Uskok objavio detalje o jučer uhićenim dilerima: 'Zaradili su najmanje 590.000 eura'

'Nabavili su najmanje 761,5 kilograma marihuane, 15 kilograma amfetamina, 9,1 kilogram kokaina, 3000 tableta MDMA...'

19.10.2022., Osijek - Akcija osjecko-baranjske policije i Uskoka, u kojoj je uhiceno najmanje tridesetak osumnjicenih, obuhvatila je tri organizirane skupine koje su se bavile preprodajom droga i duhana. Nesluzbeno se doznaje da je rijec o skupinama ciji su organizatori bili povezani, a djelovali su na podrucju Hrvatske, ali i inozemstva. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Ilustrativna fotografija / Davor Javorovic/PIXSELL

Uskok je nakon jučerašnjih uhićenja i pretresa, koji su rezultirali policijskom prijavom, proširio u ožujku pokrenutu istragu protiv 20 osumnjičenih koje tereti da su u manje od dvije godine preprodali preko 550 kilograma marihuane, po osam kilograma kokaina i amfetamina te tisuću tableta MDMA.

Uskok je istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv sedmorice okrivljenika. Četvorica se od ranije nalaze u istražnom zatvoru, jedan je na izdržavanju zatvorske kazne, dok za preostale okrivljenike nije predloženo određivanje istražnog zatvora jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, izvijesto je Uskok.

Čuvanje u Zagrebu

Tužiteljstvo sumnja da su od zasad neutvrđenih ilegalnih proizvođača i krijumčara droge, dvojica osumnjičenih vođa skupine od lipnja 2019. do ožujka 2021. kupovali veće količine marihuane, kokaina, amfetamina i MDMA radi daljnje preprodaje.

Potom su pronalazili osobe zainteresirane za kupnju, s kojima su dogovarali vrstu, količinu i cijenu pojedine droge. Dio osumnjičenih drogu su prevozili i isporučivali kupcima ili su za to angažirali osobe koje istražiteljima nisu poznate. Dio nabavljene drogu pohranjivali su i čuvali na adresi u Zagrebu, gdje bi ju prepakiravali i pripremali radi isporuke dogovorenim kupcima.

Kako su dijelili novac

Uskok sumnja da su osumnjičenici na ilegalnom narko tržištu nabavili najmanje 761,5 kilograma marihuane, 15 kilograma amfetamina, 9,1 kilogram kokaina i 3000 tableta droge MDMA, od čega su prodali najmanje 554 kilograma marihuane, osam kilograma kokaina, osam kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA.

Tako su pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 590.000 eura, koju su podijelili sukladno svojim ulogama u zločinačkom udruženju, sumnjaju istražitelji.