Uvježbani kriminalci krali su Mercedese po Dalmaciji, među žrtvama bio i šef splitskog suda. Na presudu su čekali 21 godinu

Od osumnjičene četvorke, jedan je oslobođen optužbi. Ostali su u bijegu

16.03.2023., Split - Nesto prije 11 sati dosla je dojava o bombi na Zupanijskom sudu. Sud je ispraznjen, a policija s psima je pretrazila prostorije. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL

Čak 21 godina prošla je od podizanja USKOK-ove optužnice protiv četvorke koju se teretilo za krađu 17 automobila, među kojima je bio i Mercedes E-klase Vlade Madunića, tadašnjeg predsjednika splitskog Općinskog suda.

Splitski Županijski sud danas je konačno donio presude: Marinko Petrović (45) iz Mostara dobio je četiri godine zatvora, Bože Tokić (39) iz Rakitnog dobio je tri godine zatvora, kao i Mate Jakovljević (40) iz Posušja. Petroviću se u kaznu uračunava period od siječnja 2003. do listopada 2004. koje je proveo u istražnom zatvoru, a Tokiću se računaju dvije godine.

USKOK ih je teretio da su se u Posušju udružili s namjerom krađe automobila u Hrvatskoj i njihovog transporta u Hercegovinu. Međutim, zbog zastare je optužba za udruživanje otpala, piše Dalmatinski portal.

Jedan oslobođen zbog nedostatka dokaza

Stoga su trojica od četvorice osuđeni za jedno produljeno kazneno djelo teške krađe, dok je Vjenceslav Sabljo oslobođen je u nedostatku dokaza. Sva trojica osuđenih su u bijegu i imaju prebivalište u Hercegovini, piše lokalni portal.

Grupa je operirala u ljeto 2002. godine po Makarskoj, Omišu, Kaštelima i Splitu. Bivšem predsjedniku splitskog Općinskog suda Mercedes su ukrali ispred kuće.

Presudom su obvezani i da većini oštećenika nadoknade štetu, dok u državni proračun moraju uplatiti šest tisuća eura.

Davne 2003. donesena prva presuda

Prema optužnici, Petrović i Tokić upravljali bi ukradenim vozilom, dok bi Jakovljević vozio ispred njih kako bi na vrijeme uočio policijske ophodnje, piše Slobodna Dalmacija.

Inače, ovo je druga presuda u ovom predmetu. Još 2003. svi su nepravomoćno osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Sablji i Jakovljeviću sudilo se u odsutnosti, a presuda je ukinuta početkom 2004. sa zaključkom da je prerano odlučeno da im se sudi u odsutnosti.

Apsolutna zastara u ovom predmetu nastupila bi za nešto više od pola godine.