Umro Aleksej Navaljni

Vijest o njegovoj smrti objavila je ruska zatvorska služba

Russian protest leader Alexei Navalny (R) attends the hearing of his case in a court in the provincial northern city of Kirov, on October 16, 2013. Navalny faces today a crucial court hearing that could halt his soaring political career or even see him led away for up to five years in a penal colony. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV (Photo by Vasily MAXIMOV / AFP)
FOTO: AFP

Preminuo je vođa ruske oporbe i najveći kritičar predsjednika Vladimira Putina, Aleksej Navaljni. Vijest o njegovoj smrti objavila je zatvorska služba. U priopćenju na stranicama Federalne zatvorske službe autonomnog okruga Jamalo-Neneckog navodi se da se Navaljni “osjećao loše” nakon šetnje u petak i da je “gotovo odmah izgubio svijest”. Odmah je pozvano medicinsko osoblje, koje je bezuspješno pokušavalo reanimirati oporbenog političara. Uzrok smrti, kažu, još uvijek se utvrđuje.

Navaljni, najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina u Rusiji i snažan protivnik rata u Ukrajini, služio je zatvorsku kaznu u trajanju od 11 i pol godina zbog prevare, nepoštivanja suda i kršenja uvjetnih osuda. On je sve te optužbe odbacio kao izmišljene i politički motivirane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten je o smrti Navaljnog, prenosi državna novinska agencija TASS.

Premješten u kaznenu koloniju na Arktiku

Navaljni je ranije u prosincu premješten u kaznenu koloniju IK-3, nazvanu “Polarni vuk”, u sjevernom gradu Kharp, udaljenom 1.900 kilometara sjeveroistočno od Moskve. Taj zatvor se smatra jednim od najstrožih u Rusiji gdje je većina zatvorenika osuđena za teška kaznena djela. U svom prvom javljanju iz kaznene kolonije na Arktiku, Navaljni je djelovao dobro raspoložen, čak se i šalio. “Neću dobiti svoju božićnu poštu jer sam prilično daleko”, rekao je tada.

Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš oglasila se na Twitteru. “Savezna zatvorska služba u okrugu Jamalo-Neneckog širi vijest o smrti Alekseja Navaljnog u IK-3. Za to još nemamo nikakvu potvrdu. Aleksejev odvjetnik sada leti u Kharp. Čim budemo imali neke informacije, izvijestit ćemo o tome”, napisala je Jarmiš.

Stigla reakcija Kremlja

Kremlj je već reagirao na vijesti o smrti Navaljnog – kažu kako su “provedene sve potrebne reanimacijske mjere, ali one nisu dale pozitivne rezultate”.

“Koliko znamo, u skladu sa svim važećim pravilima, Federalna zatvorska služba provodi sve inspekcije. Postoje određeni skup pravila kojima se rukovode”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov. Na pitanje je li oporbeni političar doista imao krvni ugrušak, Peskov odgovara: “Ne znam, to će saznati liječnici”.

Odvjetnik Navaljnog, Leonid Solovjov, odbio je komentirati izvješće Novaje Gazete o smrti svog klijenta. “Odlukom obitelji Alekseja Navaljnog, ne komentiram ništa. Trebamo tek shvatiti sve okolnosti. Alexej je u srijedu imao odvjetnika, a tada je sve bilo u redu”, rekao je odvjetnik Solovjov.

Najpoznatiji kritičar rata u Ukrajini

Navaljni je bio daleko najpoznatiji oporbeni vođa i jedan od najistaknutijih kritičara rata u Ukrajini. Istaknuo se prije više od deset godina ismijavanjem “elitne klase” koja se okupila oko Putina, kao i iznošenjem optužbi za goleme korupcije.

U hrabrom potezu se iz Njemačke vratio u Rusiju 2021. godine, gdje se nalazio na liječenju zbog, kako su pokazali testovi učinjeni u zapadnim labaratorijima, pokušaja trovanja nervnim agensom. Navaljni je rekao da je otrovan u Siribu negdje tijekom kolovoza 2020. godine, a Kremlj je nekoliko puta negirao da ga je pokušao ubiti. Kazali su kako ne postoje dokazi da je Navaljni ikad otrovan nervnim agensom.

Počinju stizati reakcije javnosti i političara

Počele su stizati reakcije na Navaljnijevu smrt, a među prvima je bila francuskog ministra vanjskih poslova Stéphana Séjourna. Pišući na Twitteru, Séjourné je istaknuo kako je Navaljni “platio životom” za svoj “otpor ruskom ugnjetavanju”. “Njegova smrt u kaznenoj koloniji podsjeća nas na stvarnost režima Vladimira Putina”, dodaje.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir i novinar Dmitrij Muratov, koji je glavni urednik najpoznatijih ruskih nezavisnih novina, Novaya Gazeta, opisao je Navaljnijevu smrt kao “ubojstvo” i rekao da vjeruje da je do nje došlo zbog uvjeta u zatvoru.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da su ovo “užasne vijesti”. “Kao najžešći zagovornik ruske demokracije, Aleksej Navaljni pokazao je nevjerojatnu hrabrost tijekom svog života. Moje misli su s njegovom suprugom i narodom Rusije, za koje je ovo velika tragedija”, kaže Sunak.

Predsjednik Vijeća EU Charles Michel istaknuo je da se Navaljni “borio za vrijednosti slobode i demokracije”. “Za svoje ideale podnio je najveću žrtvu. EU smatra ruski režim jedinim odgovornim za ovu tragičnu smrt”, dodao je Michel.