Uživo. Biden pred UN-om čvrsto uz Ukrajinu. Zelenski: 'Osigurat ćemo da se Rusija ne usudi više nikoga napasti'

Pratimo 573. dan ruske invazije na Ukrajinu

NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 19: President of Ukraine Volodymyr Zelensky addresses world leaders during the United Nations (UN) General Assembly on September 19, 2023 in New York City. Dignitaries and their delegations from across the globe have descended on New York for the annual event. This year marks the 78th session of the General Debate at the UN Headquarters and will focus on the crisis of global warming.   Spencer Platt/Getty Images/AFP (Photo by SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Ovo su ključni događaji:


  • Opća skupština UN-a: čeka se govor Bidena i Zelenskog
  • U ruskom napadu na Lavov ozlijeđene dvije osobe
  • Ukrajina oborila 27 od 30 lansiranih dronova i jednu raketu Iskander
  • Zelenski se pita zašto Rusija još uvijek ima mjesto u UN-u
  • Zelenski: ‘Svijet se mora ujediniti’

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Zelenski: ‘Svijet se mora ujediniti’

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se svijet mora ujediniti kako bi porazio agresiju Rusije u Ukrajini. “Moramo to zaustaviti. Moramo djelovati ujedinjeno u porazu agresora i usmjeriti sve svoje sposobnosti i energiju na suočavanje s tim izazovima. Kao što su nuklearne bombe obuzdane, isto tako se mora obuzdati i agresor”, rekao je Zelenski obraćajući se Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u utorak.

Zelenski je rekao da radi na globalnom mirovnom samitu, ali nije rekao kada će biti održan. “Dok Rusija gura svijet u konačni rat, Ukrajina čini sve kako bi osigurala da se nakon ruske agresije nitko u svijetu ne usudi napasti bilo koju naciju”, rekao je.

Upozorio je globalne čelnike da cilj Rusije “nije samo Ukrajina”. Dao je primjer ruske blokade luka na Crnom moru, što Ukrajini otežava isporuku žitarica za hranu, izazivajući zabrinutost zbog povećanja cijena hrane koje doprinose globalnoj gladi.

Zatim je Zelenski naglasio da Rusiju pokušava blokirati opskrbu plinom i naftom europskih zemalja koje su ovisne o njoj, nazivajući to “naoružavanjem energije”. Zelenski je ukazao i na odnose Rusije s drugim zemljama. “Kada se mržnja koristi oružjem protiv jedne nacije, ona tu nikada ne prestaje. Svako desetljeće Rusija započinje novi rat. Dijelovi Moldavije i Gruzije ostaju okupirani. Rusija je Siriju pretvorila u ruševine”, rekao je. “Rusija je gotovo progutala Bjelorusiju. Očito prijeti Kazahstanu i drugim baltičkim državama.”


Zelenski optužio Rusiju da otima ukrajinsku djecu

  • Zelenski je optužio Rusiju da otima ukrajinsku djecu i uči ih da mrze Ukrajinu. “Ovo je očito genocid. Moramo djelovati ujedinjeno kako bismo porazili Rusiju i kako bi se UN mogao usredotočiti na druge globalne izazove”, dodao je. Zatim je najavio planove za domaćinstvo globalnog mirovnog samita, uputivši poziv “svima koji ne toleriraju nikakvu agresiju”.

Pozvao je sve zemlje da podrže Ukrajinu u pokretanju privremenog morskog izvoznog koridora kako bi se osigurala dostupnost njezinih prehrambenih proizvoda na globalnom tržištu, nakon što je Moskva potkopala crnomorsku inicijativu za žitarice. Kaže da je “alarmantno” vidjeti kako se neke europske zemlje “igraju solidarnost u političkom kazalištu”, misleći na najave Poljske, Slovačke i Mađarske da će uvesti vlastita ograničenja na uvoz ukrajinskog žita.

“Znamo imena desetaka tisuća djece koje je Rusija otela na okupiranim područjima Ukrajine i kasnije deportirala. Međunarodni kazneni sud izdao je naloge za uhićenje za ove zločine i pokušavamo djecu vratiti kući. Fino. Vrijeme prolazi što će biti s njima?”, upitao je.


Zelenski: ‘Rusija iskorištava nestašicu hrane’

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je tijekom obraćanja na Općoj skupštini UN-a govorio o nastojanjima da se dođe do nuklearnog razoružanja tijekom Drugog svjetskog rata. Strategiju je opisao kao dobru, ali je uvjeren da to “ne bi trebala biti jedina strategija”.

Podsjetio je kako je Ukrajina predala svoj nuklearni arsenal, ali je svijet tada “odlučio da Rusija treba postati čuvar takve moći”. “Povijest pokazuje da je Rusija bila ta koja je zaslužila nuklearno razoružanje još 1990-ih”, poručio je.

Zelenski je optužio Rusiju da koristi mnoge alate kao oružje ne samo protiv Ukrajine već i protiv drugih zemalja. Kaže kako je jasno da Rusija pokušava iskoristiti nestašicu hrane na globalnom tržištu u zamjenu za priznanje svojih osvojenih teritorija u Ukrajini. “Rusija koristi cijene hrane kao oružje. Utjecaj se proteže od atlantske obale Afrike do jugoistočne Azije”, objasnio je.


Biden: ‘Nijedna članica UN-a nije sigurna ako Ukrajina bude podijeljena ‘

  • Joe Biden je rekao da potpora Ukrajini u njezinoj obrani od ruske invazije “nije samo ulaganje u budućnost Ukrajine, već i u budućnost svake zemlje” koja cijeni osnovna pravila UN-a o suverenitetu i teritoriju integritet “koji se jednako odnosi na sve nacije” velike i male.

“Snažno podupiremo Ukrajinu u njezinim naporima da postigne diplomatsko rješenje koje donosi pravedan i trajan mir. Rusija snosi odgovornost za ovaj rat. Samo Rusija ima moć odmah okončati ovaj rat”, rekao je Biden. “Samo Rusija stoji na putu miru. Jer ruska cijena mira je kapitulacija Ukrajine, ukrajinskog teritorija i ukrajinske djece”, dodao je Biden.

Američki predsjednik je rekao da Moskva “vjeruje da će se svijet umoriti i dopustiti da brutaliziraju Ukrajinu bez posljedica”. Biden tvrdi da se nijedna članica Ujedinjenih naroda ne bi osjećala sigurnom ako se dopusti da Ukrajina bude “podijeljena”.


Biden osudio odluku Rusije o nesudjelovanju u Novom START-u

  • Predsjednik Joe Biden osudio je odluku Rusije da suspendira svoje sudjelovanje u Novom START-u, sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja između dviju zemalja, koji je bio posljednji preostali pakt koji regulira dva najveća svjetska nuklearna arsenala.

Govoreći na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, rekao je da su suradnja i partnerstvo ključni za globalne izazove i temelj za vodstvo u tim pitanjima.

“Nakon više od 50 godina napretka prema Ugovoru o neširenju oružja, Rusija uništava dugotrajne sporazume o kontroli naoružanja, uključujući najavu suspenzije Novog START-a”, rekao je. “Smatram to neodgovornim i čini cijeli svijet manje sigurnim.”

Napomenuo je da su Sjedinjene Države ove godine uništile posljednje preostalo kemijsko streljivo u svojim zalihama u svojim nastojanjima da vode u održavanju svijeta slobodnim od kemijskog oružja.


Biden pred UN-om: ‘Protivnici mogu postati partneri’

  • Američki predsjednik Joe Biden započeo je svoje obraćanje na Općoj skupštini UN-a rekavši kako je moguće da neprijatelji postanu partneri, dok niz globalnih kriza zahvaća svijet – uključujući rat u Ukrajini. Počeo je riječima da “rane mogu zacijeliti”, a “protivnici mogu postati partneri”. Iako nije posebno spominjao krizu u Ukrajini, rekao je da je budućnost SAD-a “vezana” za sve ostale članice UN-a – uključujući Rusiju. Pozvao je nazočne da “isprave luk povijesti”, ali da “nijedan narod ne može sam odgovoriti izazovima današnjice”.

Američki predsjednik se potom izravno osvrnuo na ukrajinski rat. Pozvao je svjetske čelnike da ne dopuste smanjenje potpore Ukrajini, rekavši da Rusija računa na to da će se zemlje umoriti od dugotrajnog sukoba koji će joj “omogućiti brutalizaciju Ukrajine bez posljedica”. “Ako napustimo temeljna načela povelje UN-a kako bismo umirili agresora, može li se bilo koja država članica osjećati uvjerenom da je zaštićena? Ako dopustimo rascjepanje Ukrajine, je li neovisnost bilo koje nacije sigurna?”

Rekao je da će SAD i njegovi partneri “braniti demokraciju”, dodavši da se “moramo suprotstaviti ovoj goloj agresiji danas kako bismo odvratili druge potencijalne agresore sutra”. Samo Rusija stoji na putu miru, rekao je, prije nego što je ponovio predanost svoje zemlje podršci Ukrajini i dobio aplauz okupljenih, uključujući ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.


Šojgu stigao u Iran

  • Ruski ministar obrane Sergej Šojgu doputovao je u utorak u Iran na sastanke kako bi produbio obrambene veze Moskve s Teheranom, izvijestile su ruske novinske agencije. “Tijekom posjeta izaslanstvo ruskog ministarstva obrane održat će niz razgovora s vojnim vodstvom republike. Ovaj će posjet pridonijeti jačanju rusko-iranskih vojnih veza i bit će važna faza u razvoju suradnje dviju zemalja”, navodi rusko ministarstvo obrane u priopćenju.

Guterres: ‘Ruska invazija na Ukrajinu oslobodila je lanac užasa’

  • Ruska invazija na Ukrajinu krši Povelju UN-a i “oslobodila je lanac užasa”, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u svom uvodnom govoru na Općoj skupštini UN-a. Rat u Ukrajini ima ozbiljne implikacije za sve nas, rekao je, dodajući da nas “nuklearne prijetnje izlažu opasnosti”.

Guterres je rekao da su svijetu prijeko potrebni ukrajinska i ruska hrana, kao i ruska gnojiva, za stabilizaciju tržišta i jamčenje sigurnosti hrane. “Neću odustati od svojih nastojanja da to ostvarim”, dodao je Guterres. Globalni humanitarni sustav je na rubu kolapsa, upozorio je glavni tajnik UN-a, rekavši da potrebe rastu, a financiranje presušuje.


Rusija krivi Ukrajince za eksploziju u kojoj je poginulo 16 ljudi

  • Rusija je okrivila Ukrajinu za eksploziju u ukrajinskom gradu Kostiantinivka u kojoj je 6. rujna poginulo najmanje 16 ljudi. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da je Ukrajina ispalila projektil 9M38 iz raketnog sustava zemlja-zrak Buk koji je pogodio grad. “Čak i ako je to učinjeno nenamjerno, svima je očito: potpuna demilitarizacija kijevskog režima nije samo uvjet, već vitalna nužnost”, rekla je Zaharova.

New York Times je izvijestio o dokazima koji upućuju na to da je eksploziju uzrokovao pogrešni projektil koji je ispalila Ukrajina. Kijev je tada za napad okrivio Rusiju, a Volodimir Zelenski je rekao da je to dokaz potrebe da se uništi “rusko zlo”.


Gerškoviću odbijena žalba

  • Ruski sud je u utorak odbio saslušati posljednju žalbu američkog novinara Evana Gerškoviča na njegov istražni pritvor u Moskvi zbog optužbi za špijuniranje, vraćajući je nižem sudu zbog proceduralnih kršenja, izvijestila je državna novinska agencija RIA. Gerškoviča, 31, bio je moskovski dopisnik Wall Street Journala kada je uhićen pod optužbom za špijunažu i pritvoren krajem ožujka tijekom reporterskog putovanja u uralski grad Ekaterinburg. Američke vlasti i Wall Street Journal odbacili su optužbe rekavši da je Gerškovič jednostavno radio svoj posao, prenosi AFP.

Rusija pojačava proizvodnju vojne opreme

  • Rusija je povećala proizvodnju neke vojne opreme više od deset puta, kako bi opskrbila svoje vojnike u Ukrajini, rekao je njezin najveći proizvođač oružja. Vladimir Putin naredio je povećanje proizvodnje kako bi se Moskva mogla boriti protiv isporuka zapadnog oružja Ukrajini.

Bekhan Ozdoev, industrijski direktor kompleksa naoružanja u Rostecu, ruskoj državnoj korporaciji koja kontrolira veći dio industrije oružja, rekao je da su se količine proizvodnje za razne vrste oružja povećale između dva i 10 puta. “Idemo naprijed krstarećom brzinom, dimi se iz svih cijevi”, rekao je.

Ozdoev je rekao da je došlo do značajnog porasta u proizvodnji tenkova, oklopnih vozila, raketnih bacača, topništva, balističke rakete kratkog dometa Iskander, raketnog sustava zemlja-zrak srednjeg dometa Pancir i hipersonične rakete Kinžal.


Troje ubijeno u napadu na Kupjansk

  • Najmanje tri osobe ubijene su u utorak u ruskom napadu na sjeveroistočni ukrajinski grad Kupjansk, rekao je regionalni dužnosnik. “Danas je neprijatelj napao grad Kupjansk navođenom zračnom bombom”, potvrdio je guverner regije Harkov Oleg Sinegubov na Telegramu. Naveo je da su hitne službe na licu mjesta.

Ukrajini stiže češko oružje

  • Češka je potpisala pismo namjere s Danskom i Nizozemskom o financijskoj potpori za isporuke češkog oružja Ukrajini, priopćilo je u utorak ministarstvo obrane te zemlje. Ministarstvo je priopćilo da će pomoći u pokrivanju opskrbe dodatnim tenkovima, haubicama, malim oružjem, kapacitetima protuzračne obrane i oblicima elektroničkog ratovanja ili streljiva. Reuters izvještava da će prvi projekt biti donacija moderniziranih tenkova T-72EA u bliskoj budućnosti.

Rusija poziva Armeniju i Azerbajdžan da prekinu ‘krvoproliće’ u Nagorno-Karabahu

  • Rusija je u utorak pozvala Azerbajdžan i Armeniju da “zaustave krvoproliće” i nastave mirovne pregovore, nakon što je Baku pokrenuo “antiterorističke operacije” u regiji Nagorno-Karabah s većinskim armenskim stanovništvom. “Ruska strana poziva na prekid krvoprolića i povratak na mirno rješenje”, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Austin poziva na slanje više sustava protuzračne obrane Ukrajini

  • Američki ministar obrane Lloyd Austin pozvao je čelnike savezničke obrane da “kopaju duboko” i daju više sustava protuzračne obrane Ukrajini. “Protuzračna obrana spašava živote”, rekao je Austin otvarajući sastanak Ukrajinske obrambene kontaktne skupine u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj. “Stoga pozivam ovu skupinu da nastavi duboko kopati po kopnenoj protuzračnoj obrani Ukrajine. Moramo nastaviti snažno gurati kako bismo Ukrajini opskrbili sustave protuzračne obrane i presretače.”

Grupa, koja se sastaje otprilike jednom mjesečno, sastoji se od obrambenih i vojnih čelnika iz više od 50 zemalja i glavni je forum za prikupljanje doprinosa oružjem, drugom opremom i obukom za ratne napore Kijeva. Ukrajinski predsjednik Zelenski i drugi ukrajinski čelnici opetovano su se zalagali za dobivanje oružje većeg dometa, a zagovornici tvrde da ukrajinske snage moraju biti u mogućnosti napasti ruske trupe i objekte dok ostaju izvan dometa. SAD je izražavao zabrinutost da bi Kijev mogao upotrijebiti oružje da udari duboko u ruski teritorij i razbjesni Moskvu.


Latvija zatvara jedan granični prijelaz s Bjelorusijom

  • Latvijska vlada odlučila je u utorak zatvoriti jedan od svoja dva granična prijelaza s Bjelorusijom, što je pokušaj sprječavanja ilegalne imigracije, izvijestili su latvijska novinska agencija Lets i televizijska postaja LSM. Reuters izvještava da će osoblje iz granične postaje Silene biti preraspoređeno da čuva stvarnu granicu. Šef latvijske granične straže kaže da je “najnapetija situacija još od 2021.” zbog priljeva migranata iz Bjelorusije.

Te 2021. godine Latvija, Poljska i Litva suočile su se s političkom krizom kada su tisuće ljudi počele prelaziti iz Bjelorusije. Bjelorusija je bila vjeran saveznik Rusije tijekom njezine invazije na Ukrajinu, a optuživana je da je namjerno dopustila ljudima tranzit kroz njezin teritorij kako bi izvršila migracijski pritisak na granice EU-a.


Erdogan kaže da vjeruje Rusiji koliko i Zapadu

  • Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kako vjeruje Rusiji jednako koliko vjeruje i Zapadu. Objašnjavajući svoj nedavni sastanak s Vladimirom Putinom, Erdogan je rekao da ga nije uspio natjerati da nastavi ugovor o crnomorskom žitu iz kojeg se Kremlj povukao u srpnju, ali je izmamio obećanje da će Rusija isporučiti milijun tona žita Africi. “Nemam razloga ne vjerovati im”, rekao je Erdogan tijekom intervjua američkoj televizijskoj kući PBS kasno u ponedjeljak u New Yorku, gdje sudjeluje na Općoj skupštini UN-a.

“U onoj mjeri u kojoj je Zapad pouzdan, Rusija je jednako pouzdana. Posljednjih 50 godina čekali smo na pragu EU i, u ovom trenutku, vjerujem Rusiji isto onoliko koliko vjerujem Zapadu”, kaže turski predsjednik.


Biden će tražiti od svijeta da i dalje stoji uz Ukrajinu

  • Američki predsjednik Joe Biden iskoristit će svoj govor pred Općom skupštinom UN-a kako bi uputio apel svjetskim čelnicima da i dalje stoje uz Ukrajinu protiv ruskih osvajača. Biden se nada se da će to primijetiti i republikanci u Kongresu. Bidenovo obraćanje na godišnjem okupljanju središnji je događaj njegovog trodnevnog posjeta New Yorku, koji će uključivati sastanke s čelnicima pet srednjoazijskih država te čelnicima Izraela i Brazila.

Danska će Ukrajini donirati još 45 tenkova

  • Danska će Ukrajini donirati još 45 tenkova, izvijestila je u utorak novinska agencija Ritzau pozivajući se na ministra obrane Troelsa Lunda Poulsena. Donacija će se sastojati od 30 tenkova Leopard 1 i 15 tenkova T-72.

Austin: ‘Američki tenkovi Abrams uskoro stižu u Ukrajinu’

  • Ukrajina će “uskoro” dobiti tenkove M1 Abrams od Sjedinjenih Država, rekao je ministar obrane Lloyd Austin u Njemačkoj. Washington je Kijevu obećao tenkove početkom godine, dio više od 43 milijarde dolara sigurnosne pomoći koju su Sjedinjene Države obećale otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022.godine. “Drago mi je objaviti da će tenkovi M1 Abrams na koje su se Sjedinjene Države prethodno obvezale uskoro ući u Ukrajinu”, rekao je Austin na otvaranju Ukrajinske obrambene kontaktne skupine.

Grossi: ‘Postoji neki napredak oko sigurnosti nuklearne elektrane Zaporožje’

  • Došlo je do “određenog poboljšanja” sigurnosti u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, rekao je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi za rusku novinsku agenciju RIA. Postrojenje na jugoistoku Ukrajine je pod kontrolom Rusije od prvih dana invazije u veljači 2022. godine. “Do sada smo vidjeli određena poboljšanja, ali situacija je i dalje izuzetno osjetljiva”, rekao je Grossi. Dodao je da agencija nije uočila nikakvo granatiranje elektrane. “Ali pažljivo važem svoje riječi”, poručuje Grossi.

Istražitelji ratnih zločina pripremaju slučaj protiv Rusije zbog ‘napada hranom’

  • Istražitelji ratnih zločina kažu da namjeravaju pokrenuti prvo međunarodno kazneno gonjenje za izgladnjivanje nakon ruskih napada na ukrajinske zalihe hrane i poljoprivredu. Napadanje ukrajinske poljoprivrede, njezinih poljoprivrednih površina i zaliha žitarica, pa čak i civila u potrazi za hranom, predstavlja naoružavanje izgladnjivanjem i predstavlja jasan ratni zločin, tvrde istražitelji. Prošli tjedan Rusija je nastavila s napadima na ukrajinske izvozne luke žitarica na Dunavu i u regiji Odesa.

Norveška vojska Ukrajini donira 50 teretnih vozila

  • Norveška vojska će Ukrajini donirati oko 50 nosača tereta na gusjenicama, priopćila je norveška vlada. “Ova vozila su važna za opskrbu područja gdje nema cesta”, rekao je norveški ministar obrane Bjorn Arild Gram.

Ministri G7 pozivaju Kinu da prisili Rusiju na okončanje rata

  • Ministri vanjskih poslova Grupe sedam (G7) sastali su se na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda i objavili zajedničku izjavu pozivajući Kinu da natjera Rusiju da zaustavi agresiju na Ukrajinu. U priopćenju, koje je objavilo japansko ministarstvo vanjskih poslova, stoji da se članovi nadaju da će Kina pogurati trenutačno, potpuno i bezuvjetno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine.

Teretni brod natovaren žitom napustio ukrajinsku luku

  • Teretni brod napustio je ukrajinsku crnomorsku luku Čornomorsk s 3.000 metričkih tona žita, rekao je zamjenik premijera Oleksandr Kubrakov. “Brod RESILIENT AFRICA, koji nosi 3.000 tona pšenice, napustio je luku Čornomorsk i ide prema Bosporu. Ovo je prvi od dva broda koji su prošli tjedan ušli u Čornomorsk kroz privremeni koridor za civilna plovila koji je uspostavila ukrajinska mornarica”, rekao je Kubrakov na Facebooku.

Prošlog mjeseca Ukrajina je najavila “humanitarni koridor” u Crnom moru kako bi oslobodila brodove zarobljene u svojim lukama i kako bi zaobišla de facto blokadu nakon što je Rusija odustala od dogovora da Kijevu dopusti izvoz žita.


Britanci: ‘Nastavljaju se teške borbe oko otoka u Hersonu’

  • Teške borbe nastavljene su oko otoka u donjem Dnjepru u Hersonskoj oblasti u prvoj polovici rujna, navodi Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) u svom jutrošnjem izvješću o ratu u Ukrajini. “Obje strane pokrenule su napade s timovima u malim čamcima na otoke i na suprotne obale rijeka”, navode Britanci.

“Broj uključenih snaga je relativno malen u usporedbi s drugim bojišnicama; međutim, obje strane vide to područje kao strateški važno. Ono također pruža priliku da odvuku protivničke jedinice od intenzivnih borbi u Zaporožskoj i Donjeckoj oblasti.”


Bivši bjeloruski policajac na sudu u Švicarskoj zbog nestanka Lukašenkovih protivnika

  • Povijesno suđenje započinje u utorak u Švicarskoj protiv bivšeg pripadnika elitne bjeloruske policijske jedinice koja je navodno odgovorna za nestanke političkih protivnika predsjednika Aleksandra Lukašenka prije gotovo četvrt stoljeća. Četrdesetčetverogodišnji Juri Garavski će se pojaviti na sudu u sjeveroistočnom švicarskom kantonu St. Gallen, a optužen je za nestanak trojice glavnih Lukašenkovih političkih protivnika 1999. godine.

Bivši ministar unutarnjih poslova Juri Zaharenko je nestao u svibnju te godine, a u rujnu su također nestali bivši zamjenik premijera Viktor Gončar i njegov blizak prijatelj, poduzetnik Anatolij Krasovski. Slučaj je neobičan jer je Garavski 2019. godine dao senzacionalan intervju za njemačke medije u kojem je rekao da je bio pripadnik specijalnih postrojbi bjeloruskog ministarstva unutarnjih poslova za koje je rekao da su pogubile trojicu nestalih 20 godina ranije.

Postupak je također bez presedana zato što je to prvi put da se bjeloruskom državljaninu sudi zbog prisilnog nestanka na temelju takozvane opće nadležnosti, koja dozvoljava progon određenih teških zločina, neovisno o mjestu gdje su počinjeni. Također će to biti prvo suđenje zbog prisilnog nestanka u Švicarskoj.


Ukrajina je uništila 27 ruskih dronova i jednu balističku raketu

  • Ukrajinski sustavi protuzračne obrane uništili su 27 od 30 bespilotnih letjelica i jednu balističku raketu Iskander koju je Rusija lansirala na teritorij Ukrajine u ranim jutarnjim satima, objavile su ukrajinske zračne snage na Telegramu. Bespilotne letjelice Shahed, iranske proizvodnje, uništene su u južnim, središnjim i zapadnim regijama Ukrajine. Uništeni projektil bio je lansiran u smjeru Krivog Riha u središnjoj Ukrajini, navodi se.

ISW: Tri ruske brigade ‘vjerojatno su pretrpjele teške gubitke’

  • Tri ruske brigade “vjerojatno su pretrpjele teške gubitke” u ukrajinskom oslobađanju Kišivke i Andrivke, južno od Bahmuta, prema najnovijem izvješću američkog think-tanka Institut za proučavanje rata (ISW). ISW je proučavao izvješća ukrajinskih vojnih dužnosnika, u kojima se navodi da su tri brigade postale “borbeno neučinkovite”. Tri ruske brigade navode se kao 72. motorizirana strijeljačka brigada (3. armijski korpus), 31. gardijska VDV brigada i 83. gardijska VDV brigada. ISW je primijetio da je jedan ruski zapovjednik rekao da je zapovjednik brigade VDV-a ubijen.

“Ako je nedavno ukrajinsko napredovanje južno od Bkhmuta rezultiralo uništenjem borbenih sposobnosti 31. i 83. VDV brigade, tada će rusko zapovjedništvo vjerojatno bočno preraspodijeliti elemente još jedne relativno elitne formacije kako bi održalo kritične elemente ruske obrane na jugu iz Bahmuta… Bočna preraspodjela iz drugih dijelova Ukrajine ili značajna taktička preraspodjela drugih elemenata VDV-a u području Bahmuta bi stoga ukazala da je nedavni ukrajinski napredak rezultirao značajnim ruskim gubicima”, piše ISW.


Zelenski se pita zašto Rusija još uvijek ima mjesto u UN-u

  • Ukrajinski predsjednik Zelenski je prilikom obilaska bolnice u New Yorku, gdje se liječe ukrajinski vojnici, postavio pitanje zašto su Ujedinjeni narodi dopustili ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da prisustvuje Općoj skupštini. Zelenski je rekao da bi svjetski čelnici trebali odgovarati za svoju odluku da dopuste dolazak Lavrovu.

“Za nas je vrlo važno da sve naše riječi, sve naše poruke čuju naši partneri. A ako u Ujedinjenim narodima još uvijek – šteta je, ali ipak – ima mjesta za ruske teroriste, to pitanje nije za mene. Mislim da je to pitanje za sve članice Ujedinjenih naroda.”, rekao je Zelenski.

Zelenski će se kasnije danas obratiti svjetskim čelnicima na Općoj skupštini UN-a, a sutra će na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a govoriti o ratu u Ukrajini. Očekuje se da će Lavrov dati primjedbe na sastanku, a kada je Zelenskyy upitan hoće li ostati u prostoriji da sasluša što ima za reći, rekao je: “Ne znam kako će biti, stvarno.”


Ukrajina: ‘Ruske bespilotne letjelice napale skladišta u Lavovu’

  • Ruske jurišne bespilotne letjelice napale su u utorak skladišta u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine, izazvavši požare. Ranjene su dvije osobe, tvrdi šef regionalne vojne uprave Lavova Maksim Kozicki. Kozicki dodaje da je Ukrajina oborila 15 ruskih bespilotnih letjelica koje su išle prema gradu, ali su tri bespilotne letjelice izbjegle protuzračnu obranu i pogodile skladišta.

“Ozlijeđeni 26-godišnji muškarac je u ‘umjerenom stanju’. Na mjestu događaja bila je i žena kojoj nije bila potrebna hospitalizacija. Želim naglasiti da su to obična industrijska skladišta. Tu se nije skladištilo ništa vojno”, rekao je Kozicki.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovi rekao je da je napad izazvao požar industrijskog skladišta u jednoj od gradskih četvrti. Rekao je da su upozorenja na zračni napad za regiju ukinuta nakon gotovo tri sata.


Opća skupština UN-a: čeka se govor Bidena i Zelenskog

  • Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se svjetskim čelnicima okupljenima u sjedištu Ujedinjenih naroda prvog dana Opće skupštine te organizacije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, iranski premijer Ebrahim Raisi i njemački kancelar Olaf Scholz također su među onima koji će govoriti na 78. Općoj skupštini u New Yorku u utorak.

Tjedan je započeo u ponedjeljak summitom o ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Od utorka će više od 140 premijera i šefova država održati govore. Zelenski, koji prvi put od početka rata osobno prisustvuje događaju u New Yorku, vjerojatno će privući najviše pažnje – i prisustvovati mnoštvu usputnih sastanaka. Ruski rat protiv Ukrajine, koji je započeo u veljači 2022., vjerojatno će igrati važnu ulogu u mnogim govorima UN-a.

Zelenski je stigao u New York u ponedjeljak poslijepodne sa svojom suprugom Olenom. Na društvenim mrežama napisao je da će “članicama UN-a iznijeti konkretan prijedlog kako učvrstiti načelo teritorijalne cjelovitosti i poboljšati kapacitet UN-a da osujeti i zaustavi agresiju”.

Također je istaknuo da će se kasnije tijekom tjedna sastati s Bidenom u Washingtonu, zajedno s članovima Kongresa i vojnim vodstvom. Ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati Općoj skupštini, a kao i prošle godine, kada također nije išao, njegov će ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov biti njegov opunomoćenik na sastanku u New Yorku. U ožujku je Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao nalog za uhićenje Putina zbog njegovih navodnih ratnih zločina u Ukrajini. Ruski čelnik od tada nerado putuje izvan svoje domovine.


Ukrajinski dužnosnici: Rusija započela zračni napad na Lavov

  • U ranim jutarnjim satima, grad Lavov na zapadu Ukrajine potresle su eksplozjie, a lokalni dužnosnici rekli su da su sustavi protuzračne obrane uključeni u odbijanje ruskog zračnog napada. Kasnije je potvrđeno da je grad napadnut dronovima.

I gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji i guverner regije Maxim Kozitski pozvali su ljude da ostanu u skloništima jer se očekuju novi napadi. Zapadna polovica Ukrajine bila je pod uzbunom za zračni napad, počevši od oko oko dva iza ponoći po hrvatskom vremenu.