, rekao je Tolkač, govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i Ukrajine.

Odgovarajući na pitanje je li nezadovoljan činjenicom da Srbija nije uvela sankcije Rusiji i kako gleda na izjave pojedinih ukrajinskih zastupnika da bi Ukrajina trebala priznati Kosovo čiju podršku Kijev ima, Tolkač je podsjetio da Ukrajina od 1999. nije primijenila stajalište i podupire teritorijalni integritet Srbije, bez obzira na neovisnost koju je Kosovo, kao njezina pokrajina, proglasilo 2008.

U Srbiji preko 6000 Ukrajinaca

Mi bismo također veoma cijenili kada bismo vidjeli kako i Srbija potpuno podržava Ukrajinu, rekao je veleposlanik dodavši da to ne samo da bi “izazvalo zadovoljstvo kod nas, već bismo i jasno shvatili da nas cijela Europa podržava. On je naglasio da bi “bez političke, ekonomske i druge podrške Ukrajincima bilo veoma teško ustrajati u ovom ratu”.

Govoreći o ukrajinskim žrtvama u ratu Tolkač je rekao da je “sada više od 500 djece koja su stradala, te više od 10.000 civila koji su ubijeni, a oko 16.000 je ranjenih” dodavši da jedine informacije o tome potječu od organizacija UN-a o Ukrajini i nisu precizne te da brojke mogu biti i daleko veće. Dodao je da je više od 10 milijuna ljudi raseljeno unutar zemlje ili su, kao izbjeglice, emigrirali u druge države.

Upitan o ljudima iz Ukrajine koji su došli u Srbiju od veljače 2022. ocijenio je, prema dostupnim informacijama, da ih je danas na teritoriju Srbije “više od 6.000” koji su zatražili privremeno prebivalište. Po njegovim saznanjima, granice Srbije i njoj susjednih država Europske unije od početka rata prešlo je oko 25.000 Ukrajinaca.