Umirovljenici će besplatno putovati vlakom tijekom čitave 2024. godine

Stariji od 65 moći će besplatno putovati vlakom u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. godine

18.07.2023., Zagreb - U organizaciji HZ-Putnickog prijevoza odrzala se voznja prvim elektromotornim vlakom za regionalni prijevoz proizvedenim u sklopu projekta Obnova voznog parka HZ Putnickog prijevoza novim elektromotornim vlakovima. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Pilot-projekt besplatnog željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina. Za provedbu projekta vrijednog dva milijuna eura zaduženo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Projektom će se omogućiti besplatan željeznički prijevoz umirovljenika i osoba starijih od 65 godina kako bi se poboljšala kvaliteta života umirovljenika, potaknula održiva mobilnost, smanjili troškovi života za stariju populaciju te doprinijelo ekološki odgovornijem načinu putovanja starije populacije.

Smanjenje prometnih gužvi na cestama

Uz to se promiče javni željeznički prijevoz, uz smanjenje prometnih gužvi na cestama. Uvođenjem projekta 1,2 milijuna umirovljenika i osoba starijih od 65 godina imat će mogućnost neograničeno koristiti željeznički prijevoz na području Hrvatske, navodi se u objašnjenju odluke.

“Stariji od 65 godina moći će besplatno putovati vlakom u svrhu svakodnevnih i povremenih putovanja, jednodnevnih izleta, posjeta događanjima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i drugih putovanja”, kazao je potpredsjednik Vlade i resorni ministar Oleg Butković.

Sukladno Tarifi za prijevoz putnika u unutarnjem prijevozu, umirovljenici i osobe starije od 60 godina trenutno imaju pravo na 50 posto popusta na putovanja željeznicom u Hrvatskoj. Sredstva potrebna za provedbu besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina osigurat će se u proračunu za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

Nove trajektne linije nakon javnog savjetovanja

Između ostalog, Vlada je donijela odluku o uspostavljanju 15 državnih trajektnih linija, 12 brzobrodskih i pet brodskih linija. Odluka je donesena nakon provedenog javnog savjetovanja sa stanovnicima otoka. Postojeće 22 linije ostaju na snazi do isteka ugovora o koncesijama.

Vlada u Sabor na drugo čitanje poslan konačni prijedlog zakona o kibernetičkoj sigurnosti kojim se uspostavlja okvir strateškog planiranja i odlučivanja u području kibernetičke sigurnosti. Njime je predviđena centralizacija upravljanja kibernetičkom sigurnošću, odnosno transformacija postojećeg Centra za kibernetičku sigurnost SOA-e u Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost.