Uskoro se izdaju nove iskaznice i parkiralište karte za osobe s invaliditetom: 'Što prije ažurirajte svoje podatke'

Novim ispravama olakšava se pristup brojnim pogodnostima i pravima na povlastice

24.04.2018., Sibenik - Parkirno mjesto za invalide."nPhoto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Počinje obrada podataka za izdavanje Europske i Nacionalne iskaznice te Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom, a korisnici se pozivaju da u najkraćem roku ažuriraju podatke u Registru osoba s invaliditetom (ROI) putem e-adrese invaliditet@hzjz.hr , priopćio je AKD.

Novim ispravama koje se izdaju na temelju novog Zakona o povlasticama u prometu, osobama s invaliditetom olakšava se pristup brojnim pogodnostima te pravima na povlastice iz domene Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, izvijestili su u petak iz državne tvrtke AKD.

Isto se provodi u sklopu EU projekta MOSI – Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti, čiji je korisnik ministarstvo, a AKD partner.

Poziv korisnicima da što prije upišu podatke

Hrvatska je prva država članica EU koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta. Projekt MOSI je financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a investicija je vrijedna više od dva milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Prvo izdavanje isprava odvija se bez podnošenja zahtjeva od strane korisnika, a na temelju podataka o invalidnosti/invaliditetu iz Registra osoba s invaliditetom pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) te podataka iz drugih registara unutar javne uprave koji su potrebni.

Korisnici se stoga pozivaju da što prije provjere i upišu sve svoje podatke (ukupno tjelesno oštećenje, tjelesno oštećenje koje se odnosi na oštećenje donjih ekstremiteta, stupanj funkcionalnog oštećenja…) u Registar osoba s invaliditetom, kontaktom na e-adresu invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za izdavanje isprava je i prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Postojeći dokumenti vrijede do 15. svibnja

Korištenjem Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom se dokazuje pravo na određene povlastice, a dodjela prava na povlastice na području mobilnosti odvija se u potpunosti digitalnim putem. Svi koji ostvaruju prava na Nacionalnu iskaznicu dobivaju i Europsku, kojom se, sukladno prijedlogu nove Direktive EU, omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama EU koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta.

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Postojeći već izdani dokumenti, rješenja te parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024.

Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, kojom se ostvaruje pravo na parkiranje diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti, također će biti poslane na adresu prebivališta u Hrvatskoj, izvijestio je AKD.