Ukrajinski vojnici kritizirali vlast zbog objave o ključnom selu: 'Tako ugrožavaju naše živote'

Objava je kasnije obrisana, a vojnici tvrde bi mogla utjecati na tijek operacije

Ukrainian servicemen examine debris in a cordonned-off perimeter in Uman, south of Kyiv on April 28, 2023, after Russian missile strikes targeted several Ukrainian cities overnight. Ukraine and Russia have been fighting since Moscow's February 2022 invasion and Ukraine says it has been preparing for months a counter-offensive aimed at repelling Russian forces from the territory they currently hold in the east and south. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
FOTO: AFP

Vojnici 3. ukrajinske jurišne brigade kritizirali su političko vodstvo zemlje jer je objavilo na aplikaciji Telegram da je ukrajinska vojska osvojila ključno selo Andrijivku južno od Bahmuta, a zatim je tu objavu izbrisalo.

“Takve izjave su štetne, ugrožavaju živote vojnika i utječu na tijek operacija. Izjava o osvajanju Andrijivke netočna je i preuranjena”, napisala je brigada na Telegramu.

‘Andrijivka je naša’

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar ranije u četvrtak objavila je “Andrijivka je naša”. Brigada ja navela da se snažne borbe i dalje vode u trima selima južno od Bahmuta.

Selo Andrijivka u istočnoj Ukrajini udaljeno je manje od 10 kilometara južno od Bahmuta koji je u ruskim rukama. Maljar je dodala da se borbe nastavljaju oko sela i u susjednim naseljima Kliščivka i Kurdjumivka.

Ruski vojni blogeri izvijestili su ranije o povlačenju ruskih vojnika iz Andrijivke i Kliščivke. Tu informaciju nemoguće je neovisno potvrditi, navodi njemačka agencija dpa koja je ranije u četvrtak navečer prenijela objavu Hane Maljar.