Umro je Charlie Munger (99), investicijski genij i vjerni pomoćnik Warrena Buffeta

Munger se nije volio javno eksponirati već je dopustio Buffettu da bude zaštitno lice Berkshirea

Vice Chairman of Berkshire Hathaway, Charlie Munger attends the annual Berkshire shareholders meeting in Omaha, Nebraska, May 3, 2019. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
FOTO: AFP

Preminuo je Charlie Munger (99), pomoćnik i savjetnik milijardera Warrena Buffetta (93), koji je iz sjene gradio mega uspješnu kompaniju Berkshire Hathaway, javlja AP.

Tvrtka je u priopćenju za medije potvrdila da je Munger preminuo u utorak u kalifornijskoj bolnici. Munger je bio Buffettov savjetnik za ulaganja i poslovne odluke te je desetljećima vodio Berkshire kao potpredsjednik.

Pomoćnik iz sjene

Munger se nije volio javno eksponirati već je radije ostajao u pozadini i dopustio Buffettu da bude zaštitno lice Berkshirea. Često je u izjavama umanjivao svoj doprinos uspjehu tvrtke.

Zato je Buffett uvijek Mungeru davao zasluge zato što ga je gurnuo dalje u poslovnom svijetu. “Charlie me naučio puno o vrednovanju poslovanja i ljudskoj prirodi”, rekao je Buffett 2008. godine.

Kupovao jeftine dionice

Buffettov rani uspjeh temeljio se na Mungerovoj kupovini dionica firmi koje su se jeftino prodavale za manje od vrijednosti njihove imovine, a onda bi, kad bi se tržišna cijena poboljšala, prodao dionice. To ga je naučio bivši profesor na Sveučilištu Columbia Bena Grahama.

Tijekom zajedničkog Buffett i Munger živjeli su udaljeni više od 2400 kilometara, Buffett je živio u Nebraski, a Mugler u Kaliforniji. No, Buffett je zvao Mungera kada bi trebao savjet o svakoj važnoj odluci koju je donosio.