Uživo. Netanyahu: 'Ništa neće spriječiti Izrael da eliminira Hamas.' Nakon pucnjave u Jeruzalemu naoružat će više civila

Ovdje možete pratiti događaje u vezi sukoba na Bliskom istoku

A member of the Israeli security forces stands guard next to foresnic experts at the scene of a shooting in Jerusalem, on November 30, 2023. Two people were killed and eight wounded, including five left in a serious condition in the shooting attack, according to first responders. (Photo by RONALDO SCHEMIDT / AFP)
FOTO: AFP

Ovo su ključni događaji:


  • Pucnjava u Jeruzalemu: Troje ubijenih, 16 ranjenih
  • Hamas preuzeo odgovornost za pucnjavu u Jeruzalemu
  • Izrael i Hamas produljili primirje za još najmanje jedan dan
  • Američki državni tajnik u posjeti Izraelu: ‘Prekid vatre daje rezultate’
  • Crveni križ potvrdio oslobađanje 16 talaca iz Gaze

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Izraelski dužnosnik: ‘Današnji taoci se oslobađaju odvojeno’

  • Do sada su oslobođena samo dva taoca, jer se deset koji danas trebaju biti oslobođeni oslobađaju u odvojenim skupinama, izvijestio je CNN, pozivajući se na informacije izraelskog dužnosnika. CNN piše da je izraelski dužnosnik rekao da se njih deset drže u zatočeništvu u različitim područjima Gaze i stoga neće biti pušteni zajedno.

Hamas oslobodio dva izraelska taoca

  • Izraelske obrambene snage priopćile su da je Hamas oslobodio dvije izraelske taokinje. Za razliku od uobičajenog protokola prošlih dana, dvije oslobođene izraelske taokinje Crveni križ predao je izravno izraelskim specijalnim snagama. Čini se da nisu prošle kroz Egipat, kao što je bio običaj u proteklih šest dana. “Nedavno su predstavnici Crvenog križa prebacili dvije izraelske oslobođene taokionje specijalnim snagama IDF-a i snagama ISA-e uz sigurnosnu ogradu s Pojasom Gaze”, stoji u priopćenju.

Rečeno je da će biti poslane u bazu Hatzerim na medicinske preglede. Sjedište Foruma obitelji talaca i nestalih osoba imenovalo je taokinje kao 21-godišnju Miu Schem i 40-godišnju Amit Soussanu.


Na Zapadnoj obali uhićeno deset Hamasovih operativaca

  • Izraelske obrambene snage uhitile su deset Hamasovih operativaca u noćnim racijama na Zapadnoj obali. IDF je rekao da su njihovi vojnici zaplijenili vojnu opremu, zastave Hamasa i oko 50.000 funti. Do danas je na Zapadnoj obali uhićeno više od 1100 članova Hamasa od napada 7. listopada.

Blinken se u Ramallahu sastao s Abbasom

  • Američki državni tajnik Antony Blinken trenutno je u svom trećem posjetu Bliskom istoku od napada Hamasa 7. listopada. Danas poslijepodne sastao se s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u njegovom uredu u Ramallahu, na Zapadnoj obali. Blinken se ranije sastao s Benjaminom Netanyahuom i njegovim ratnim kabinetom ranije u Jeruzalemu prije nego što je otputovao na sastanak s Abbasom – koji je na čelu Palestinske uprave od 2005. godine.

Glasnogovornik Matthew Miller kaže da je Blinken poručio izraelskim čelnicima da moraju osigurati sigurnost palestinskih civila u južnoj Gazi i zadovoljenje njihovih humanitarnih potreba prije nastavka vojnih operacija tamo. Miller je dodao da je Blinken pozvao da se poduzmu hitni koraci kako bi se nasilni židovski doseljenici držali odgovornima za napade na Palestince na Zapadnoj obali.


Netanyahu: ‘Ništa neće spriječiti Izrael da eliminira Hamas’

  • Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da “nas ništa neće spriječiti da eliminiramo Hamas” na sastanku s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom. “Rekao sam mu da smo se zakleli, i ja sam se zakleo, da ćemo uništiti Hamas”, rekao je Netanyahu nakon sastanka u četvrtak. Ponovio je da će se rat nastaviti sve dok Hamas ne oslobodi sve taoce i dok Izrael ne porazi Hamas, osiguravajući da Gaza više nikada neće predstavljati prijetnju.

Izrael kaže da je 145 talaca još uvijek u Gazi

  • Prema posljednjim podacima koje je objavila izraelska vlada, u Gazi se još uvijek drži 145 talaca. Glasnogovornik Eylon Levy kaže da su među preostalim taocima i tri osobe mlađe od 18 godina i deset starijih od 75 godina. Dodao je da su do sada oslobođena 102 taoca – 78 Izraelaca i 24 strana državljana – te da je još jedan pronađen mrtav.

Netanyahu obećava da će nakon pucnjave u Jeruzalemu naoružati više civila

  • Izraelski premijer obećao je naoružati više civila nakon smrtonosne pucnjave u Jeruzalemu. Danas je zamjenica gradskog gradonačelnika Fleur Hassan-Nahoum rekla da su civili pucali u napadače nakon što su ubili troje ljudi. Policija je rekla da su jedan civil i dva vojnika koji nisu bili na dužnosti zaustavili napadače. “Vlada na čijem sam čelu nastavit će širiti distribuciju oružja građanima”, rekao je Netanyahu.

Sanchez: ‘EU bi trebala priznati palestinsku državu’

  • Europska unija trebala bi priznati palestinsku državu jer bi to pomoglo okončanju izraelsko-palestinskog sukoba i “stabilizaciji” regije, rekao je u četvrtak španjolski premijer Pedro Sanchez.

“Očito je da moramo pronaći političko rješenje kako bismo okončali ovu krizu, a to rješenje zahtijeva, po mom mišljenju, priznanje palestinske države. U interesu je Europe da se pozabavi ovim pitanjem iz moralnog uvjerenja jer ono što vidimo u Gazi nije prihvatljivo. Također i zbog geopolitičkog cilja – stabiliziranja regije”, rekao je premijer u intervjuu za španjolsku javnu televiziju TVE.


Hamas preuzeo odgovornost za pucnjavu u Jeruzalemu

  • Hamas je preuzeo odgovornost za jutrošnju pucnjavu na autobusnoj stanici u Jeruzalemu u kojoj su ubijene tri osobe, a prema najnovijim podacima, 16 ih je ranjeno. U objavi na Telegramu, Hamas je pohvalio svoje vojno krilo, brigade al Qassam, za “herojsku operaciju Jeruzalem”.

Izraelci su u međuvremenu imenovali napadače, a riječ je o Muradu Muhammadu Nimru (38) i Ibrahimu Muhammadu Nimru (30). Izraelska policija ranije je potvrdila da su oba napadača ubijena na mjestu zločina, ne navodeći njihova imena.

“Dok krvarimo naše mudžahedine mučenike, potvrđujemo da je ova operacija došla kao prirodan odgovor na okupacijske zločine bez presedana, uključujući brutalne masakre u Pojasu Gaze i ubijanje djece u Jeninu, te rašireno nasilje kojem su naši zatvorenici izloženi u okupacijskim zatvorima”, navodi se u objavi Hamasa, uz pozive pozive na “eskalaciju otpora”.


Posrednici guraju produljenje prekida vatre za još dva dana

  • Egipatski i katarski pregovarači zalažu se za još dva dodatna dana privremenog prekida vatre, prema egipatskim državnim medijima. U sklopu produljenja oslobodio bi se veći broj palestinskih zatvorenika i povećala dostava humanitarne pomoći, stoji u priopćenju. Današnja pauza od 24 sata dogovorena je neposredno prije isteka prekida vatre rano jutros.

Mediji: Izraelski vojnici ozlijeđeni u napadu automobilom

  • Dva izraelska vojnika ozlijeđena su na vojnoj kontrolnoj točki na Zapadnoj obali u napadu automobilom, javljaju izraelski mediji. Glasnogovornik IDF-a potvrdio je da se dogodio napad na dvojicu rezervista u kojem je sudjelovalo vozilo. “Vojnici su pucali i neutralizirali terorista”, rekao je glasnogovornik IDF-a. Ozlijeđeni rezervisti prevezeni su u bolnicu na liječenje, dodaje glasnogovornik.

Broj ozlijeđenih u jeruzalemskoj pucnjavi popeo se na 13

  • Broj ozlijeđenih u jutrošnjoj pucnjavi u Jeruzalemu porastao je s ranijih osam na 13 ljudi. Dvije bolnice u području Jeruzalema potvrdile su da liječe ranjene, a mediji kažu da je najmanje pet osoba teško ozlijeđeno.

UN: ‘Izraelska vojska uzvraća na prekogranični napad iz Libanona’

  • Izraelska vojska uzvratila je na prekogranične napade iz južnog Libanona, priopćile su mirovne snage Ujedinjenih naroda u Libanonu. Eksplozije su se čule duž jugoistočne libanonske granice s Izraelom, rekli su svjedoci za Reuters. Izraelska vojska kaže da je presrela “leteću metu” koja je preletjela iz Libanona.

Vijest dolazi nakon što je libanonska državna novinska agencija objavila u utorak da je izraelska granata jutros pala blizu južnog libanonskog grada Aita al Shaab, što neovisni izvori za sada nisu potvrdili.


Policija: ‘Naoružani napadači ubijeni su nakon otvaranja vatre u Jeruzalemu’

  • Obojica naoružanih napadača ubijena su nakon što su otvorili vatru na autobus u Jeruzalemu, navodi policija u izvješću s više detalja o incidentu. Tijekom jutrošnjih prometnih gužvi dvojica napadača na periferiji grada ubila su tri osobe, a osam ih je ozlijeđeno. Policija navodi da su počinitelji bili Palestinci i da su putovali iz istočnog Jeruzalema naoružani puškom M16 i pištoljem. Vojnici koji nisu bili na dužnosti i jedan civil zaustavili su strijelce, dodaje policija.

Ranije je zamjenik gradonačelnika Jeruzalema rekao da su izraelski civili pucali na naoružane napadače. Na video snimci snimljenoj u blizini incidenta mogli su se čuti pucnjevi, a vide se i ljudi koji bježe. Reuters piše da je pregledao sigurnosnu snimku na kojoj se vidi kako se bijeli automobil zaustavlja pokraj prepune autobusne stanice, prije nego što su dvojica muškaraca izašla iz njega s isukanim oružjem i potrčala na gomilu koja se razbježala.


UN: ‘Pomoć koja stiže u Gazu nije dovoljna za trijažu’

  • Ujedinjeni narodi upozorili su da je količina pomoći koja stiže u Gazu i dalje premala, unatoč povećanju koje je omogućeno privremenim prekidom vatre. James Elder, glasnogovornik agencije za djecu Unicef, rekao je da je povećanje priljeva pomoći “tek početak”. “To je definitivno prava vrsta pomoći koju trebamo – gorivo, lijekovi, hrana, grijanje”, rekao je Elder.

No, nastavio je kako su potrebe na području takve da je “sva ta pomoć nije dovoljna ni za trijažu”. “Pomoć se mora umnožiti. Trenutno svu svi slučajevi ovdje hitni”, dodao je Elder.


Rusija zahvaljuje Hamasu na oslobađanju zarobljenika iz Gaze

  • Rusija je zahvalila Hamasu na oslobađanju dviju zarobljenih Ruskinja iz Gaze. “Zahvalni smo vodstvu pokreta Hamas na pozitivnom odgovoru na naše kontinuirane apele. Nastavit ćemo težiti brzom oslobađanju preostalih Rusa koji se drže u Pojasu Gaze”, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Čelnik izraelske oporbe komentirao napad u Jeruzalemu

  • Čelnik izraelske oporbe i bivši premijer, Yair Lapid, rekao je da je napad u Jeruzalemu donio “još jedno tužno i bolno jutro za sve nas”. Lapid vodi Yesh Atid i mnogi ga smatraju centrom izraelske politike. “Od srca upućujem izraze sućuti obiteljima ubijenih i želje za brz oporavak ozlijeđenima u gnusnoj i stravičnoj pucnjavi. Sigurnosne snage nastavit će djelovati danonoćno kako bi građane Izraela doveli na sigurno i kako bi se nosili s teroristima, do posljednjeg od njih. Izrael će nastaviti suzbijati teror gdje god pokuša dići glavu”, rekao je Lapid.

Oslobođeni tajlandski taoci stigli u Bangkok

  • Sedamnaest tajlandskih talaca koje je Hamas oslobodio proteklih dana sletjeli su u Bangkok, gdje su ih dočekale obitelji i rođaci. Posljednjim puštanjem na slobodu ukupan broj tajlandskih državljana koji su oslobođeni Hamasa je 23, dok ih je devet još zatočeno. U njihovoj pratnji bio je tajlandski ministar vanjskih poslova Parnpree Bahiddha-Nukara, koji je ranije ovog tjedna odletio u Izrael i susreo se s dijelom talaca koji su oslobođeni.

Blinken: ‘Prekid vatre daje rezultate’

  • Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da trenutni prekid vatre “daje rezultate” i da se SAD nada da će se nastaviti. Blinken je govorio na sastanku s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom u Tel Avivu tijekom njegovog trećeg putovanja u regiju od napada 7. listopada.

“Prošlog tjedna vidjeli smo vrlo pozitivan razvoj situacije s taocima koji se vraćaju kući, gdje se ponovno ujedinjuju sa svojim obiteljima. To bi se trebalo nastaviti i danas. Također je omogućeno povećanje humanitarne pomoći za nedužne civile u Gazi kojima je očajnički potrebna. Dakle, ovaj proces daje rezultate. Važan je i nadamo se da će se tako nastaviti”, rekao je.


Potvrđeno: 27-godišnji posjetitelj festivala je mrtav

  • Ofir Tzarfati, za kojeg se smatralo da je otet s glazbenog rejva Supernova 7. listopada, ubijen je, tvrdi njegova obitelj. Tzarfati je bio sa svojom djevojkom na festivalu na proslavi svog 27. rođendana kada su ga teroristi oteli. Hamas je na festivalu ubio najmanje 364 osobe i mnoge druge oteo.

Plenković: Hrvatska je solidarna s Izraelom

  • Hrvatska je solidarna s Izraelom i osuđuje brutalni teroristički napad Hamasa, ponovio je premijer Andrej Plenković u četvrtak na otvorenju Zagreb IHRA Plenuma, istaknuvši kako je Hrvatska posvećena borbi protiv antisemitizma i iskrivljavanju istine o holokaustu.

“Hrvatska vlada solidarna je s Izraelom, našim bliskim partnerom”, rekao je Plenković na otvaranju Zagreb IHRA Plenuma u zgradi Hrvatskog državnog arhiva. Plenković je ponovno osudio “brutalni teroristički napad Hamasa” i izrazio potrebu za oslobađanjem svih talaca i olakšavanjem humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Hrvatska je 1. ožujka preuzela jednogodišnje presjedanje savezom za sjećanje na holokaust (IHRA), a nakon plenarne sjednice u lipnju u Dubrovniku, još jedna se održava u četvrtak u Zagrebu. “Ne smiju se ponoviti užasi iz prošlosti”, rekao je Plenković.


Izraelski dužnosnik: ‘Naš pristup prekidu vatre je kristalno jasan’

  • Izrael je ponovio da će produljiti primirje s Hamasom ako teroristička skupina nastavi oslobađati deset “živih talaca” svaki dan. Mark Regev, viši savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je da je pristup Izraela prekidu vatre “kristalno jasan”. “Svaki dan smo pristali na produženje oslobađanja 10 živih talaca. Ako Hamas nastavi oslobađati taoce, 10 dnevno, produžit ćemo zadržavanje – pauzu”, rekao je Regev za CNN, pa dodao da je u Gazi još najmanje 140 talaca. “Nećemo se igrati sa životima naših ljudi. Hamas zna koji su parametri dogovora”, rekao je Regev.

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti stigao na mjesto napada u Jeruzalemu

  • Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir stigao je na mjesto napada u Jeruzalemu. Prema Ben Gviru, Izrael mora odgovoriti na teror vojnim pritiskom. “Ova vrsta incidenata ponovno dokazuje da ne možemo pokazati slabost. Pokazuje da s Hamasom moramo razgovarati samo kroz namjere i samo kroz rat”, rekao je ministar. Dodao je da je napad dokazuje ispravnost njegove politike da više civila bude naoružano oružjem.

Tijekom noći uhićeno 45 Palestinaca

  • Izrael je u noćnim racijama priveo 45 Palestinaca na Zapadnoj obali. Većina je uhićena tijekom racija u Bidduu, blizu Jeruzalema. Smatra se da će ukupan broj porasti jer su racije u tijeku u Tubasu, Jerihonu, Betlehemu i Tulkaremu.

Broj mrtvih u pucnjavi u Jeruzalemu porastao na tri

  • Izraelski mediji javljaju da se broj mrtvih u pucnjavi u Jeruzalemu popeo na tri, nakon što je starija žena podlegla ozljedama. Poginuli su i 24-godišnjakinja i muškarac u 70-im godinama. Prema policiji, oko 7.40 ujutro po lokalnom vremenu dva su naoružana napadača izašla iz vozila i otvorila vatru na ljude na autobusnoj stanici. Policija je rekla da su dvojica vojnika koji nisu bili na dužnosti i jedan naoružani civil u tom području uzvratili vatru i ubili dvojicu napadača. Sigurnosna agencija Shin Bet rekla je da su napadači pripadnici Hamasa.

Pucnjava u Jeruzalemu: Dvoje ubijenih, 8 ranjenih

  • Dvojica palestinskih napadača otvorila su vatru na autobusnoj postaji tijekom jutarnje gužve na ulazu u Jeruzalem u četvrtak, ubivši najmanje dvije osobe i ranivši osam drugih, priopćila je izraelska policija. “Dvojica terorista u vozilu naoružana vatrenim oružjem pucala su prema civilima na autobusnoj stanici, a zatim su ih neutralizirale sigurnosne snage i civil”, rekla je izraelska policija.

Napadači su došli iz istočnog Jeruzalema, rekao je novinarima na mjestu događaja zapovjednik jeruzalemske policije Doron Turgeman. Velik broj vozila hitne pomoći i policije okupio se na ulici punoj jutarnjih putnika, a policija je rekla da pretražuje područje kako bi bila sigurna da nema drugih napadača.

Američki veleposlanik u Izraelu osudio je pucnjavu. “Gnusan teroristički napad jutros u Jeruzalemu. Nedvosmisleno osuđujemo takvo brutalno nasilje”, rekao je veleposlanik Jack Lew.

Nasilje se dogodilo kada su Izrael i Hamas u četvrtak u posljednjem trenutku postigli dogovor o produljenju šestodnevnog prekida vatre u Gazi za još jedan dan kako bi pregovarači mogli nastaviti raditi na dogovorima o zamjeni talaca držanih u obalnoj enklavi za palestinske zatvorenike.


Izrael i Hamas produljili primirje za još najmanje jedan dan

  • Izrael i Hamas usuglasili su se u četvrtak o produljenju prekida vatre za najmanje još jedan dan, nekoliko minuta prije isteka šestodnevnog primirja. Izraelska vojska rekla je u priopćenju da će se primirje produljiti zbog nastojanja posrednika da nastave proces oslobađanja talaca držanih u Gazi u zamjenu za palestinske zarobljenike.

Hamas, koji je u srijedu oslobodio 16 talaca u zamjenu za oslobađanje 30 Palestinaca iz izraelskih zatvora, u izjavi je rekao da će se primirje nastaviti sedmi dan. Ranije u četvrtak je ta militantna skupina koja vlada Pojasom Gaze objavila da je Izrael odbio u zamjenu za daljnje produženje primirja primiti sedam žena i djece koje Hamas drži kao taoce, kao i tijela još troje za koje palestinski militanti tvrde da su ubijeni tijekom izraelskog bombardiranja enklave.

Glasnogovornik izraelske vojske Doron Spielman također je ranije rekao da nije postignut dogovor o sljedećim taocima koji će biti oslobođeni. “Stoga, ako ovaj okvir istekne, izraelska vojska (…) je u potpunosti pozicionirana i spremna ponovno pokrenuti vojne operacije protiv Hamasa u Pojasu Gaze”, izjavio je.

Pozivajući se na dužnosnike, izraelski mediji izvijestili su da će vojska nastaviti s napadima na Gazu u sedam ujutro po lokalnom vremenu, ako vlada do tog vremena ne dobije popis talaca koje treba osloboditi, a koji ispunjavaju njezine kriterije. Oružano krilo Hamasa poručilo je svojim borcima u Pojasu Gaze da budu spremni za nastavak bitke s Izraelom ako se privremeno primirje ne produlji.


Američki državni tajnik u posjeti Izraelu

  • Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u četvrtak u Tel Aviv gdje se očekuje da će se sastati s izraelskim čelnicima kako bi razgovarali o produljenju izraelskog privremenog primirja s militantima Hamasa i povećanju humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Očekuje se da će Blinken, koji ide u svoju treću posjetu regiji od smrtonosnog napada Hamasa na Izrael 7. listopada, također posjetiti okupiranu Zapadnu obalu, gdje će se vjerojatno susresti s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, rekao je palestinski dužnosnik.

“Gledajući sljedećih nekoliko dana, bit ćemo usredotočeni na to da učinimo sve kako bismo produljili primirje te nastavili izvlačiti što više talaca, kao i da pružimo više humanitarne pomoći”, izjavio je Blinken na konferenciji za novinare u Bruxellesu u srijedu.

Također, očekuje se da će vodeći američki diplomat u Tel Avivu razgovarati o prijetećoj izraelskoj ofenzivi na južni pojas Gaze, pri čemu SAD traži od Izraela da posveti više pažnje zaštiti palestinskih civila i ograniči štetu nanesenu infrastrukturi, rekli su Reutersu visoki američki dužnosnici.

Blinken je u Bruxellesu rekao i da će s regionalnim partnerima Washingtona nastaviti razgovarati o poslijeratnoj budućnosti Gaze. SAD je rekao da ne želi da Gaza bude okupirana ili opkoljena, kao i da ne želi da Palestinci budu trajno raseljeni ili da se teritorij Gaze smanjuje.


Crveni križ potvrdio oslobađanje 16 talaca iz Gaze

  • Međunarodni odbor Crvenog križa priopćio je u srijedu da je uspješno oslobođeno i transferirano 16 talaca koje je u Gazi držala palestinska islamistička skupina Hamas. Crveni križ, međunarodna humanitarna organizacija sa sjedištem u Švicarskoj, operativno posreduje u oslobađanju talaca iz Gaze i Palestinaca koji se nalaze u izraelskim pritvorskim centrima, a prema uvjetima privremenog primirja između Izraela i Hamasa.

U četvrtak ujutro istječe ranije dogovoreni i jednom već produljeni prekid vatre u Gazi, tijekom kojeg je u više navrata došlo do razmjene zarobljenika, a u ovom zadnjem od strane Hamasa oslobođeno je deset Izraelaca, od čega njih pet s dvojnim državljanstvom, kao i četiri tajlandska taoca te dvije ruske taokinje.

Prema uvjetima dogovora uz posredovanje Katara, u zamjenu će biti pušteno 30 Palestinaca, što uključuje 16 maloljetnika i 14 žena, izjavio je u srijedu glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Katara Majed Al-Ansari.

Oslobođeni taoci bili su među oko 240 ljudi koje su zarobili Hamasovi militanti tijekom iznenadnog napada na Izrael 7. listopada u kojem je, prema Izraelu, ubijeno 1200 ljudi. Među 16 talaca oslobođenih u srijedu bio je i Liat Beinin, koji ima i američko i izraelsko državljanstvo, a čije puštanje na slobodu je potvrdio i američki predsjednik Joe Biden. Biden je rekao da je Beinin prešao granicu Gaze i da je siguran u Egiptu.