Umro je Velibor Džarovski, legendarni žmukler koji je varao toliko simpatično da je za njega urgirao sam Tito

Zaradio je bogatstvo koje je na kraju prokockao, čime se oduševljeno hvalio

FOTO: Screenshot YouTube / Podcast Jugoslavija

Regiju je danas obišla vijest da je u 75. godini života preminuo Velibor Džarovski, jedan od najpoznatijih menadžera u bivšoj Jugoslaviji. Čovjek kojeg su za života nazivali “Kraljem prijevara”, a sam se proglasio “Kraljem futbala”, otišao je nakon kraće bolesti. Za njim je ostala legenda o obmanama i muljažama kojima je nadmašio Delboya iz Mućki ili Sir Olivera iz Alana Forda, kultne žmuklere koji su toliko fascinirali jugoslavensku javnost.

Prema vlastitom priznanju Džarovski je namjestio 80 nogometnih utakmica, 30 festivala i jedan izbor za miss. Logično, takvi podvizi svojevremeno su ga učinili zapaženom figurom u kriminalnom miljeu bivše države. Neko je vrijeme proveo u zatvoru, ali karizma koju je isijavao i urnebesne zgode koje su se širile o njegovim lopovskim pothvatima neizmjerno su zabavljale narod i političare, što mu je pomoglo da se neokrznut izvuče iz većine problema sa zakonom. Legenda kaže da je i sam Josip Broz Tito jednom urgirao za Džarovskog riječima: “Njega nemojte dirati. Pa on sve to radi na tako simpatičan način.”

Zaradio pa prokockao bogatstvo

Jedna od najlegendarnijih prijevara koje je izveo bilo je namještanje utakmice Četvrte Lige Makedonije koja je završila rezultatom 134:0. Varao je i na humanitarnim koncertima, zaradivši bogatstvo koje je na kraju prokockao. Kada nije namještao rezultate nogometnih utakmica, Džarovski je dogovarao nastupe za svoje klijente među kojima su bila neka od najvećih imena ex Yu estrade. Zastupao je Zdravka Čolića, Mišu Kovača, Olivera Dragojevića, Terezu Kesoviju i Bijelo Dugme, za koje je, tvrdio je kasnije, organizirao više od pet tisuća koncerata.

Potkraj života neizmjerno je uživao u pažnji koju su mu pružali mediji iz svih država bivše SFRJ. Davao je intervjue u kojima se otvoreno hvalio makinacijama iza kojih je stajao, ali i upozoravao na prijevare koje se događaju u modernom sportu. “Zapamtite, gdje ima Srba i Hrvata, ima najviše namještaljki. I ja sam radio i dogovarao se s Hrvatima, a tako ću i ubuduće”, rekao je jednom prilikom.

Zbog Dinama se smilovao kladionici

U Hrvatskoj je posebno odjeknuo intervju koji je prije desetak godina dao za sarajevski Dnevni Avaz. Govorio je o namještaljkama u hrvatskom nogometnom prvenstvu, pohvalivši se kako je jednom prilikom umalo dobro zaradio kladeći se na Dinamovu utakmicu. “Najveći prevarant u Europi je zagrebački Dinamo. Nigdje u svijetu nema da jedan čovjek ima dva kluba u istoj ligi. To što rade Dinamo i Lokomotiva, nije humano. Oni mogu namjestiti što god hoće i kako hoće”, kazao je Džarovski za bosanskohercegovački list.

“Ušao sam u Srbiji u jednu kladionicu i pitao djevojku za pultom mogu li odigrati samo jedan par. Kada je odgovorila potvrdno, uplatio sam nekoliko tisuća eura na pobjedu Dinama nad Lokomotivom, jer se to unaprijed znalo. Listić je uplaćen, a ja sam se sažalio i rekao radnici da ga stornira i pozove gazdu da ne bi dobila otkaz. Poslije su me častili i zahvaljivali mi. Nisam im htio uzeti novac, jer to što radi Dinamo je bezobrazluk”, zaključio je Džarovski.