Urnebesna afera. Stručnjakinja predložila Britancima da stavljaju sol u čaj, izbio diplomatski skandal
Profesorica kemije tvrdi i da zna je li bolje staviti prvo mlijeko ili čaj
Američka kemičarka izazvala je neviđeni bijes u Velikoj Britaniji kada je u srijedu sugerirala da bi se šalica čaja mogla poboljšati ako se u nju stavi malo soli. Prijedlog kemičarke izazvao je lavinu šokiranih objava u britanskim medijima, a na koncu je moralo intervenirati i američko veleposlanstvo u Londonu.
Ali Michelle Francl, profesorica kemije na sveučilištu Bryn Mawr u Pennsylvaniji, u svojoj novoj knjizi predložila je načine za pravljenje savršenog čaja, koje nisu poznate mnogim Britancima. Uz to što je savjetovala da dodavanje malo soli može pomoći čaju da bude manje gorak, Francl je otišla dalje, pa je preporučila iscjeđivanje limuna, koji pomaže u uklanjanju “šljama” koji može sjediti na površini vode. Otkrila je i da je pobornica “žustrih umakanja i stiskanja vrećica” čaja.
Veleposlanstvo: ‘Ovo nije službena politika SAD-a’
Ispijanje čaja u Velikoj Britaniji je gotovo pa obavezno. Kuhanje čaja je dobrom dijelu “razumnih” Britanaca, kako ih naziva Washington Post, prvo što naprave kada dođu kući. Mnogi Britanci su, piše dalje WP, uvjereni da već znaju napraviti dobru šalicu čaja, pa ih je knjiga kemičarke Francl snažno uznemirila.
Sluteći da je na pomolu golemi diplomatski incident, američko veleposlanstvo u Londonu, izdalo je “važnu izjavu o najnovijoj kontroverzi oko čaja”. “Čaj je eliksir prijateljstva, sveta veza koja ujedinjuje naše nacije. Ne možemo mirno stajati dok takav nečuven prijedlog prijeti samim temeljima našeg posebnog odnosa. Stoga želimo uvjeriti dobre ljude Ujedinjenog Kraljevstva da nezamisliva ideja dodavanja soli britanskom nacionalnom piću nije službena politika Sjedinjenih Država. I nikada neće biti”, napisalo je veleposlanstvo na Twitteru.
An important statement on the latest tea controversy. 🇺🇸🇬🇧 pic.twitter.com/HZFfSCl9sD
— U.S. Embassy London (@USAinUK) January 24, 2024
Amerikanci su morali ‘napasti’ Britance
No, Amerikanci nisu propustili priliku, pa su malo ipak “napali” Britance – poručili su da će osoblje veleposlanstva i dalje “nastaviti pripremati čaj na pravilan način – u mikrovalnoj pećnici”. Britanci su uzvratili, pa su na Twitteru napisali: “Cijenimo naš poseban odnos, međutim, moramo se svim srcem ne složiti: čaj se može kuhati samo kuhalom za vodu”. “Skandal” sa spominjanjem mikrovalke je bio toliko velik da je riječ ušla u Twitterov trending.
In response, to the statement put out by the US Embassy in the UK:
We appreciate our Special Relationship, however, we must disagree wholeheartedly…
Tea can only be made using a kettle. https://t.co/Jt5xWKYRkT
— Cabinet Office (@cabinetofficeuk) January 24, 2024
Neki na Twitteru istaknuli su da ovo nije prvi puta da Amerikanci trolaju Britance spominjanjem mikrovalne pećnice i čaja u istoj rečenici. Ranije je američka parodija na TikToku, o kuhanju čaja s radnim sastojcima poput limunade u prahu i cimetom, natjerala britansku vojsku da riješi situaciju.
Whether you're in the wild, at sea or in the air, making tea is a survival skill for the British Military, so who better to advise the British Ambassador to the US on how to make an authentic brew?
In other words, making tea without a microwave (looking at you, America). 😆 pic.twitter.com/vK2r6PZka6
— UK Defence Staff in US (@UKdefUS) June 22, 2020
Kritizira obje strane Atlantika
No, kada se šale stave na stranu, Francl je i dalje uvjerena u svoje savjete za čaj. U knjizi “Steeped: Kemija čaja”, kemičarka dokumentira postupke pripreme čaja koji su stari više od 1000 godina. Kemičarka tako savjetuje korištenje niskih šalica s manjom površinom, kako bi čaj ostao dulje topao. Važnim smatra i prethodno zagrijavanje šalice, jer se na taj način povećava količina otpuštenog kofeina i antioksidansa.
Francl je dala i svoj obol u još jednom kontroverznom pitanju oko čaja – treba li koristiti toplo mlijeko i uliti ga prije ili poslije čaja. Kemičarka poručuje da je bolje koristiti toplo mlijeko, koje se ulijeva nakon čaja, jer će se tako, tvrdi stručnjakinja, smanjiti šanse da se mlijeko zgrušava.
Kemičarka ipak kaže da se prakse vezane za čaj mogu popraviti s obje strane Atlantika. “U SAD-u kuhaju grozne šalice čaja. Ljudi često koriste mlaku vodu izravno iz slavine. To je strašno”, zaključuje Francl.