Uživo. Petero Bugara uhićeno u UK, optužit će ih za špijunažu. Donald Tusk: 'Poljska zabija nož u leđa Ukrajini'

Pratimo 575. dan ruske invazije na Ukrajinu

Ovo su ključni događaji:


  • Poljska prestaje isporučivati oružje Ukrajini, u Hersonu troje mrtvih
  • Zelenski se sastaje s Bidenom
  • Rusi raketirali više ukrajinskih gradova
  • Ukrajinci napali zračnu bazu na Krimu

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Ruska zabrana izvoza goriva podigla cijene nafte iznad 94 dolara

  • Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 94 dolara nakon što je Rusija privremeno zabranila izvoz goriva, što će pojačati potražnju rafinerija u razdoblju tijesne opskrbe. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,02 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 94,55 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,27 dolara višoj cijeni, od 90,93 dolara.

Raspoloženje na tržištima obilježila je tokom prijepodneva sjednica američke središnje banke, koja je u srijedu zadržala kamatne stope na važećoj razini, ali je potvrdila da bi ih do kraja godine trebala podići za još četvrtinu postotnog boda, na 5,50 do 5,75 posto. Viši troškovi zaduživanja mogli bi oslabiti gospodarski rast i potražnju za gorivom i poduprijeti dolar, što bi smanjilo kupovnu moć kupaca s drugim valutama i dodatno zakočilo kupnju energenata.

Norveška središnja banka podigla je pak u četvrtak kamatne stope, a Europska središnja banka povisila je troškove zaduživanja prije dva tjedna, za četvrtinu postotnog boda, unatoč slabom gospodarstvu. Monetarnu politiku velikih gospodarstava zasjenila je nakon podneva najava Rusije da će privremeno zabraniti izvoz goriva kako bi poboljšala opskrbu domaćeg tržišta i spustila cijene.

To znači da će kupci ruskog benzina i dizela morati potražiti drugog dobavljača i da će ionako tijesna opskrba biti pod pojačanim pritiskom potražnje iz rafinerija, objašnjava Tamas Varga iz brokerske kuće PVM. Ruska objava nadovezala se na pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 2,14 milijuna barela, zbog snažnog izvoza. Smanjile su se i zalihe derivata, odražavajući početak redovne jesenske sezone održavanja u rafinerijama, navela je američka vlada u tjednom izvješću.

Zalihe nafte u američkom čvorištu u Cushingu na najnižoj su razini od srpnja 2022., a Organizacija zemalja-izvoznica i njezini saveznici izbacuju na tržište manje barela, prema dogovoru iz prošle godine. OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu pojeftinio 1,18 dolara, na 95,82 dolara.


Rusija privremeno zabranila izvoz benzina i dizela

  • Rusija je privremeno zabranila izvoz benzina i dizela kako bi stabilizirala domaće tržište, objavila je vlada u četvrtak, istaknuvši da su iznimka isporuke u Bjelorusiju, Kazahstan, Armeniju i Kirgistan. Zabrana ne vrijedi za gorivo koje se prema međuvladinim sporazumima isporučuje članicama Euroazijske ekonomske unije, objašnjava Moskva izuzetke. „Privremeno ograničenje (izvoza) rezultirat će zasićenim tržištem goriva, pa će se cijene za potrošače smanjiti”, stoji u priopćenju ruske vlade.

Ministarstvo energetike napominje da će zabrana spriječiti “sivi” izvoz motornih goriva. Rusija je proteklih mjeseci povremeno bilježila nestašicu benzina i dizela. Veleprodajne cijene goriva naglo su porasle, ali maloprodajne su cijene ograničene i usklađene sa službenom inflacijom. Nestašica izaziva posebno velike probleme na jugu, u ruskoj žitnici, gdje je gorivo iznimno važno za žetvu. Trgovci objašnjavaju da ponudu goriva ograničavaju radovi na održavanju rafinerija, zastoji u željezničkom transportu i slaba rublja, koja potiče izvoz.

Rusija je već u prvih 20 dana rujna smanjila izvoz brodskog dizela i plinskog ulja, za 30 posto u odnosu na kolovoz, na oko 1,7 milijuna metričkih tona, prema podacima trgovaca i LSEG-a. „Kako bi stabilizirala situaciju na tržištu goriva, vlada je već povećala obvezne zalihe benzina i dizela na robnoj burzi…”, stoji u priopćenju. „Uspostavljen je i (sustav) dnevnog praćenja nabave goriva za potrebe poljoprivrednih proizvođača, uz trenutno prilagođavanje količina”, priopćili su. Rusija je prošle godine izvezla 4,817 milijuna tona benzina i gotovo 35 milijuna tona dizela, navodi Reuters.


Zelenski stigao u Washington

  • Ukrajinski predsjednik stigao je u Washington u sklopu napora da ojača potporu među saveznicima. Putovanje uključuje sastanke s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i vojnim čelnicima u Pentagonu, kao i večernji govor u muzeju Nacionalnog arhiva. Zelenski će se također sastati s čelnicima Zastupničkog doma predvođenog republikancima i odbora za nacionalnu sigurnost Doma prije privatne sjednice s punim američkim Senatom.

Ukrajinski predsjednik će se vjerojatno suočiti s većom publikom nego kad je posjetio Washington prije devet mjeseci, jer Kongres vodi žustru raspravu o potrošnji. Sve veći zbor republikanaca dovodi u pitanje iznos novca koji se Kijevu šalje kao vojna i humanitarna pomoć. SAD je poslao oko 113 milijardi dolara u Ukrajinu od početka invazije.


Mediji: ‘Ruski zapovjednik ranjen tijekom napada na Melitopolj’

  • Ukrajinske sigurnosne i oružane snage izvele su raketni napad na “tajni ruski stožer” u Melitopolju, javljaju ukrajinski mediji. Zapovjednik i načelnik stožera ruske 58. armije bili su navodno među desecima ranjenih časnika, a dodaje se da je 10 osoba ubijeno. Protuofenziva Kijeva pokušava se probiti prema Melitopolju na jugu kako bi presjekla ruski “kopneni most” prema Krimu.

U Velikoj Britaniji pet osoba optuženo za špijunažu za Rusiju

  • Petoro osoba – svi bugarski državljani – bit će optuženi za špijunažu, priopćilo je Kraljevsko tužiteljstvo. Među njima su tri muškarca i dvije žene: Orlin Roussev, 45, Bizer Dzhambazov, 41, Katrin Ivanova, 31, Ivan Stojanov, 31, i Vanja Gaberova, 29.

Nick Price, voditelj Odjela za poseban kriminal i borbu protiv terorizma, rekao je da će oni biti optuženi za “zavjeru za prikupljanje informacija s namjerom da budu izravno ili neizravno korisne neprijatelju u svrhu štetne sigurnosti i interesu države između 30. kolovoza 2020. i 8. veljače 2023.”.

Roussev, Dzhambazov i Ivanova prethodno su optuženi u veljači za posjedovanje lažnih osobnih dokumenata s “krivom namjerom”. Optužbe su uslijedile nakon istrage Metropolitanske policije, a svih petoro optuženih pojavit će se pred prekršajnim sudom u Westminsteru 26. rujna.


Donald Tusk: ‘Poljska vlada zabija nož u leđa Ukrajini’

  • Bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk optužio je danas vladu Prava i pravde da “zabija politički nož u leđa Ukrajini” jer im to pogoduje u kampanji pred parlamentarne izbore 15. listopada. Tusk, čelnik poljske Građanske koalicije, obratio se na konferenciji za novinare u Kaliszu, gdje se osvrnuo na izjavu premijera Mateusza Morawieckog, koji je sinoć rekao da Poljska trenutno ne šalje nikakvo oružje Ukrajini jer će se sada “naoružati s najmodernijim oružjem”.

“PiS-ova vlada ugrožava naše interese. Dali su gotovo svo oružje koje bi moglo biti korisno na fronti i na kraju uništavaju ovo ulaganje u poljsko-ukrajinske odnose. To je potpuno neprihvatljivo. Najgora stvar je da, ako se ova eskalacija nastavi, obje strane – Kijev i Varšava – su blizu propuštanja onoga što je bila izvanredna prilika za cijelu regiju, za Poljsku i Ukrajinu – poljsko-ukrajinska solidarnost protiv ruske agresije, pomoć Ukrajini u pobjedi u ratu s Rusijom, poljsko-ukrajinsko prijateljstvo i racionalna, odlučna politika kad je riječ o teretima koje nosimo”, rekao je Tusk.


Moskva ‘jača napredne jedinice’ u Kupjansku i Limanu

  • Rusija navodno jača tenkove i jurišne jedinice oko Kupjanska i Limana dok pokušava napraviti prodor na sjeveroistoku Ukrajine. Pukovnik Mikola Uršalovič iz Ukrajinske nacionalne garde dodao je da je Moskva izvela 21 zračni napad i otprilike 800 granatiranja u tim područjima.

Ključna opskrbna ruta Bahmuta ‘u dometu ukrajinskih minobacača’

  • Čini se kako Rusija ima poteškoća s opskrbom svojih trupa u opkoljenom gradu Bahmutu, nakon što je Ukrajina stavila ključnu cestu pod svoju “vatrenu kontrolu”. “Izlaz u blizini Andrivke i Kliščivke nam daje priliku da se približimo autocesti Bahmut-Horlivka, koja je već pod našom vatrom. Do tamo već dopiru minobacači i protutenkovski proračuni. Stoga je opskrba neprijatelja u ovom smjeru već postala znatno otežana i bit će otežana u budućnosti”, rekao je glasnogovornik istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga.

Jučer je britansko Ministarstvo obrane reklo da je ta cesta “jedna od glavnih opskrbnih ruta u Bahmut s juga”.


Rusija tvrdi da je oborila sve ukrajinske projektile ispaljene na krimsku zračnu bazu

  • Ruske snage oborile su sve ukrajinske projektile ispaljene na zračnu bazu Saki na Krimu, tvrdi Oleg Krijučkov, savjetnik čelnika lokalne administracije Sergeja Aksjonova.

Ukrajinska vojska prethodno je priopćila da su njezine snage izvršile napad na bazu tijekom noći, a izvor ukrajinske obavještajne službe rekao je da je napad koji su izveli sigurnosna služba SBU i mornarica korištenjem bespilotnih letjelica i krstarećih projektila Neptun nanio “ozbiljnu štetu”. No, Krijučkov na Telegramu piše da su svi projektili oboreni.


Trećina Ukrajine je minirana

Gotovo trećina ukrajinskog teritorija – otprilike 174.000 četvornih kilometara – je minirana, tvrdi Ministarstvo prometa zemlje. “Eksplozivni predmeti mogu dugo ostati prijetnja životima. Opasno je ulaziti na područja s natpisom da je minirano, prije potpunog razminiranja takvih područja, “rekao je pukovnik Vitali Kirilov. Kijev je ranije rekao da je Ukrajina jedno od najminiranijih mjesta na svijetu, s do pet uređaja po kvadratnom metru


Ukrajina kaže da ‘gura duboko u rusku obranu’

  • Ukrajina kaže da je ušla duboko u rusku obranu nakon što je geolocirana snimka pokazala da su njena oklopna vozila prešla iza linije Surovikin u Zaporožju. “Unatoč gustoj minerskoj i inženjerijskoj opremi, kao i snažnom otporu okupatora, naše su jedinice imale djelomičan uspjeh, napredovale su i u dubini neprijateljske obrane i duž fronta”, rekao je pukovnik Mikola Uršalovič, iz Nacionalne garde.

U raketnom napadu na Čerkasi ozlijeđeno 11 ljudi

  • Vjeruje se da je jedanaest ljudi ozlijeđeno u raketnom napadu na Čerkasi u središnjoj Ukrajini, od kojih je dvoje u teškom stanju.

Zelenski: ‘Napad pokazuje da trebamo više sankcija’

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od saveznika da pojačaju sankcije Rusiji nakon što je pokrenula najveći napad na Ukrajinu u posljednjih nekoliko tjedana. “Sinoć su ruski teroristi izveli još jedan masovni napad. Konkretno, na infrastrukturu. Većina projektila je oborena, ali samo većina njih. Nisu svi. Trebamo više protuzračne obrane. Više sankcija. Više potpore ukrajinskim vojnicima na prvim crtama”, rekao je Zelenski.

Potvrđeno: Ukrajina i Poljska pristale pronaći rješenje spora

  • Ukrajinski ministar poljoprivrede, u telefonskom razgovoru sa svojim poljskim kolegom, pristao je pronaći rješenje trgovinskog spora koje je u interesu obiju zemalja, priopćilo je u četvrtak ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede. Reuters izvještava da je ministarstvo u priopćenju navelo da su obje strane potvrdile svoje “bliske i konstruktivne veze, pa se složile razraditi opciju suradnje na izvoznim pitanjima u bliskoj budućnosti”.

Ukrajina i Slovačka postigle dogovor o žitu, očekuje se nastavak pregovora s Poljskom

  • Ministri poljoprivrede Slovačke i Ukrajine složili su se uspostaviti sustav licenciranja za trgovinu žitaricama, što bi omogućilo ukidanje zabrane uvoza četiri ukrajinske robe u Slovačku nakon što se sustav uspostavi, kažu iz slovačkog ministarstva poljoprivrede. Ukrajina je također pristala zaustaviti žalbu zbog zabrane uvoza koju je protiv Slovačke podnijela Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Poljski ministar poljoprivrede je navodno telefonski razgovorao s ukrajinskim kolegom.

Pet ukrajinskih regija bez struje nakon napada na elektrane

  • Tijekom noći ruski napadi oštetili su energetsku infrastrukturu u središnjoj i zapadnoj Ukrajini, priopćio je nacionalni mrežni operater te zemlje. Ukrenergo je dodao da je napad izazvao isključenje struje u pet regija- Kijevu, Žitomiru, Dnjepropetrovsku, Rivneu i Harkivu. Ranije je javljeno da je pogođeno energetsko postrojenje u Rivneu, za što neki komentatori vjeruju da je početak kampanje napada na energetsku infrastrukturu uoči sezone grijanja.

Poljska kaže da će ispuniti prethodno obećane isporuke streljiva

  • Reuters javlja da je glasnogovornik poljske vlade Piotr Müller rekao da će Poljska isporučiti samo prethodno dogovorene isporuke streljiva i naoružanja, uključujući one koje proizlaze iz ugovora potpisanih s Ukrajinom.

Ukrajinci napali zračnu bazu na Krimu

  • Izvor iz ukrajinske obavještajne službe rekao je Reutersu da su ukrajinska sigurnosna služba i mornarica tijekom noći napali zračnu bazu Saki na Krimu pod ruskom okupacijom, nanijevši joj “ozbiljnu štetu”. Ranije je rusko ministarstvo obrane priopćilo da je oborilo 19 dronova iznad Krima i Crnog mora.

Ukrajinska televizija Suspilne donosi više detalja o tvrdnjama Ukrajine o napadu. “Na aerodromu se u tom trenutku nalazilo najmanje 12 borbenih zrakoplova (Su-24 i Su-30), kao i rakete Pancir. Na aerodromu se nalazila i baza za obuku operatera dronova. Upravo ove bespilotne letjelice Rusi koriste za koordinaciju vlastitih zračnih napada. Za poraz neprijatelja korištene su bespilotne letjelice koje su preopteretile ruski sustav protuzračne obrane, a lansirane su i rakete Neptun”, piše Suspline.


Novi ruski raketni napadi usmjereni su na energetska postrojenja

  • Proruski bloger sugerira da je Rusija možda pokrenula novi val napada na ukrajinske elektrane, nakon što je napadnuto energetsko postrojenje u Rivneu. Prema Telegram kanalu Military Informant: “Prvi put nakon dugog vremena, napadnut je objekt energetske infrastrukture u Ukrajini. Noću je razvodna stanica termoelektrane Rivne pogođena raketnim napadom. To bi mogao biti početak nove kampanje raketnih napada na energetski sektor Ukrajine uoči sezone hladnoće i grijanja”, piše Military Informant.

Broj mrtvih u Hersonu porastao na tri

  • Potvrđena je još jedna ubijena osoba u ruskim raketnim napadima koji su sinoć u Hersonu izazvali požare diljem grada. “Usred noći neprijatelj je počeo napadati stambena područja raznim oružjem. U gradu je izbilo sedam požara. Gorjele su stambene i višestambene zgrade, automobili i jedna gradskih tržnica. Prema podacima policije, tri osobe su poginule, a pet ih je ozlijeđeno”, navodi ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Poljski ministar objavio novi komentar o sporu s Ukrajinom

  • Poljski ministar državne imovine Jacek Sasin potvrdio je da Poljska trenutno ne isporučuje oružje Ukrajini, ali je naznačio da promjena stava nije isključena. “Trenutno je tako kako je premijer rekao, a u budućnosti ćemo vidjeti”, rekao je za radio Plus.

Rusija kaže da je preko noći oborila 22 ukrajinska drona

  • Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je oborilo 19 bespilotnih letjelica iznad područja Crnog mora i Krima, te da je Ukrajina lansirala još tri bespilotne letjelice na regije Belgorod, Kursk i Orel. U priopćenju TASS-a navodi se da je “u noći s 20. na 21. rujna zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnim letjelicama tipa zrakoplova na objekte na teritoriju Ruske Federacije”.

Kuleba: ‘Ne ignorirajte zračne uzbune’

  • Oleksij Kuleba, zamjenik šefa ureda predsjednika Ukrajine, objavio je izvještaj o najnovijim napadima na Telegramu. “Večeras je Rusija izvela veliki raketni napad na Ukrajinu. Gađani su civili, hosteli, benzinska postaja, hotel, energetska i civilna infrastruktura. Grad Kijev, regija Kijev – ima oštećenih i oštećenih kuća. Čerkaška oblast – nastavlja se rušenje ruševina hotela, deset osoba je ozlijeđeno, dvije su u teškom stanju. Regija Rivne – dio regionalnog centra bez struje. Lavovska regija, Harkivska regija – također su pogođene. Hersonska oblast je stalno pod vatrom. Tijekom noći neprijatelj je ubio tri, a ranio pet osoba”, piše Kuleba.

“Iskrena sućut rodbini. Svim ugroženima pružamo pomoć. Lokalne vlasti i sve potrebne službe su na mjestu događaja. Saniranje posljedica granatiranja je u tijeku. Pred nama su teški mjeseci – Rusija će napasti energetske i kritično važne objekte. Ne ignorirajte upozorenja o zračnom napadu. Vodite računa o vlastitoj sigurnosti. Pokušaji Rusa svaki dan i svaku noć da siju paniku i teror granatiranjem naših mirnih naselja samo su potvrda neljudske naravi okupatora”, zaključuje Kuleba.


Belgija razmatra isporuku F-16 Ukrajini

  • Belgijski premijer Alexander De Croo kazao je kako njegova zelja razmatra hoće li isporučiti svoje borbene zrakoplove F-16 Ukrajini.

Belgija mijenja svoje F-16 borbenim zrakoplovima F-35, a njezino je ministarstvo obrane ranije reklo da su F-16 prestari za Ukrajinu da bi ih koristili u borbi, iako je De Croo rekao da bi još uvijek mogli biti od koristi, na primjer u obuci pilota.

“Tražio sam od Ministarstva obrane da vidi kakvu kakve bi koristi Ukrajina mogla imati od naših F-16”, kazao je premijer za belgijski televizijski kanal VRT. “Moramo razmotriti sve mogućnosti”, dodao je.


Zelenski se sastaje s Bidenom

  • Nakon što je jučer održao govor pred svjetskim čelnicima na Općoj skupštini UN-a u New Yorku, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas će se u Pentagonu sastati s ministrom obrane Lloydom Austinom i predsjednikom Združenog stožera, generalom Markom Milleyem. Tijekom poslijepodneva u Bijeloj kući sastat će se s Joeom Bidenom, te se očekuje da će američki predsjednik najaviti novi paket vjne pomoći u vrijednosti o 325 milijuna dolara. Paket navodno neće uključivati ​​rakete dalekog dometa Atacms koje Ukrajina traži.

Raketni napadi na više ukrajinskih gradova

  • Rusi su izveli raketni napad na više ukrajinskih gradova tijekom noći. Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko izvijestio je da je u napadu na grad ozlijeđeno sedam osoba, uključujući devetogodišnju djevojčicu. U Harkivu su u napadu ozlijeđene dvije osobe, a projektili su, prema riječima guvernera Oleha Sinehubova, oštetili civilnu infrastrukturu.

Pet osoba je ozlijeđeno, a najmanje jedna je zatrpana pod ruševinama u Čerkasima, gdje je u napadu oštećena zgrada, rekao je regionalni guverner Ihor Taburets.


Poljska prestaje slati ​​oružje Ukrajini

  • Poljski premijer Mateusz Morawiecki u intervjuu za televizijski kanal Polsat objavio da je Varšava prekinula svu isporuku oružja Kijevu. “Poljska trenutno ne prebacuje oružje Ukrajini i aktivno naoružava samu sebe”, izjavio je Morawiecki, kako ga je citirao list Ukrajinska Pravda.

“Ukrajina se brani od brutalnog ruskog napada i ja razumijem tu situaciju, ali mi moramo braniti vlastitu državu”, dodao je Morawiecki ne pojašnjavajući od koga se to Poljska mora braniti. Dosad je Varšava, kako sama tvrdi, Kijevu isporučila vojnu pomoć u vrijednosti većoj od tri milijarde američkih dolara.

Kijev je pozvao Poljsku da “ostavi emocije po strani” i sugerirao da bi obje zemlje trebale usvojiti konstruktivan pristup rješavanju spora, javlja CNN


Ukrajina u gubitku zbog zabrane uvoza žita

  • Denis Marčuk, predsjednika Javne zajednice ukrajinskog agrarnog vijeća, kazao je da zbog zabrane susjednih zemalja (Bugarske, Mađarske, Poljske, Slovačke i Rumunjske) da uvoze ukrajinsko žito Kijev gubi više od 175 milijuna dolara mjesečno. “Ako se zabrane nastave, gubici bi mogli doseći oko 600 milijuna eura do kraja godine”, kazao je Marčuk.