Uživo. Šef NATO-a: 'Ukrajinski vojnici osvajaju oko 100 metara na dan'. Kijevu stiže streljivo s osiromašenim uranom

Uživo pratimo 561. dan ruske invazije na Ukrajinu

A Ukrainian artilleryman fires a 152 mm towed gun-howitzer D-20 at Russian positions on the front line near Bakhmut, eastern Ukraine, on July 20, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
FOTO: AFP

Ovo su ključni događaji:


  • U blizini Moskve oboreni ruski dronovi
  • Amerika šalje Ukrajini streljivo s osiromašenim uranom

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Stoltenberg: ‘Ukrajinci postupno napreduju’

  • Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Ukrajinci sporije napreduju u svojoj protuofenzivi protiv ruskih snaga nego što smo se nadali, ali ipak osvajaju oko 100 metara na dan, a napredovanje ukrajinskih snaga pohvalio je i britanski premijer Rishi Sunak, prenosi dpa.

“Ukrajinci postupno napreduju i to dokazuje važnost naše potpore i također da možemo i da smo voljni nastaviti pomagati”, rekao je na sastanku odbora Europskog parlamenta u Bruxellesu.

“To su velike borbe, teške borbe, ali oni su uspjeli probiti obrambenu liniju ruskih snaga. Ruska vojska bila je druga najjača na svijetu, a sada je druga najjača u Ukrajini. To je prilično impresivno.”

Potvrdio je također da su rumunjske vlasti obavijestile NATO o ostacima mogućeg drona koji su pronađeni u blizini granice s Ukrajinom. Rekao je da NATO nema informacije o tome da je riječ o namjernom ruskom napadu.


‘Ruski napadi stvaraju probleme za izvoz žitarica’

  • Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis na jučerašnjem sastanku Inicijative triju mora koji se održao u Rumunjskoj kazao je da će ruski napadi na ukrajinske luke na Dunavu stvoriti velike probleme i usporiti izvoz žitarica. “Poboljšat ćemo druge rute, prihvatili smo ukrajinski pomorski transport kroz naše rumunjske teritorijalne vode ispred Crnog mora, nastavit ćemo povećavati izvoz željeznicom i cestom”, kazao je.

Na istom sastanku, hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je da je Hrvatska ponudila da se žitarice izvoze preko Mediterana kroz hrvatske morske luke, te da Ministarstvo vanjskih poslova o tome razgovara s Europskom komisijom i Ukrajinom, prenosi The Guardian.


Rusija u sve većem problemu sa zalihama vojne opreme

  • Ukrajinski i ruski izvori izvijestili su da se ruska obrambena industrija suočava s problemima u zamjeni osnovnih zaliha, vojne opreme i preciznog oružja, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Predstavnik glavne ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR) Andriy Yusov izvijestio je 6. rujna da Rusija može proizvesti samo “desetke krstarećih projektila Kalibr” i manji broj projektila Iskander. Ustvrdio je i da uvoz na crno i šverc elektronike i čipova ne mogu pokriti potrebe ruske obrambene industrije.

Moskva čak ne može proizvesti dovoljno gume da zamijeni istrošene gume za svoje operacije na prvoj liniji, objavio je ISW, pozivajući se na ukrajinske izvore.


Žestoka kritika Rusije zbog streljiva s osiromašenim uranom

  • Američka opskrba Ukrajine oružjem s osiromašenim uranom je “zločinački čin”, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenosi RIA. Rjabkov je kazao da Rusija i dalje održava kontakte sa SAD-om o humanitarnim pitanjima, ali da ne razgovaraju o ključnim problemima i pitanjima. “Tu nema nikakvog dijaloga”, kazao je.

Ukrajini stiže streljivo s osiromašenim uranom

  • Amerika šalje Ukrajini streljivo s osiromašenim uranom u sklopu novog paketa vojne pomoći vrijednog 175 milijuna dolara, objavio je Pentagon tijekom posjeta Antonija Blinkena, šefa američke diplomacije glavnom gradu Kijevu.

To je prvi put da Washington Kijevu šalje takvu municiju, iako je to ranije učinila Velika Britanija. U objavi na društvenoj mreži Telegram, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova također je osudila odluku SAD-a, napisavši: “Što je ovo: laž ili glupost?”.

Ustvrdila je i da je zabilježen porast oboljelih od raka na lokacijama gdje se koristilo streljivo s osiromašenim uraniom, prenosi The Guardian.


Oštećena infrastruktura na dunavskoj luci

U napadu ruskih dronova na dunavsku luku Izmail oštećena je lučka infrastruktura, objavio je regionalni guverner Oleg Kiper na društvenoj mreži Telegram. Kazao je kako se radi o četvrtom napadu na luku u posljednjih pet dana. Tvrdi da je oštećena civilna i lučka infrastruktura, silos za žito i upravna zgrada, te da je jedna osoba lakše ozlijeđena.


Oboreni Ukrajinski dronovi blizu Moskve

  • Ukrajinske bespilotne letjelice oborene su u blizini Moskve, južne regije Rostov i regije Brjansk na jugozapadu u ranim jutarnjim satima u četvrtak, citirala je novinska agencija RIA ruske vlasti.

Prema drugoj novinskoj agenciji, TASS, tri su zgrade oštećene u gradu Rostovu na Donu, a jedna je osoba ozlijeđena kada se jedan od dronova srušio u središtu grada. Drugi dron u regiji Rostov pao je izvan grada. Mediji javljaju da eksplozije u Rostovu zabilježene blizu zgrade Zapovjedništva ruskog Južnog vojnog okruga, iz kojeg se koordinira ruska agresija na Ukrajinu.

U Brjansku su krhotine jednog od dva uništena drona razbile prozore na zgradi željezničke stanice i oštetile automobile u blizini, izvijestila je novinska agencija Interfax.