Uživo. Katar i Hamas objavili: 'Primirje se produžuje za dva dana'; UN poziva na potpuni prekid vatre

Ovdje možete pratiti događaje u vezi sukoba na Bliskom istoku

TOPSHOT - A Palestinian prisoner hugs his mother after being released from an Israeli jail in exchange for Israeli hostages released by Hamas from the Gaza Strip, in Ramallah in the occupied West Bank on November 26, 2023. Israel's prison service said 39 Palestinian detainees were released on November 26, 2023 under the terms of a truce agreement between Israel and Hamas in the Gaza Strip. The announcement came after 13 Israeli hostages were freed in the Palestinian territory under the deal, along with three Thais and a Russian-Israeli dual citizen. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
FOTO: AFP

Ovo su ključni događaji:


  • Izrael i Hamas skloni pregovarati o produljenju prekida vatre
  • Musk stigao u Izrael, neće aktivirati Starlink iznad Gaze bez odobrenja
  • Izrael i Hamas ‘izražavaju zabrinutost’ zbog popisa talaca i zarobljenika
  • Ukupan broj talaca koji se još drže u Gazi sada 184

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Katar i Hamas objavili: ‘Primirje se produžuje za dva dana’

  • Ministarstvo vanjskih poslova Katara objavilo je da je primirje između Izraela i Hamasa produženo za još dva dana. „Država Katar objavljuje da je, nakon konstantnih pregovora, sporazum o humanitarnom primirju produžen za još dva dana u pojasu Gaze“, objavili su.

Nedugo potom primirje je potvrdio i Hamas. O primirju se još nije oglasio Izrael.


Šef UN-a zalaže se za potpuni prekid vatre

  • Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zalaže se za potpuni prekid vatre zbog privremenog primirja, rekavši da je “humanitarna katastrofa u Gazi svakim danom sve gora”. U priopćenju je Guterresov glasnogovornik Stephane Dujarric naveo: “Dijalog koji je doveo do sporazuma mora se nastaviti, rezultirajući potpunim humanitarnim prekidom vatre, za dobrobit naroda Gaze, Izraela i šire regije. Ujedinjeni narodi će nastaviti podupirati te napore na svaki mogući način”, kaže Dujarric, pa dodaje da je “Guterres ponovio svoj poziv da se zarobljenici koje drži Hamas odmah i bezuvjetno oslobode”.

Tijekom proteklih dana stanke, UN je uspio povećati svoje isporuke humanitarne pomoći. Ipak, Dujarric je rekao da se pomoć “jedva bilježi u odnosu na ogromne potrebe 1,7 milijuna raseljenih osoba”.


Egipat i Katar blizu postizanja dvodnevnog produljenja primirja

  • Egipat i Katar blizu su postizanja dogovora o produljenju izraelskog primirja s Gazom za dva dana, izjavila je u ponedjeljak Diaa Rashwan, voditeljica egipatske Državne informativne službe (SIS). Dvodnevno produženje uključivalo bi oslobađanje 20 izraelskih talaca i 60 palestinskih zatočenika, rekao je Reuters. Očekuje se da će 11 izraelskih talaca biti oslobođeno u ponedjeljak.

Netanyahuov ured: ‘Pregovori o taocima koji će biti oslobođeni se nastavljaju’

  • Pregovori o tome koji bi taoci sljedeći mogli biti oslobođeni se nastavljaju, priopćeno je iz ureda izraelskog premijera. U kratkom priopćenju stoji: “Nastavljaju se pregovori oko popisa sljedećih koji će biti oslobođeni, u sklopu plana oslobađanja otetih. Svjesni smo stresa pod kojim su obitelji, a informacije ćemo dodati kada to bude moguće. Molimo da se izbjegava širenje glasina i nepouzdanih informacija.”

Izrael odgovorio na optužbe o korištenju bijelog fosfora

  • Ranije danas britansko-palestinski kirurg Ghassan Abu Sitta, koji je radio u Gazi nakon izbijanja rata, rekao je da je tamo liječio opekline od fosfora. “Opekotine od fosfora izgaraju do unutarnje jezgre tijela i prestaju tek kada nisu izložene kisiku. Dakle, pacijent bi bio izgužvan od opeklina koje su se probijale točno u rebra, kosti”, rekao je Abu Sitta danas tijekom konferencije za medije.

Izraelske obrambene snage odgovorile su na njegove optužbe, rekavši da koriste samo legalno oružje i streljivo. “Primarne dimne zavjese koje koristi IDF ne sadrže bijeli fosfor. Kao mnoge zapadne vojske, IDF također posjeduje granate za dimnu zavjesu koje sadrže bijeli fosfor i koje su legalne prema međunarodnom pravu. Ove granate koristi IDF za stvaranje dimnih zavjesa, a ne za ciljanje ili izazivanje požara i nisu definirane zakonom kao zapaljivo oružje. IDF-ove procedure zahtijevaju da se takve granate ne koriste u gusto naseljenim područjima, uz određene iznimke. Ovo je u skladu i nadilazi zahtjeve međunarodnog prava”, poručuje IDF.

Human Rights Watch je ranije optužio Izrael da je korištenjem bijelog fosfora u vojnim operacijama doveo “civile u opasnost od ozbiljnih i dugotrajnih ozljeda”.


Reuters: Hamas i Izrael blizu dogovora o produženju primirja

  • Reuters je, pozivajući se na egipatske sigurnosne izvore, izvijestio da su pregovarači blizu dogovora o produženju primirja u Gazi. Kaže da pregovarači rade na dogovorima oko trajanja produljenja i popisa palestinskih zatočenika koji će biti pušteni.

Izrael: U Gazi se trenutno drži 184 talaca

  • Glasnogovornik izraelske vlade rekao je u ponedjeljak da je ukupan broj talaca koji se još drže u Gazi sada 184, uključujući 14 stranaca i 80 Izraelaca s dvojnim državljanstvom. Dodaje se da su i Izrael i Hamas pronašli probleme s popisima koji su danas dostavljeni za potencijalna puštanja i razmjenu. Reuters izvještava da je dužnosnik upućen u razgovore rekao: “Katarci rade s obje strane kako bi to riješili i izbjegli kašnjenja.”

Izrael je rekao da je pokazao spremnost da produži primirje ako Hamas nastavi oslobađati taoce. Izraelski dužnosnik rekao je Reutersu da je na Hamasu da napravi novi popis od 10 talaca koje bi mogao osloboditi u utorak u zamjenu da to postane dodatni dan primirja. Taj bi se proces nastavio najviše pet dodatnih dana, kaže dužnosnik.


Izrael kaže da je Hamasu ponudio mogućnost produljenja primirja

  • Glasnogovornik izraelske vlade Eylon Levy rekao je da je Hamasu ponudio mogućnost produženja primirja. “Hamas je upozoren, opcija za produženje je moguća. Želimo primiti dodatnih 50 talaca nakon večeras, na putu da sve vratimo kući. Čim taj okvir istekne, Izrael će nastaviti punom snagom”, kaže Levy, koji je dodao da su do sada 392 izraelska vojnika “pala u borbi”. “Više od 9.000 Izraelaca je ozlijeđeno od početka rata”, kaže Levy.

Iran poziva na trajni prekid vatre

  • Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani poziva da primirje, koje danas završava, poprimi “stabilan oblik i da se okrutna agresija cionističkog režima protiv Gaze ne ponovi”. “Kao Islamska Republika Iran, želimo i očekujemo da će zločini cionističkog režima protiv palestinskog naroda biti u potpunosti zaustavljeni”, rekao je Kanani.

Tijekom svoje tjedne konferencije za novinare, Kanani je rekao novinarima da Iran “prati” moguće produljenje primirja. No, rekao je, “čini se da cionistički režim nakon što nije mogao postići svoje ciljeve želi ostvariti opipljivu pobjedu”, sugerirajući da će Izrael nastaviti s bombardiranjem.


Liječnik kaže da su u Gazi korišteni zapaljivo streljivo

  • Britansko-palestinski kirurg, profesor Ghassan Abu Sitta, koji je radio u bolnici al Shifa i al Ahli u Gazi nakon izbijanja rata održao je konferenciju za novinare u Westminsteru. Profesor Abu Sitta kaže da je 9. listopada putovao s Liječnicima bez granica preko Egipta u Gazu. Na odjelu za opekline u bolnici Al Shifa, kaže da su oko 40-45 posto ranjenih bila djeca, a primarne mete bombardiranja bile su stambene kuće.

Tvrdi da su korištene zapaljive bombe, rekavši da je liječio 100 pacijenata kojima je opečeno 40 posto površine tijela, ali ne i druge ozljede. “Počeli smo viđati opekline od fosfora. Liječio sam opekline od bijelog fosfora u Pojasu Gaze tijekom rata 2009. godine. Opekotine od fosfora izgaraju do unutarnje jezgre tijela i prestaju tek kada nisu izložene kisiku. Dakle, pacijent bi bio izgužvan od opeklina koje su se probijale točno u rebra i kosti”, kaže profesor Abu Sitta.

Profesor dodaje da su i projektili sa fragmentima korišteni za napad na Gazu, uzrokujući karakteristične obrasce ozljeda kod pacijenata, zbog čega su često radili amputacije. Do petog dana polovica onih koje je operirao bila su djeca, kaže liječnik, i procjenjuje da ima između 700 i 900 djece s amputacijama.

U bolnici u kampu Jabalia, kaže da je svjedočio telefonskom pozivu izraelske vojske ravnatelju bolnice, koji je obaviješten da će bolnica biti meta, ako se ne evakuira u roku od dva sata.


CNN: ‘Više od 40 talaca otetih 7. listopada ne drži Hamas’

  • Više od 40 talaca odvedenih iz Izraela u Gazu 7. listopada trenutno ne drži Hamas, skupina koja je pokrenula napad, rekao je CNN-u u ponedjeljak diplomatski izvor upoznat s pregovorima. Time se stvaraju komplikacije jer sporazum o primirju nalaže Hamasu da preda taoce u zamjenu za palestinske zarobljenike koje drži Izrael, što znači da Hamas mora imati taoce koje treba predati.

CNN je ranije izvijestio da je procijenjenih 40 do 50 talaca držao Palestinski islamski džihad ili druge skupine i pojedinci. Bilo je to prije nego što je u petak počela primopredaja talaca. Do sada je oslobođeno 58 talaca, 40 Izraelaca, 17 državljana Tajlanda i jedan državljanin Filipina.

Drugi izvor je rekao da postoji “mali problem” s popisima talaca i zatvorenika koje treba osloboditi od ponedjeljka, što će vjerojatno odgoditi oslobađanje talaca u ponedjeljak. Izvor nije rekao o čemu je riječ, ali je rekao da Katar, glavni posrednik koji je posredovao u primirju, radi s obje strane na njegovom rješavanju.


Jordanski ministar vanjskih poslova ponavlja poziv za dvodržavno rješenje

  • Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi rekao je da put prema dvodržavnom rješenju u izraelsko-palestinskom sukobu mora započeti “osiguravanjem kraja ove brutalne agresije”. “Samo dug i trajan mir donijet će stabilnost, ne može biti diplomatskog pristupa samo za Gazu”, rekao je na Forumu za uniju Mediterana u Barceloni.

Izrael i Hamas ‘izražavaju zabrinutost’ zbog popisa talaca i zarobljenika

  • Izrael i Hamas izrazili su zabrinutost zbog popisa talaca i zatvorenika koji će danas biti oslobođeni, rekao je Reutersu dužnosnik upućen u to pitanje. Katarski posrednici na obje strane rade na rješavanju problema i izbjegavanju kašnjenja, rekao je dužnosnik. “Postoji mali problem s današnjim popisima. Katarci rade s obje strane kako bi ga riješili”, rekao je dužnosnik.

U posljednja tri dana Izrael je dostavio imena palestinskih žena i tinejdžera koje bi pustio iz zatvora, a Hamas je dostavio imena izraelskih civilnih talaca koje bi oslobodio najmanje 12 sati prije njihovog oslobađanja.


Izrael: ‘Musk se slaže da neće aktivirati Starlink iznad Gaze bez odobrenja’

  • Elon Musk se složio da neće aktivirati Starlink iznad Gaze bez odobrenja Izraela, rekao je izraelski ministar komunikacija. Starlink je tvrtka koja pruža pristup internetu pomoću satelita kojima upravlja SpaceX, u vlasništvu Muska. Stalink omogućuje pružanje internetskih usluga u ruralnim i izoliranim regijama svijeta gdje klasičan internetski pristup nije dostupan. Objavljeno je da je Musk jutros sletio u Tel Aviv.

U objavi na X, Shlomo Karhi, izraelski ministar, čestitao je Musku “na postizanju načelnog dogovora” prema kojem se “Starlink satelitskim jedinicama može upravljati u Izraelu samo uz odobrenje izraelskog Ministarstva komunikacija, uključujući Pojas Gaze”. U sklopu svojih napada na Gazu, Izrael je prošlog mjeseca uništio komunikacijske tornjeve i presjekao sav internet opkoljenoj enklavi.


Kineski šef diplomacije organizira sjednicu Vijeća sigurnosti

  • Wang Yi, kineski ministar vanjskih poslova, otići će u New York 29. studenog kako bi bio domaćin sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o pitanju Izraela i Hamasa, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Pekinga. “Kao rotirajuće predsjedništvo Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda ovog mjeseca, Kina će održati sastanak na visokoj razini o palestinsko-izraelskom pitanju 29. studenoga”, rekao je glasnogovornik Wang Wenbin. “Kina se nada da domaćinstvom ovog sastanka možemo pomoći u postizanju prekida vatre”, dodao je glasnogovornik.

Izrael provjerava popis talaca

  • U Izraelu, ured premijera rekao je da procjenjuje popis talaca koje Hamas predlaže sljedeće osloboditi. U objavi na društvenim mrežama ured Benjamina Netanyahua navodi: “Vode se rasprave o popisu ljudi koji je zaprimljen preko noći i koji se sada procjenjuje u Izraelu. Dodatne informacije bit će objavljene kada to bude moguće”.

Američki ratni brod lovi otmičare brodova

  • Američki ratni brod potjerao je pet otmičara nakon što su oteli teretni brod u vodama Bliskog istoka, rekli su sinoć američki dužnosnici. Naoružani napadači preuzeli su kontrolu nad Central Parkom u Adenskom zaljevu u blizini obala Somalije i Jemena, rekli su Amerikanci. USS Mason zahtijevao je oslobađanje broda prije nego što su petorica napadača pokušala pobjeći brzim čamcem. Na kraju su se predali. Američki dužnosnici nisu ih identificirali, ali su rekli da je brod koji je prevozio fosfornu kiselinu sada siguran.

Međunarodno priznata jemenska vlada za napad je okrivila Huti pobunjenike koje podržava Iran, ali dužnosnici Hutija za sada nisu imali komentara. SAD je rekao da su dva balistička projektila ispaljena iz dijelova Jemena pod kontrolom Hutija u smjeru brodova Mason i Central Parka, ali su pali oko 10 nautičkih milja od njih.

Incident se dogodio nakon niza napada u bliskoistočnim vodama od 7. listopada. Teretni brod povezan s Izraelom prošli su tjedan zarobili Hutiji, saveznici Irana, u južnom Crvenom moru. Njihov vođa je obećao da će otimati brodove povezane s Izraelom.


Musk se danas sastaje s izraelskim predsjednikom

  • Očekuje se da će se Elon Musk sastati s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom u ponedjeljak tijekom posjeta Izraelu, prema uredu predsjednika. Tijekom sastanka s Muskom, vlasnikom platforme društvenih medija X, nekadašnjeg Twittera, Herzog će naglasiti potrebu borbe protiv rastućeg antisemitizma na internetu, stoji u priopćenju ureda predsjednika.

Očekuje se da će se sastanku pridružiti i predstavnici obitelji talaca koje drži Hamas, koji će podijeliti “užase terorističkog napada Hamasa 7. listopada, te o trajnoj boli i neizvjesnosti za one koji su zarobljeni”, dodao je ured predsjednika. Sastanak dolazi nakon što je Musk izazvao žestoku reakciju zbog svoje podrške antisemitskom postu na X koji je optuživao Židove za poticanje “mržnje” protiv bijelaca.


Izrael i Hamas skloni pregovarati o produljenju prekida vatre

  • Prekid vatre između Izraela i Hamasa koji je omogućio oslobađanje talaca, zatvorenika i dopremu pomoći u Pojas Gaze ulazi u ponedjeljak u četvrti i završni dan i pregovara se o produljenju čemu su obje strane sklone. Noću na ponedjeljak, oružani palestinski islamistički pokret priopćio je “da pokušava produljiti prekid vatre” i nakon isteka četverodnevnog roka “radi oslobađanja većeg broja zatvorenika”

Izvor blizak Hamasu rekao je za agenciju AFP da je pokret prenio posrednicima spremnost da se prekid vatre produlji za “dva do četiri dana”. Sporazumu je posredovao Katar uz pomoć Sjedinjenih Država i stupio je na snagu u petak te predviđa oslobađanje 50 od približno 240 talaca koje je oteo Hamas u zamjenu za puštanje 150 palestinskih zatvorenika iz zatvora u Izraelu.

Prema dogovoru jedan talac na tri zatvorenika od tada je oslobođeno 39 talaca u okviru sporazuma i 24 talaca mimo tog okvira – većinom građana Tajlanda koji su radili u Izraelu, a iz izraelskih zatvora pušteno je 117 palestinskih zatvorenika, većinom žena i maloljetnika.

Jedna od točaka sporazuma predviđa produljenje prekida vatre kako bi se svakog dana oslobodilo deset novih talaca iz ruku Hamasa u zamjenu za trideset palestinskih zatvorenika. Po navodima države Katar, koja je posrednik, bilo bi moguće produljiti prekid vatre za još šest dana. Britanska mreža BBC prenosi da se po nekim informacijama, nastavljaju pregovori kojima posreduju Katar i Egipat.

Neimenovani palestinski predstavnik je za BBC rekao da bi mogli osloboditi još od 20 do 40 izraelskih taoca. “Odredbe predviđaju oslobađanje deset talaca na dan”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ali i upozorio da će nakon isteka prekida vatre Izrael nastaviti ispunjenje zadanog cilja: “eliminirati Hamas i osigurati da Pojas Gaze više ne bude što je bio”. Za produljenje prekida vatre izjasnio se i američki predsjednik Joe Biden u nedjelju.


Netanyahu zaziva pobjedu

  • Izraelski premijer koji treba u ponedjeljak zatražiti “ratni proračun” od 30 milijarda šekela (7,3 milijarde eura) pozvao je u nedjelju na ostvarenje “pobjede” kada je posjetio vojnike u Gazi, što je bio prvi dolazak predstavnika izraelske vlade u enklavu nakon jednostranog povlačenja s palestinskog teritorija 2005. Izrael je ofenzivu na Pojas Gaze počeo nakon divljačkog pohoda Hamasa na jug Izraela koji je tog 7. listopada pobio 1200 ljudi te u Gazi zatočio 240 talaca.

Izrael je odgovorio da će uništiti Hamas koji je na vlasti u Gazi i pokrenuo stalna bombardiranja i kopnenu ofenzivu na tu enklavu na sjeveru. U sedam tjedana ubijeno je 4.854 Palestinaca od kojih 6.150 maloljetnih. Palestinska civilna obrana vodi 7.000 ljudi kao nestale.


Humanitarna situacija i dalje je ‘opasna’

  • Četverodnevno primirje prvi je prekid vatre u sedmotjednim borbama, omogućilo je stanovništvu Gaze predah, no humanitarno stanje je “opasno” i potrebe stanovništva “su bez presedana”, ocjenjuje UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA). Od utorka je u Pojas Gaze ušlo 248 kamiona natovarenih humanitarnom pomoći. “Trebali bismo slati 200 kamiona na dan i tako najmanje dva mjeseca da odgovorimo na potrebe”, rekao je za agenciju AFP glasnogovornik UNRWA-e Adnan Abou Hasna i naglasio da “nema ni pitke vode ni hrane” u pojedinim sektorima.

Izraelska vojska smatra trećinu sjevernog dijela Pojasa Gaze ratnom zonom i naredila je stanovništvu da se iseli na jug te zabranila ljudima da se vraćaju dok traje prekid vatre. Unatoč tom upozorenju, tisuće stanovnika Gaze iskoristili su prekid vatre kako bi pokušali vratiti se na sjever. U gradu Gaza pretvorenom u ruševine, stanovnici su u nedjelju pretraživali mjesta svojih nekadašnjih domova, pokazale su snimke.

Više od polovice stanova oštećeno je ili uništeno ratom, prema podacima Ujedinjenih naroda, a raseljeno je 1,7 milijuna ljudi od 2,4 stanovnika Pojasa Gaze. Bolnice na jugu enklave i dalje primaju brojne ranjenike evakuirane sa sjevera gdje su gotovo sve zdravstvene ustanove prestale raditi.


Tri tajlandska taoca puštena iz Gaze u dobrom zdravstvenom stanju

  • Posljednja tri tajlandska taoca puštena iz Gaze nakon što su ih držali militanti Hamasa dobrog su zdravstvenog stanja, objavio je tajlandski premijer Srettha Thavisin u ponedjeljak na platformi X. “Sretan sam”, rekao je Srettha, napominjući da su tri državljana zdrava i da im nije potrebna hitna liječnička pomoć.

Do sada je 17 tajlandskih talaca oslobođeno nakon što su bili oteli tijekom Hamasovih napada na Izrael početkom listopada i bit će vraćeni u Tajland što je prije moguće, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova. Što se tiče preostalih 15 tajlandskih talaca, tajlandska vlada nastavlja ulagati sve napore za njihovo sigurno oslobađanje što je prije moguće, stoji u priopćenju.